Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrnkový perník podle Kamily Nývltové si zamilujete pro skvělou chuť a rychlou přípravu.
Zdroj: se souhlasem Kamily Nývltové

Kdo zná zpěvačku Kamilu Nývltovou, tak ví, že dokáže zazářit nejen na pódiu, ale i v kuchyni. Na vysoké tóny si my v redakci sice netroufáme, ale vášeň pro pečení máme úplně stejnou – a právě to nás spojuje. Proto rozjíždíme nový seriál „Pečeme s Kamilou“. Těšte se recepty, které nabízejí to nejlepší z kuchařského repertoáru slavné zpěvačky, ale zároveň jsou snadné na přípravu.

Když to ladí v kuchyni i na pódiu

Místo mikrofonu metlička, místo světel reflektorů světlo z trouby a místo playlistu sladká vůně perníku. To je svět Kamily Nývltové, když se pustí do pečení. Zpěvačka, která působí jako sólistka Hudebního divadla Karlín a Divadla Broadway, zazářila v hlavních rolích například v muzikálech Kleopatra, Dracula či Angelika. 

A stejně tak, jako někdo relaxuje u čtení nebo lyžování, Kamila se celý život otáčí v kuchyni, konkrétně je její vášní pečení. Před několika lety také vytvořila značku „Na plech s Kamilou“ a posléze vznikla i stejnojmenná kuchařská kniha, která vyšla v roce 2022.

Ve druhé knize Vánoční pečení se Kamila zaměřila na období od svatého Martina až po masopust a najdete tam tak recepty, které vás skvěle naladí na adventní čas. Všechny recepty jsou jednoduché, zvládne je každý, a některé jsou skutečnými rodinnými poklady, starými až sto let.

Jako první díl našeho seriálu jsme vybrali hrníčkový perník na plech. Je snadný na přípravu, povede se vždycky a uvidíte, že bude slavit úspěchy stejně jako Kamila na muzikálové scéně. Jen místo potlesku čekejte mlaskání u stolu a prázdný plech. Takže troubu předehřát, hrnky nachystat – a jdeme na to! 

Hrníčkový perník podle Kamily

„Tenhle hrnkový perník patří u nás doma mezi naprostou klasiku. Pamatuju si ho už z dětství – voněl po celém bytě a pokaždé mizel z plechu rychlostí blesku,“ říká k receptu Kamila a dodává, že tento hrníčkový recept je na přípravu rychlý, zvládne ho opravdu každý a perník pak chutná skvěle samotný i s hrnkem čaje nebo kávy. Dobrý perník je totiž stejný jako dobrá písnička, nikdy nezevšední.

„A když ho promažete marmeládou, polijete čokoládou a posypete kokosem, promění se v dezert, kterému málokdo odolá,“ směje se zpěvačka, která se s námi podělila o recept. 

Na perník podle Kamily budete potřebovat: 2,5 hrnku hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice (můžete nahradit moučkovým), 1 sáček vanilkového cukru, špetku soli, 1 sáček prášku do perníku, 1 sáček kypřicího prášku, 2 lžíce kakaa, 1 hrnek mléka (případně více, pokud by bylo těsto husté), ½ hrnku oleje, 1 vejce, 1 hrst rozinek (můžete nahradit brusinkami nebo jiným sušeným ovocem) a 1 hrst vlašských ořechů (nebo jiných oříšků, případně lze vynechat).

Na dokončení: marmeládu na potření (ideálně pikantní, např. višňovou), cca 150 g čokolády na polevu, kokos na posypání.

Postup přípravy:

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C. Do větší mísy prosejeme mouku, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, prášek do pečiva, prášek do perníku a kakao. Vše důkladně promícháme, aby se suroviny rovnoměrně spojily a nevznikaly později žmolky.
  2. Přidáme olej, mléko a vejce. Pomalu zamícháme, až vznikne hladké těsto. Podle potřeby můžeme přilít ještě trochu mléka.
  3. Do těsta přimícháme rozinky a nasekané ořechy. Pokud nemáte rádi, klidně je vynechte.
  4. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. „Doporučuji použít vyšší plech, aby těsto při pečení nepřeteklo,“ radí Kamila. Těsto rovnoměrně rozetřeme až do krajů a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 35–40 minut.
  5. Upečený perník necháme úplně vychladnout. Poté ho promažeme vrstvou marmelády (nebojte se dát jí více – krásně zvláční těsto), přelijeme rozpuštěnou čokoládou a nakonec posypeme kokosem.

Celý videorecept na perník podle Kamily najdete na YouTube kanálu Na plech s Kamilou.

Kamilin tip: Používám čokoládové pecky, které se nad párou rozpouštějí samy o sobě a není potřeba je míchat s máslem. Pokud je nemáte, můžete použít klasickou čokoládu na vaření – tu rozpustíte ve vodní lázni spolu s kouskem másla (cca 30 g na 100 g čokolády).

Něco navíc: Seriál Pečeme s Kamilou vzniká ve spolupráci s muzikálovou herečkou a zpěvačkou Kamilou Nývltovou, autorkou dvou kuchařských knih a instagramového profilu Na plech s Kamilou, kde najdete další zajímavé recepty a tipy na pečení. 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli