Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny peče: Jednoduché tvarohové těsto jen ze 4 surovin využijete na štrúdl i šátečky a nikdy se neomrzí
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty, koláž Toprecepty

Hledáte snadné, univerzální a chuťově skvělé těsto na naplnění, které zvládne i začátečník? Tak už nehledejte! Tvarohové těsto je přesně to, co potřebujete. Parádně pružné a vláčné a po upečení krásně křehké chutná s jablky i s tvarohem, nebo s povidly či ořechy a je to láska na první kousnutí.

Univerzální tvarohové těsto 

Jedno těsto, čtyři suroviny a nespočet možností, jak tento základ využít. Kdo sleduje můj seriál, tak ví, že občas hledám cesty, jak sobě i vám život v kuchyni zjednodušit. A přesně takovou vychytávkou je těsto, které využijete na několik různých moučníků. 

Univerzální těsto z mouky, másla, vajíčka a tvarohu je vhodné jak pro přípravu závinů, tak pro plněné šátečky, nebo klidně i na svatomartinské rohlíčky. A navíc si těsto můžete připravit den předem a péct až třeba pár hodin před příchodem návštěvy. 

Výhodou také je, že těsto samotné neobsahuje žádný cukr, a pokud nechcete, nemusíte jej použít ani do náplně. Pak bude moučník vhodný i pro diabetiky. 

Co z těsta udělat a jak je naplnit 

Těsto má široké využití. Hodí se skvěle na záviny sladké i slané, můžete z něj připravit i šátečky. S trochou šikovnosti lze tvarovat taky malé plněné koláčky, anebo je zkuste na tak trochu jiné kremrole. Ty jsem z tohoto těsta ještě nedělala, ale věřím, že by to šlo. Jiné univerzální těsto, mnou vyzkoušené i na kremrole, najdete zde

Ale teď, v čase letošní parádní úrody jablek, si pojďme společně upéct skvělý jablečný štrúdl

Na 2 záviny budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 75 g tvarohu, 125 g másla, 1 vejce (1/2 vejce do těsta + 1/2 na potření) a špetku soli. 

Na náplň pak: 4 větší jablka, cukr dle chuti, mletou skořici, ořechy a rozinky. 

Jak na to?

  1. Mouku, tvaroh, máslo, špetku soli a půlku rozšlehaného vajíčka smíchejte a vytvarujte pružné těsto. Nechte je odležet v lednici alespoň půl hodinky nebo do druhého dne. 
  2. Pak předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Smíchejte nastrouhaná jablka, cukr a koření, dle chuti přidejte oříšky nebo rozinky.
  3. Závinové těsto rozdělte na dva díly a každý vyválejte na plát. Naplňte jablky (je-li třeba, náplň zahustěte strouhankou nebo mletými piškoty), zaviňte, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě dozlatova. 
  4. Hotové záviny nechte zcela vychladnout a před podáváním pocukrujte. 

Něco navíc: 

  • Ač to normálně nedělám, použila jsem do tohoto receptu tuk Zlatá Haná. Můj muž jej omylem koupil místo másla a bylo mi líto ho vyhodit. Přestože souhlasím s Josefem Maršálkem, který s nadsázkou říká, že abeceda začíná písmenem M (jako máslo), tak v tomto případě jsem udělala výjimku a závin i tak chutnal dobře.  
  • Těsto je nesmírně křehké a chuťově vynikající. S čistým svědomím vám je doporučuji zařadit do svého receptáře, nebudete litovat.  

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku