Holka u plotny peče: Jednoduché tvarohové těsto jen ze 4 surovin využijete na štrúdl i šátečky a nikdy se neomrzí
28. 10. 2025 Vaření
Hledáte snadné, univerzální a chuťově skvělé těsto na naplnění, které zvládne i začátečník? Tak už nehledejte! Tvarohové těsto je přesně to, co potřebujete. Parádně pružné a vláčné a po upečení krásně křehké chutná s jablky i s tvarohem, nebo s povidly či ořechy a je to láska na první kousnutí.
Univerzální tvarohové těsto
Jedno těsto, čtyři suroviny a nespočet možností, jak tento základ využít. Kdo sleduje můj seriál, tak ví, že občas hledám cesty, jak sobě i vám život v kuchyni zjednodušit. A přesně takovou vychytávkou je těsto, které využijete na několik různých moučníků.
Univerzální těsto z mouky, másla, vajíčka a tvarohu je vhodné jak pro přípravu závinů, tak pro plněné šátečky, nebo klidně i na svatomartinské rohlíčky. A navíc si těsto můžete připravit den předem a péct až třeba pár hodin před příchodem návštěvy.
Výhodou také je, že těsto samotné neobsahuje žádný cukr, a pokud nechcete, nemusíte jej použít ani do náplně. Pak bude moučník vhodný i pro diabetiky.
Mohlo by vás zajímat
Co z těsta udělat a jak je naplnit
Těsto má široké využití. Hodí se skvěle na záviny sladké i slané, můžete z něj připravit i šátečky. S trochou šikovnosti lze tvarovat taky malé plněné koláčky, anebo je zkuste na tak trochu jiné kremrole. Ty jsem z tohoto těsta ještě nedělala, ale věřím, že by to šlo. Jiné univerzální těsto, mnou vyzkoušené i na kremrole, najdete zde.
Ale teď, v čase letošní parádní úrody jablek, si pojďme společně upéct skvělý jablečný štrúdl.
Na 2 záviny budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 75 g tvarohu, 125 g másla, 1 vejce (1/2 vejce do těsta + 1/2 na potření) a špetku soli.
Na náplň pak: 4 větší jablka, cukr dle chuti, mletou skořici, ořechy a rozinky.
Jak na to?
- Mouku, tvaroh, máslo, špetku soli a půlku rozšlehaného vajíčka smíchejte a vytvarujte pružné těsto. Nechte je odležet v lednici alespoň půl hodinky nebo do druhého dne.
- Pak předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Smíchejte nastrouhaná jablka, cukr a koření, dle chuti přidejte oříšky nebo rozinky.
- Závinové těsto rozdělte na dva díly a každý vyválejte na plát. Naplňte jablky (je-li třeba, náplň zahustěte strouhankou nebo mletými piškoty), zaviňte, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě dozlatova.
- Hotové záviny nechte zcela vychladnout a před podáváním pocukrujte.
Něco navíc:
- Ač to normálně nedělám, použila jsem do tohoto receptu tuk Zlatá Haná. Můj muž jej omylem koupil místo másla a bylo mi líto ho vyhodit. Přestože souhlasím s Josefem Maršálkem, který s nadsázkou říká, že abeceda začíná písmenem M (jako máslo), tak v tomto případě jsem udělala výjimku a závin i tak chutnal dobře.
- Těsto je nesmírně křehké a chuťově vynikající. S čistým svědomím vám je doporučuji zařadit do svého receptáře, nebudete litovat.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více