

Záviny
Suroviny
- Těsto:
- 1 kg polohrubé mouky
- 2 dl mléka
- 10 g droždí
- 80 g krystalového cukru
- sůl
- 200 g másla nebo jiného tuku
- 150 g vepřového sádla
- 1 vejce
- Nádivka maková:
- 300-350 g mletého máku
- 2 dl vody
- citron - kůra
- troška skořice
- cukr podle chuti
- rozinky (nemusí být)
- Nádivka ořechová:
- 350 g mletých ořechů
- 2 dl vody
- trocha skořice
- rozinky (nemusí být)
Postup přípravy receptu
Droždie necháme v mlieku vykysnúť a spolu s ostatnými prísadami vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do alobalu a cez noc necháme v chladničke.
Na druhý deň rozdelíme cesto na 6 rovnakých dielov, na tenko vyvaľkáme na obdĺžniky, 3 natrieme orechovou a 3 makovou plnkou, stočíme do závinu. Potrieme vajíčkom a po zaschnutí potrieme ešte raz.
Popicháme vidličkou a v predohriatej rúre upečieme.
Po upečení ešte horúce zabalíme do alobalu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Záviny
-
Anna: V tomto prípade by som masť nenahrádzala olejom, to bude potom klasické kysnuté cesto. Pointa tohto cesta je práve v tej masti.
-
Dobrý den, dal někdo místo sádla stejné množství oleje? Je to ve výsledku velký rozdíl? Děkuji.
-
Olga Urvalkova:Popichali ste to dobre
Ak vám záviny praskli, to znamená, že cesto prudko kyslo. Nechajte záviny dlhšie pri izbovej teplote podkysnúť, kým potierate 2x vajíčkom, mali by byť vonku cca 20 min, až potom do rúry. Nedávajte ich do horúcej, len nahriatej rúry a po čiastočnom upečení, keď sú ešte biele, ale už majú pevnejší povrch, potrite vajíčkom ešte raz, aby povrch nebol suchý.
-
Udělala jsem závinů 5, víc už by asi bylo moc tenké těsto.
Ale praskly mi, čím to je? Vše jsem dělala podle popisu...možná by chtělo nechat záviny ještě chvíli kynout? A "popicháme vidličkou" znamená skrz celý závin či jen povrchu(to jsem ujdělala já)?
Jinak jsou dobré, já bych snesla sladší těsto, ale upeču ještě někdy znova -
Skutečně dobré těsto
Dělala jsem pouze z 20 dkg mouky a nádivku jsem dala makovou a na ni rozetřela kokosovou. Těsto bylo akorát na 1 závin. Musím ho ukrajovat po kouscích, jinak bych ho snědla najednou.
-
Terezko a Pájo,děkuji za odpověď,recept je v oblíbených a co nejdřív vyzkouším,moc se mi líbí.
-
Určitě vyzkouším, záviny máme rádi
máš bodík
-
Paja, ďakujem za pochvalu
tá vždy poteší
Zdeničk, je to tak, ako je písané v recepte
Rozhodne viac droždia nedávať. Nie je to klasické kysnuté cesto, ide tam aj masť, cesto sa v podstate miesi, nepripravuje sa ako kysnuté, až na ten vykysnutý kvások. Cez noc to v chladničke krásne nakysne.
-
Zdenicko,nejsem autor ,ale jsem je dnes dělala a zkus je ,opravdu jsou výborné.Toho droždí je tam fakt jen 1O g.Není to kynuté těsto.Pekla jsem na 180°C. Na plech dáš 3 záviny.
-
Tyto záviny jsou špica.Dnes upečeno a půlka už je spucována.Vynikající a budu rozhodně opakovat.To těsto je křehoučké a náplně jemné a šťavnaté.
Doporučuji opravdu mńamka.
Terezko děkuji.
-
Terezko,opravdu jen 10 g droždí na 1 kg mouky ? Záviny vypadají úžasně.