Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Z jednoho těsta upečete taštičky s marmeládou, štrůdl i kremrole. Postup je snadný, chuť božská
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Čekáte návštěvu a chcete rychle upéct něco dobrého? Mám pro vás tip! Z jednoho univerzálního těsta můžete udělat nejméně 4 druhy moučníků. A všechny budou chutnat skvěle! Příprava je navíc mimořádně snadná a suroviny na těsto nejsou drahé.

Univerzální těsto na štrůdly i koláče 

Kdo mě sleduje delší dobu, tak ví, že v kuchyni ráda zkouším nové věci. Před Vánocemi tak vyšel můj článek o jednom těstě, ze kterého upečete až šest druhů cukroví. Mnozí jste mi pak psali, že jste těsto s úspěchem vyzkoušeli a usnadnilo vám předvánoční stres. Odkaz na článek najdete zde.

Dnes vám představím něco podobného. Recept na univerzální, na přípravu velice snadné, těsto, se kterým se skvěle pracuje a ze kterého vyčarujete moučník, na který máte zrovna doma suroviny. Jednou to může být štrůdl, jindy moderní tartaletky, nebo klidně i kremrole či jednoduché šátečky s marmeládou. Těstem lze naplnit i koláčovou formu a upéct tak dobrý tvarohový koláč. 

Recept jsem kdysi před lety získala od Běly, maminky mého kamaráda. Běla mi k receptu tehdy připsala, že se hodí jak na štrůdly, tak na ovocné či tvarohové koláče. Ale já zašla trochu dál a vyzkoušela z něj více dobrot. Některé z nich vidíte na fotografii. Z jedné várky jsem upekla štrůdl, kremrole, tartaletky i šátečky s marmeládou. 

Chtěla jsem jen vyzkoušet, jak se těsto u různých druhů moučníků chová a jak se s ním pracuje. A samozřejmě, jak výsledný moučník chutná. Všechny tyto zkušenosti vám dnes předám. Nejdříve ale to nejdůležitější - recept na těsto!

Recept podle Běly 

Na univerzální těsto budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 1,5 lžíce pískového cukru, 1 celé vejce, 1 prášek do pečiva, 1 Heru a 7 lžic mléka. Jak na to? Všechny suroviny smíchejte a utvořte hladké nelepivé těsto. To pak použijte dle potřeby. Já jsem je nechala vychladit a poté rozdělila na několik dílů.

  • Jeden díl jsem tence vyválela na štrůdl a posypala strouhanými (a scezenými) jablíčky, smíchanými s cukrem, oříšky a skořicí. Těsto jsem pak zavinula, potřela shora rozšlehaným vajíčkem a upekla v troubě při 190 stupních dozlatova. 
  • Z dalšího dílu jsem rovněž vyválela plát, opět potřela rozšlehaným vajíčkem, pak rádýlkem nakrájela na pruhy a namotala na trubičky na kremrole. Pekla jsem při 190 stupních asi 15 minut dozlatova. Vychladlé kremrole jsem plnila ochucenou šlehačkou. 
  • Nejsnazší je těsto vyválet na plát, vykrojit (třeba pomocí skleničky) kolečka, doprostřed dát lžičku marmelády a překlopit zpět. Taštičky poté také potírám rozšlehaným vajíčkem a peču opět ve vyhřáté troubě dozlatova. 
  • Na tartaletky jsem těsto vyválela na trochu silnější plát, z něhož jsem vykrojila kolečka o něco větší, než jsem měla formičky na tartaletky a bez vymazávání jsem těsto vložila dovnitř a dno propíchala vidličkou. Korpusy na tartaletky jsem pekla taky dozlatova při stejné teplotě. Vychladlé jsem je naplnila čokoládovou ganache. Recept na čokoládovou ganache najdete zde.

Takto vzniklo během chvilky několik druhů moučníků a pro mě to byla i zajímavá zkušenost. Postřehy z procesu vám ještě sepíšu níže. Každopádně, těsto mohu doporučit. Je málo sladké, velice dobře se s ním pracuje a ani není na suroviny drahé. Potřebujete jen jedno vajíčko a místo másla Heru. Ačkoliv já osobně používám většinou téměř vždy máslo, tentokrát jsem chtěla dodržet originální recept. 

Moje tipy:

  • Pokud pro jednu příležitost zvolíte několik různých moučníků, počítejte s tím, že až na štrůdl, ve všech ostatních moučnících těsto chutná pokaždé stejně. Smyslem mého pokusu tentokrát nebylo upéct vše hned, šlo mi spíš o to, zda lze upéct různé druhy moučníků ze stejného těsta, a jak to bude chutnat. Můžete upéct z jednoho těsta všechny výše uvedené variace, anebo jen jednu či dvě. Je to na vás.
  • S těstem se skvěle pracuje. Já jsem v daný den nesehnala Heru, ale jen tuk Zlatá Haná, který byl navíc v akci za 30 Kč. Moučníky, které vidíte na fotce, jsou tedy z něj. Zároveň jsem měla z kypřicího prášku doma trochu odebráno a nechtělo se mi otevírat nový sáček. V mém těstě je tak asi 3/4 sáčku kypřicího prášku. Používám ten bez fosfátů, těsto má pak lepší chuť. 
  • Pokud budete chtít použít máslo, je to možné, ale těsto se asi bude chovat jako klasické křehké těsto. Může se lámat, na štrůdl možná nepůjde vyválet. Zato těsto s Herou je i po vyndání z chladničky pružné, pěkně tvárné a skvěle se vyvaluje. 
  • Za mě osobně mi nejvíce těsto chutnalo ve štrůdlu. Ten byl doslova fantastický. Na druhém místě pak byly taštičky s marmeládou. 
  • Kremrole jsou taky velmi chutné, jen bych příště vyválela těsto na tenčí plát. Korpusy na kremrole mi zbyly nenaplněné a byly chutné i třetí den po upečení.
  • U tartaletek těsto nedrželo tvar ve formičce tak, jako by to bylo u klasického křehkého těsta. Pokud vám tedy hodně záleží na vzhledu korpusů, tak vězte, že toto těsto se ve formě malinko "smrskne". Jakmile na ně ale dáte náplň, téměř nic nejde poznat. Chuťově mi vyhovovalo, že těsto je u tartaletek vláčnější. Klasické křehké těsto je, alespoň pro mě, u tartaletek obvykle moc suché a tuhé, zejména ihned po vytažení z ledničky. 
  • Těsto si můžete připravit předem a zamrazit. Zamrazte je rovnou rozdělené na několik částí, lépe se vám s těstem pak bude pracovat. Před použitím stačí těsto vyndat z mrazničky asi půl hodinky až hodinku předem. 
  • A konečně: těsto můžete vyválet a naplnit jím velkou koláčovou formu. Pak přidáte tvarohovou nebo ovocnou náplň a upečete výborný koláč. Těsto by se podle mě mohlo hodit i na tarte tatin, ale to jsem nezkoušela. 

Každopádně přeju, ať se vám s těstem dobře pracuje a ať vám i vašim milým dobroty z něj upečené chutnají.

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více