Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Segedínský salát podle ČSN: Kombinace zelí, salámu a mleté papriky nadchne nejen milovníky maďarské kuchyně
Zdroj: Toprecepty

Patří segedínský guláš k vašim oblíbeným pokrmům? V tom případě vás určitě nadchne i segedínský salát. Chutná sice trochu jinak, ale spojují se v něm částečně i chutě slavné speciality, a navíc po něm nebudete přecpaní k prasknutí. A třeba na večeři je tak jako dělaný. 

Salát nebo guláš? 

Segedínský guláš zná každý, o segedínském salátu ale zřejmě většina lidí nikdy neslyšela. Vypadá sice trochu jinak než jeden z nejslavnějších gulášových pokrmů, některé ingredience má ale stejné, takže nějaká spojitost mezi nimi bude.

V Maďarsku byste ovšem stejně jako v případě segedínského guláše po něm pátrali marně. Segedínský salát je český vynález, který se prodával v socialistických bufetech nebo lahůdkách. Připravoval se tedy podle norem a recept na něj lze najít v knize Receptury studených pokrmů, podle níž si tehdy vařilo v restauracích, jídelnách i bufetech. 

V Maďarsku jen Székely

Základem segedínského salátu, který ho spojuje se segedínským gulášem, jsou dvě suroviny, a to zelí a paprika. Zřejmě díky nim dostal salát i své jméno, stejně jako segedínský guláš. Ten totiž pod tímto názvem v Maďarsku rovněž neseženete.

Dát si tu však můžete pokrm s názvem Székelykáposzta nebo Székelygulyás – jakési ragú z vepřového masa (bůčku nebo plecka), cibule, kysaného zelí, sádla, mleté papriky a dalších druhů koření.

Segedínem se pokrm stal následkem zkomolení názvu etnické skupiny Székely, jejichž oblíbeným pokrmem bylo právě zelí. Možná byl ale odvozen i od ingredience, která mu dodává typickou červenou barvu – papriky, respektive jedné z odrůd pocházející z města Szeged

Jak na segedínský salát?

Stejným způsobem tak ke svému jménu zřejmě přišel i segedínský salát. V něm kromě zelí (v tomto případě ovšem sterilovaného) a mleté papriky najdete i měkký salám, slaninu, sterilované okurky a majonézu.

Když vše spojíte, vznikne vám salát, který lze konzumovat samotný nebo se hodí i na chlebíčky. Vynikající je v této podobě, pokud si ale potrpíte na pikantní chutě, můžete do něj přidat navíc feferonky. A jak jej tedy uděláte? 

Budete potřebovat: 300 g sterilovaného bílého zelí, 300 g měkkého salámu, 140 g kyselých okurek, 50 g sterilované papriky, 1 menší cibuli, 1 silnější plátek slaniny (případně uzeného bůčku), 1 lžičku mleté papriky, 200 g majonézy, 1 lžičku cukru a sůl podle chuti.

  1. Sterilované zelí nechte okapat v cedníku a poté ho pokrájejte na menší kousky. Kvalitní měkký salám nakrájejte na tenké nudličky, stejně tak i papriku a cibuli. Okurky nakrájejte na úhledné plátky. Všechny pokrájené suroviny vložte do mísy.
  2. Slaninu nakrájejte na drobnější kostičky a pomalu ji vyškvařte - v ještě horkém tuku pak prohřejte papriku, aby pustila barvu.
  3. Po vychladnutí smíchejte slaninu i papriku se zbylým základem v míse, přidejte majonézu, sůl, cukr a důkladně promíchejte. Podle chuti pak ještě dochuťte.
  4. Před podáváním je důležité nechat salát důkladně vychladit, a to nejlépe do druhého dne, kdy se chutě jednotlivých surovin dokonale prolnou.
  5. Segedínský salát podávejte nejlépe s čerstvým či právě rozpečeným pečivem.

Náš tip: Při přípravě segedínského salátu můžete postupovat podle našeho videoreceptu. 


Zdroje informací: Lajosmari.hu, Hu.wikipedia.org, Magyarkonyhaonline.hu, Mindmegette.hu


 

Recepty k tomuto článku