K Havelskému posvícení patří kecané koláče: Vláčné těsto s náplní z tvarohu, povidel a máku chutná fantasticky
15. 10. 2025 Vaření
Nemůžete se vždycky rozhodnout, jaký koláč si vybrat? Tak co si užít všechny příchutě v jednom koláči nebo řezu? Přesně tento luxus vám nabídnou kecané koláče nebo koláč – tradiční posvícenský moučník, který se hodí třeba i na posvícení nejbližší – Havelské.
Podzimní posvícení
Podzim je časem posvícení. Jimi se v tomto období slavil konec zemědělského roku, ukončení sklizně a lidé si tak do sytosti užívali úrody. Podzimní posvícení bývala spíše světskou slavností, plnou jídla a pití. Na posvícení se vždy pořádaly velké hostiny, na které se zvali nejen příbuzní, ale mnohdy i celá vesnice, takže často probíhalo i několik dní.
V současnosti se nejvíc prožívá posvícení svatomartinské, v minulosti se na podzim slavila celá řada posvícení. V půlce září to bylo svatoludmilské, po něm následovalo svatováclavské, v říjnu to pak bylo Havelské, které se konalo první neděli po svátku svatého Havla (16. října), což vychází na tento víkend.
Mohlo by vás zajímat
Různé druhy posvícenských koláčů
Na posvícení se pekly husy, kachny, kuřata, připravoval se vždy bohatý oběd složený z několika chodů, jehož vrcholem byly i koláče. Za starých časů se nepekly jen klasické malé posvícenské koláče, ale i velké kulaté, obdélníkové zvané německé nebo třeba tzv. očkaté neboli šátečkové.
Kromě toho se připravovaly i koláče z několik vrstev těsta a náplní, jimž se říkalo skládanice, dalším pozapomenutým druhem byly tzv. drcny, které se pekly ze dvou placek těsta, jež byly slepené tvarohovou nádivkou, a navíc zdobené figurkami z těsta. Tyto koláče se dávaly jako výslužka hostům, kteří přišli na posvícení nebo koledníkům. Posvícenské koláče byly navíc opravdu bohaté, protože se zadělávaly smetanou a dávala se do nich spousta rozinek a mandlí.
Když se spojí víc náplní
Jedněmi z koláčů, které si můžete upéct třeba právě na Havelské posvícení, jsou koláče kecané. Ty se připravovaly i v sousedním Německu, kde se jim říkalo Kleckslkuchen. Kromě toho je zřejmě dělávaly i hospodyňky na severu Čech, kde byly pro změnu známé jako podmokelské podle jedné z částí Děčína. Pro tyto koláče je typické to, že se do nich dává rovnou hned několik druhů náplní, takže se nemusíte rozhodovat, na který koláč zrovna máte chuť.
Původně se používala klasika v podobě tvarohové, makové a povidlové nádivky, později se začalo přidávat i ovoce nebo marmeláda. Koláče se dělávaly kulaté, ale také jednodušší obdélníkové na plech. A jak vznikl název koláče? Přece podle zmiňovaných náplní – ty se totiž na těsto jen jednoduše nakecaly pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku.
Jak na kecané koláče?
Patříte-li tedy k milovníkům různých náplní na koláče, můžete si ten kecaný udělat podle našeho receptu. A klidně jej pro zjednodušení dejte na plech. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 80 g cukru krupice, 100 g másla (Hery), 1 špetku soli, 2 žloutky, 1 kostku droždí, 250 ml mléka. Na náplň si připravte: tvarohovou a makovou náplň (recepty najdete zde), povidla, marmeládu, podušená jablka. Na drobenku: 140 g polohrubé mouky, 70 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek a 70 g másla.
- Z mléka, droždí a trochu cukru si připravte kvásek a nechte ho vzejít. Smíchejte jej se zbylými surovinami, zadělejte vláčné kynuté těsto, přikryjte jej utěrkou a nechte na teplém místě nakynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
- Poté těsto rozválejte na plát o velikosti plechu (případně vytvarujte ještě jeden kulatý) a nechte trochu nakynout. Těsto nesmí být moc vysoké, když se hotový koláč rozkrájí, musí být nádivka vyšší než těsto. Na těsto nanášejte lžící malé kopečky nádivky (všech druhů) – pravidelně je střídejte.
- Z ingrediencí si připravte drobenku a koláč jí rovnoměrně posypejte. Koláč vložte do trouby předehřáté na 160 °C a vložte do trouby asi na 35 minut. Špejlí zkoušejte, zda je koláč upečený. Ještě horký koláč můžete pokapat rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Něco navíc: Tradiční náplně do kecaného koláče jsou tři: tvarohová, maková a povidlová. Nabízíme na ně recepty i tipy na vylepšení.
- Tvarohová náplň se připravuje z tvarohu, žloutku a vanilkového cukru, někdy se přidává také vanilkový pudink.
- Maková náplň je uvařená směs mletého máku, cukru, mléka a rumu. Může se zahustit a ochutit pikantní marmeládou.
- Povidlová náplň sestává pouze z povidel a rumu. Pokud jsou povidla moc řídká, lze náplň nastavit drcenými piškoty.
Náš tip: Máte-li rádi malé koláčky, můžete si je upéct podle našeho videoreceptu.
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoce
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více