Zpěvačka Kamila Nývltová peče cukroví po tunách. Nám prozradila recept na linecké babičky Litkové
6. 12. 2024 Rozhovory a reportáže
Oblíbená česká zpěvačka, Kamila Nývltová, se umí otáčet nejen na jevišti, ale i v kuchyni. Nedávno totiž vydala svoji již druhou kuchařskou knihu s názvem Vánoční pečení. Kuchařka plná rodinných receptů nabízí předpisy nejen na cukroví, ale na různé příležitosti od svatého Martina až po masopust. Zkuste si podle Kamily upéct třeba její linecké!
Na plech s Kamilou
Připomeňme si, že od roku 2008 působí Kamila Nývltová jako sólistka Divadla Broadway a Divadla Hybernia, od roku 2012 účinkuje také v Hudebním divadle Karlín. Ztvárnila tak hlavní role v muzikálech Kleopatra, Dracula či Angelika nebo v muzikálu Aida. Na jevišti je vyloženě „jako doma“.
Překvapivě však umí zaválet i v kuchyni, a to konkrétně při pečení. V době covidové pandemie vydala Kamila Nývltová svoji první kuchařku s příznačným názvem Na plech s Kamilou. Později také založila stejnojmennou značku a jak se pro Toprecepty.cz svěřila, u maminky v kuchyni první rok dokonce napekla neuvěřitelných 206 kg cukroví a další rok už si musela pronajmout cukrárnu, protože objednávky byly na půl tuny...
Není proto divu, že své zkušenosti chtěla sdílet s ostatními. Nedávno tak v pražském Barley Pubu představila svoji již druhou kuchařskou knihu Vánoční pečení aneb Od svatého Martina po masopust. „Letos peču na zakázku třetí Vánoce a už mám i pomocníky, protože bych to sama nezvládla. Večer odjíždím na vystoupení zpívat a ráno jedu do výroby,“ vysvětlila nám Kamila v zázemí slavnostního křtu knížky.
Poslat knižní novinku do světa zpěvačce pomohli zpěvák Daniel Hůlka, šéfkuchař Pavel Berky a zpěvačka Linda Finková. Mezi VIP hosty nechyběla ani účastnice soutěže Hell´s Kitchen Česko, Hibi Ramadan, která je sestrou Kamiliina nového přítele, Eddie Ramadana.
Ti všichni spolu s dalšími pozvanými hosty měli možnost na místě ochutnat i cukroví napečené přesně podle receptů z knížky - třeba linecké nebo rohlíčky.
Mohlo by vás zajímat
Co peče Kamila a jak její cukroví chutná?
V kuchařce od Kamily najdete jednoduché a přehledně popsané recepty, které zvládnou i začátečníci. Mnohé z receptů navíc patří mezi rodinné poklady. Ostatně, u lineckého babičky Litkové nebo vanilkových rohlíčků tety Bóži je to patrné již z názvu.
„Důležité je podle mě nešetřit kořením. Cukroví musí být voňavé a sladké,“ řekla nám Kamila, která dříve pekla i 22 druhů cukroví, teď se její cukrářský repertoár ustálil zhruba na devíti druzích. „Devět druhů máme doma vždycky. Nesmí chybět linecké, rohlíčky, pracny, pařížské rohlíčky, kokosky...,“ řekla nám Kamila a dodala, že dbá na to, aby byly kousky cukroví malé, „takzvaně jednochlamstky“.
Ale v kuchařce najdete i tvarohovou vánočku do formy, frgály z Podkrkonoší, řepánky, kynuté skořicové rolky nebo masopustní brambory. Zkrátka je to knížka plná sladkého potěšení. Na místě jsme po křtu ochutnali mimo jiné linecké cukroví babičky Litkové a musíme uznat, že bylo perfektní. Od Kamily jsme na ně navíc pro vás získali recept!
Linecké cukroví babičky Litkové
Na těsto budete potřebovat: 350 g hladké mouky, 90 g moučkového cukru, 2 žloutky, kůru z jednoho citronu, 250 g másla a rybízovou marmeládou a moučkový cukr na dokončení.
Jak na to? V míse smícháme mouku, cukr, žloutky a citronovou kůru a přidáme rozpuštěné a zchladlé máslo. Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinářské folie a necháme uležet do druhého dne.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na 5 mm silný plát a začneme vykrajovat kolečka nebo jakékoli jiné tvary. Vykrájená kolečka dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca 15 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů. Jakmile začnou kolečka zlátnout, vytáhneme je.
Cukroví necháme vychladnout a pak už je jen promažeme nějakou dobrou marmeládou. Podle Kamily je nejlepší rybízová. Před podáváním kolečka pocukrujeme moučkovým cukrem.
Něco navíc: Jak to na křtu kuchařky vypadalo, i jak to Kamile sluší s novým přítelem, na to se můžete podívat v naší galerii.
Fotogalerie - Zpěvačka Kamila Nývltová peče cukroví po tunách. Nám prozradila recept na linecké babičky Litkové
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zpěvačka Kamila Nývltová peče cukroví po tunách. Nám prozradila recept na linecké babičky Litkové
Holka u plotny radí: Na slané pohoštění ve formě stromečku potřebujete jen trochu fantazie a několik běžných surovin
Jak na camping salát, který nadchl Jana Krause: Těhotnej kuchař prozradil, v čem je kouzlo jeho receptu