Dukátové buchtičky

tejaja Kuchařka: tejaja

Sladká jídla 16 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
30 g droždí
2 dl mléka
100 g másla nebo oleje
110 g moučkového cukru
špetka soli
3 žloutky
rum
1 vanilkový cukr
strouhaná citronová kůra
2 lžíce rozinek
mletá skořice
máslo nebo olej na potření
Krém:
1/2 l mléka
2 žloutky
70 g cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce maizeny (solamyl)
rum
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Spracujeme cesto z vykysnutého kvásku (mlieko, droždie a troška cukru) a ostatných prísad. Rumom ochutíme. Cesto má byť pevnejšie. Necháme 30 minút kysnúť.

  2. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm, potrieme roztopeným maslom alebo olejom, posypeme zvyšným cukrom, hrozienkami a škoricou. Zvinieme do rolády. (Môžeme urobiť rolády dve, lepšie sa pracuje).

  3. Roládu nakrájame na plátky asi 2 cm silné a skladáme na vymazaný plech tesne k sebe (tak ako boli v závine, nie reznou stranou), pričom dotykové strany omastíme, aby sa dali dobre oddeliť. Necháme asi 15 minút kysnúť a potom vložíme do vyhriatej rúry a upečieme.

  4. Teplé dukátové buchtičky oddelíme, uložíme na taniere, prelejeme krémom a podávame.

  5. Krém: v mlieku rozmiešame žĺtky, maizenu, vanilkový cukor a privedieme k varu.

  6. Uvaríme na hladký krém a necháme trochu vychladnúť. Ochutíme rumom. Pre deti rum vynecháme.

Poznámka

Namiesto takto pripraveného krému sa výborne hodí krém zo Zlatého klasu v strednej hustote.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dukátové buchtičky

  • Maja Maja(neregistrovaná)

    Maizena je tradičně kukuřičný škrob, solamyl bramborový.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    magdalenka: ;-) spíš zbytečné a hloupé.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    je to úsmevné...

    Odpovědět

  • Irule Irule

    Maryla337::-((:no: zase někdo rýpe :no:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Maryla337::-D:-D:-D učiť sa jazyky, hlavne tak príbuzné.:-D Mimochodom, v 53. rokoch, kedy ste polovicu života prežili v Československu, vy nerozumiete po slovensky ?!? :-O:-D

    Odpovědět

  • Maryla337 Maryla337

    přeložit do češtiny děkuji :-((

    Odpovědět

  • myšinoha myšinoha(neregistrovaná)

    jéjda, tak takový fofr s odpovědí jsem nečekala:-O , solamyl~ škrob :yes: OK ukládám si do paměti. Děkuji moc dámy :-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Solamyl je myslím bramborový škrob.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Myšinoho, dovolím si odpovědět za Tejaju...maizena je u nás v ČR solamyl nebo škrob, aby se omáčka pěkně zahustila.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Myšinoha,myslím,že je to kukuřičný škrob.;-)

    Odpovědět

  • myšinoha myšinoha(neregistrovaná)

    .. 2 lyžice maizeny? co je prosim vas maizen(a)? :-? :-?

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Babenky, vymenila som fotku, tá stará bola nekvalitná. Včera sme robili buchtičky, tak som to fotila nanovo. ;-);-);-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Ty buchtičky - roládičky, vypadají úžasně. A konečně někdo vložil recept na krém, který se podobá šodó. Já totiž také dělám krém jen z pudinku, protože ne pravé šodó (žloutky, víno popř. sekt ...atd) jsem si netroufla. :yes::yes: +:yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Janka, sú síce prácnejšie, ale o to chutnejšie. A keď sa náhodou zvýšia, tak ostane len tak na zjedenie.:-D

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: dukátové buchtičky se šodó šodo na dukátové buchtičky krém na dukatové buchtičky dukátové buchtičky z domácí pekárny domácí krém na buchtičky se šodo recept na prave šodo dukátové buchtičky se šodó recept nejlepší buchtičky se šodo dukátové buchtičky v domácí pekárně buchtičky se šodo z pekárny šodó krém recept na buchtičky se šodo dukátovébuchtičky krém na buchtičky dukátové buchtičky krém pravé šodó hrnickove buchtičky se šodo buchtičky se šodo domácí pekárna buchtičky nejlepší šodo

Zapomněl/a jsem heslo