Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Legendární ruská vejce proslavil kdysi automat Koruna. Tahle retro svačinka chutná podle receptu ČSN božsky dodnes
Zdroj: Toprecepty

Dávali jste si dřív na svačinu či na večeři s oblibou ruská vejce? Tato slaná pochutina, která se podávala buď v kelímku nebo i na chlebíčku, je sice k dostání dodnes, ale jak už to tak bývá, pamětníci tvrdí, že její chuť už není, co bývala. Když si je ale připravíte podle ČSN, úplně vás přenesou do minulosti. 

Pochoutka z bufetu

Ruská vejce byla jednou z oblíbených specialit socialistických lahůdek a „bufáčů“. Nejvíc je proslavil vyhlášený automat Koruna, který až do roku 1992 fungoval na rohu Václavského náměstí a ulice Na Příkopech. Do tohoto legendárního bufetu se chodívalo na chlebíčky, mléčné koktejly, dršťkovou polévku, smaženky, párky i populární vepřenky, které se tu jedly u pultíků „na stojáka“. 

Ruská vejce z Koruny?

Historka o vzniku ruského vejce sice nemluví úplně ve prospěch podniku, nicméně zřejmě ani není tak úplně pravdivá. Jejím hlavním aktérem byl provozní automatu Koruna Josef Hliňák, který zde působil v 50. letech minulého století. Ten se potřeboval zbavit některých prošlých surovin, které měl ve skladu, a tak společně s kuchařem Tučnerem vymyslel ruská vejce.

V Rusku sice žádný takový pokrm neexistoval, Hliňák se ale chtěl zavděčit stranickému vedení, tak jim namluvil, že jídlo ochutnal kdysi v Kyjevě. Důkazem toho, že jde opravdu jen o mýtus, je už jen fakt, že recept na ruská vejce najdete i v prvorepublikových kuchařkách, takže je zřejmě pravděpodobnější teorie o tom, že své jméno dostaly podle jedné z hlavních složek pokrmu – vlašského salátu.

Ten původně pochází z Itálie a vypráví se, že právě Italové jej při jedné ze zahraničních návštěv servírovali Rusům, kterým zachutnal, proto se mu začalo říkat ruský. Pojmenovat vejce podávané právě na tomto salátu se tak přímo nabízelo. 

Jak na pravá ruská vejce podle ČSN?

Samotný recept na ruská vejce není nijak složitý, zásadní je připravit si podle normy pravý vlašský salát, aby chutnal tak jako kdysi. Ten doplňují kromě vajec ještě salám, kyselé okurky, sterilované kapie a hrášek, petrželka na ozdobu, a hlavně majonézový přeliv, jímž se celý pokrm poléval a vylepšoval jeho chuť.

Ruská vejce se pak podávala buď v mističce s rohlíkem, na vece coby chlebíček nebo i jako součást studených mís. Existovala dokonce i luxusnější verze, v níž byla vejce navíc zdobená kaviárem. A jak si tedy připravíte tu základní? 

Budete potřebovat: 200 g vajec (asi 5 vajec), 150 g jemného salámu, 100 g sterilovaných okurek, 100 g paprik kapií, 80 g sterilovaného hrášku, 20 g petrželové natě. Na vlašský salát si připravte: 140 g brambor, 130 g měkkého salámu, 108 g nakládaných okurek, 120 g majonézy, 30 g zeleného hrášku, 30 g celeru, 30 g mrkve, 12 g hořčice, 6 g cukru krupice, 43 g vařených bílků, špetku pepře, 5 g octa, 5 g worcesteru, 5 g soli, 24 g cibule. Na majonézový přeliv: 150 g majonézy, 28 g mléka, 8 g octa, 16 g aspiku (můžete jej nahradit trochou vývaru).

  1. Uvařené a zatepla oloupané brambory nechte vychladnout. Očištěnou zeleninu uvařte a rovněž nechte vychladnout. Zeleninu, brambory, salám okurky a vařené bílky nakrájejte na stejně velké dílky. Přidejte k nim nadrobno nakrájenou cibuli, hrášek, hořčici, cukr, pepř, ocet, worcester a sůl a vše zlehka promíchejte s majonézou. 
  2. Na majonézový přeliv do připravené majonézy zašlehejte mléko, ocet a vlahý tekutý aspik a směs ochuťte podle potřeby solí. 
  3. Na vlašský salát položte řezem dolů půlku natvrdo vařeného vejce a přelijte je majonézovým přelivem. Vejce ozdobte salámem stočeným do kornoutku, vějířkem okurky, hráškem a kouskem kapie. Majonézový přeliv ozdobte petrželovou natí. 

Náš tip: Při přípravě vlašského salátu můžete postupovat podle našeho videoreceptu. 


Zdroje informací: Wikipedia.org, Reflex.cz, Receptury studených pokrmů

Recepty k tomuto článku