Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrušky
Zdroj: Freepik, stockking

Hrušky bývají obvykle jedním z prvních druhů ovoce, které děti ochutnají ve formě jednoduchého pyré. Sladkou chuť a benefity v podobě příznivých účinků na zdraví a vývoj lze využít v mnoha receptech, a to nejen na sladké pokrmy.

Hrušky na trávení a imunitu

Podle portálu healthline.com, který se věnuje účinkům potravin na lidské zdraví, pomáhají hrušky optimalizovat trávicí procesy díky ideálnímu poměru vlákniny. Pozor však na přezrálé hrušky, které mohou dětem přivodit průjem, i na hůře stravitelné nezralé plody.

Kromě vlákniny v hruškách najdete vysoký obsah sacharidů pro doplnění energie a vitamínu C, jehož důležitou funkcí je podpora obranyschopnosti organismu proti nemocem. Z minerálních látek důležitých pro správný růst a vývoj se v hruškách nachází draslík, hořčík, vápník a fosfor.

Kdy začít s podáváním hrušky u dětí?

Ovocné příkrmy se u kojených dětí podávají až po zavedení zeleninových a masových příkrmu, tedy přibližně kolem ukončeného 7. měsíce. U nekojených dětí se s přikrmováním začíná o měsíc až dva dříve. Jako první ovoce se ve formě pyré podávají banán a jablko, poté můžete vyzkoušet podušenou a rozmixovanou hrušku. Jako u každé nově podávané potraviny se nejdříve nabízí menší množství ráno kvůli případné nepříznivé reakci. Hruška ovšem obvykle nevyvolává alergickou reakci a je všeobecně dobře snášena.

Na hruškové pyré pro děti do 1 roku ovoce oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na menší kousky nebo nastrouhejte, zalijte trochou kojenecké vody a povařte 3 – 5 minut doměkka. Poté hrušky rozmixujte na hladké pyré, které můžete kombinovat s jablečným či banánovým pro zkoušení nových chutí. Pyré lze samozřejmě i zavařit a uchovat na později.

Hrušky v pokrmech pro děti od 1 roku

Podzimní sezóna hrušek přímo vybízí k objevování nových receptů, do kterých byste toto chutné a výživné ovoce mohli zpracovat. A z daleka se nejedná jen o dezerty, jak vás přesvědčíme.

Kombinace masa a hrušek

Spojení masitých pokrmů s ovocem má své skalní odpůrce, ale pravdou je, že hrušky se například ke kuřecímu, kachnímu, krůtímu nebo vepřovému masu chuťově skvěle hodí. Nakrájené hrušky jednoduše přidejte pod maso asi půl hodiny před koncem pečení a dostanete nejen zdravou přílohu, ale jako bonus také výpek obohacený o šťávu z hrušek.

Hrušky se sýrem

Sýr a hrušky k sobě rozhodně patří, zejména jde-li o plísňový sýr. Ten se ale pro malé děti moc nehodí, proto jej lze nahradit smetanovým sýrem nebo tvarohem a vytvořit zajímavou pomazánku. Opravdovým gurmánským zážitkem je kombinace grilované nebo pečené hrušky, sýra, ořechů a medu.

Hrušky po celý rok

Sezóna hrušek je poměrně krátká, ale domácí hrušková marmeláda nebo hruškový kompot vám vydrží po celý rok. Přimíchat je můžete do snídaňových kaší, ochutit lívance či palačinky, kompotované ovoce lze přidat do koláčů, buchet, muffinů i rozmixovat do zdravého smoothie. Hrušková povidla jsou dalším způsobem, jak dokonale zužitkovat úrodu. Ta jsou slavná především díky tradičním valašským frgálům, které si bez této ingredience mnozí nedovedou představit.

Hruškový koláč nebo buchta

Hrušky se hodí do stejných pečených dezertů jako jablka. Za vyzkoušení určitě stojí francouzský hruškový koláč, který dá vyniknout větším kusům ovoce a lze jej připravit i v bezlepkové variantě z rýžové mouky.

Pečený čaj proti rýmě a nachlazení

Na 2 porce pečeného čaje budete potřebovat 150 g hrušek zbavených jádřinců, ½ citronu, 1 lžíci tekutého medu, 2 hřebíčky, špetku skořice a 1 cm čerstvého zázvoru. Jak na to?

Hrušky nakrájené na větší kousky dejte do pekáče, přidejte hřebíček, skořici, oloupaný a nakrájený citron, med, promíchejte a pečte asi 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po 10 minutách pečení podlijte trochou vody, aby se směs nepřipalovala. Do pečeného čaje zamíchejte nahrubo nastrouhaný zázvor, zalijte horkou vodou a nechte 10 minut vyluhovat.

Pečený čaj lze uchovat na suchém, chladném místě až 1 rok, pokud jím naplníte sterilizované sklenice, uzavřete a necháte vychladnout dnem vzhůru.

Netradiční recepty z hrušek

  • Chcete vyzkoušet opravdu originální kombinace chutí, ve kterých bude hrát hruška svou nezastupitelnou roli? Zkuste třeba polévku z jedlých kaštanů a hrušky, která se báječně hodí do zimního období.
  • A co takhle posnídat miličku habešskou s hruškou? Nic vám to neříká? Semínka této rostliny najdete pod názvem teff a připravíte z nich během pár minut skvělou bezlepkovou kaši.
  • Sladší odrůdy hrušek se hodí na hruškový med, kterým můžete sladit ovesné kaše i nejrůznější dezerty.
  • Hrušky v želatině jako lehký dezert nejsou náročné na přípravu a dětem se tato forma vitamínů bude určitě líbit.
  • A jako poslední vám představíme tip na netradiční vánoční cukroví v podobě perníkových kuliček s hruškovými povidly. Je-li cukroví určeno pro děti, stačí vynechat rum a kávu, nebo je nahradit trochou kakaa.

Zdroje informací:

healthline.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více