Kecaný koláč, tzv. podmokelský, pochází z Děčína. Víte, jak se připravuje a čím se plní?
Kecané koláče nás provází celý život a nikdo nepřemýšlí nad tím, odkud recept pochází. Jde o tradiční moučník původem z Děčína, název je odvozený podle části města a proto se mu říká podmokelský koláč. Původně byl plněný třemi náplněmi - makovou, povidlovou a tvarohovou.
Na severu Čech se kecané koláče pekly při každé zvláštní příležitosti - nejčastěji jako kulaté svatební koláče, které se roznášely spolu se svatebním oznámením po rodině, přátelích a sousedech. Dosud se podávají k nedělní kávě jako sváteční.
Jak si připravit kynutý koláč
- 1 lžíce krupicového cukru
- 150−200 ml mléka
- 200 g hladké mouky a 175 g polohrubé mouky
- 1/2 kostičky droždí
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 žloutky
- špetka soli
Těsto je výborné i nekynuté, s kváskem z droždí, z tohoto těsta se pečou malé svatební koláčky, které vydrží dlouho vláčné.
Náplně na kecaný koláč
Tradiční podmokelský koláč se připravuje se třemi druhy náplní:
- Tvarohová náplň z tvarohu, žloutku a vanilkového cukru.
- Maková náplň je uvařená směs máku, cukru, mléka a rumu.
- Povidlová náplň z povidel a rumu.
- Pokud nepečete tradiční podmokelský koláč, můžete si připravit také ořechovou náplň, hrušková nebo jablečná povidla, marmeládu nebo i kousky ovoce.
Příprava koláče k pečení
Koláče vytvoříme kulaté, hranaté, na plech - podle libosti.
- Vykynuté těsto rozválíme na placku a vložíme na plech, vyložený pečicím papírem. Prsty urovnáme stejnoměrně těsto (nemusí být utvořený okraj) a na něj "nakecáme" lžičkou náplně. Také můžeme použít cukrářské sáčky s ustřiženou špičkou. Hromádky nemusí tvořit žádný vzor, jejich uspořádání je náhodné.
- To samé uděláme s kulatými koláči - rozválíme těsto, obráceným talířkem naznačíme kulatý tvar a ořízneme nožem. Kolečka těsta vkládáme na papír na plech a "pokecáme" náplněmi.
- Povrch náplní můžeme ozdobit rozinkami, mandlemi, sekanými ořechy.
- Koláč posypeme sladkou drobenkou a po půlhodinovém odpočinku vložíme do trouby. Pečeme na 180 °C, dokud povrch drobenky nezačne zlátnout.
- Opravdový gurmán pokape povrch koláče máslem s rumem, aby se zvýraznila chuť drobenky a koláč zůstal vláčný po několik dní.
Blíží se podzim a s ním i úroda podzimního ovoce - mezi nimi hrušky. Vyzkoušejte si s námi připravit hrušková povidla, která můžeme v zimě použít jako náplň do koláčů nebo jako ovocnou přesnídávku:
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na kynutý borůvkový koláč s meruňkami a rybízem? S tvarohovou náplní chutná skvěle a takhle snadno se dělá
Chodské koláče vypadají jako šperk. Víte, jak se zdobí a proč se jim říká merhované?
Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?
Komentáře