Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní: Lahodné jsou díky máslu a šlehačce
Zdroj: Toprecepty

Kdysi se svatomartinské rohlíčky pekly hlavně z těsta kynutého, snadno je ale uděláte i bez použití droždí. Jsou rychlé, snadné a možná i lepší než ty kynuté. Dostanou vás svou křehkostí, máslovou vůní a lahodnými náplněmi. Dáte přednost ořechové nebo makové?

Rohlíčky jako podkovy

Svatomartinské rohlíčky jsou tradičním pečivem na svátek svatého Martina a patří k tomuto svátku stejně jako svatomartinská husa se zelím a s knedlíkem, mladé svatomartinské víno nebo právě svatý Martin, u něhož s napětím očekáváme, zda přijede na bílém koni a přinese sníh. Podle pověsti prý martinské rohlíčky přímo představovaly podkovy bělouše tohoto významného světce, vážou se k nim ale i další příběhy.

V minulosti se totiž na svatého Martina konalo jedno z nejvýznamnějších a také poslední z řady podzimních posvícení. A jako při každém posvícení se připravovala velká hostina, na níž nesměly chybět tradiční posvícenské koláče a také další pečivo ve tvaru rohlíků, jimiž se obdarovávalo služebnictvo, pocestní i žebráci. Sám svatý Martin prý totiž proměnil podkovy svého koně na rohlíky a ty pak daroval chudým. A proto musí být svatomartinské rohlíčky pěkně zakroucené, aby se co nejvíc podobaly podkovám.

Rohlíčky z křehkého těsta

V minulosti pekly hospodyňky tradičně martinské rohlíky z kynutého těsta. Moderní doba si však žádá zjednodušení, a ne každý má čas nechávat těsto kynout, proto se postupně začaly připravovat rohlíčky i z těst nekynutých. Rozhodně ale nejsou nijak ošizené, jsou totiž plné másla a sladké náplně stejně jako ty původní. Obvykle se připravují z křehkého těsta, do něhož se může přidávat tvaroh, zakysaná smetana nebo smetana ke šlehání. Díky máslu navíc nádherně voní, jsou křupavé a přímo se rozplývají na jazyku. Když je navíc posypete závějí moučkového cukru, aspoň si tím nahradíte sněhovou nadílku, kdyby náhodou svatý Martin na bílém koni nepřijel.  

Jakou náplň do rohlíčků

Půvab svatomartinských rohlíčků tkví nejen v křehkém těstě, ale i v lahodné náplni. A čím tedy můžete rohlíčky naplnit?

  • Nejčastější náplní do martinských rohlíčků jsou ořechy. Posvícení totiž připadá na období krátce po sklizni vlašských ořechů, takže jsou v tu dobu úplně nejlepší a nejčerstvější. Místo vlašských ořechů ale klidně můžete použít i lískové. Ořechy stačí jen namlít nebo nasekat nadrobno a pak je spařit horkým mlékem smíchaným s medem nebo cukrem. Na dochucení se navíc hodí skořice nebo trocha rumu.
  • Podobně se připravuje i náplň maková, která je do martinských rohlíčků rovněž oblíbená. Mletý mák se svaří s mlékem v poměru 1:1, směs se pak dosladí cukrem nebo jiným sladidlem. Pokud je náplň příliš řídká, lze ji zahustit mletými piškoty nebo perníkem. Dosladit a naředit ji můžete i povidly nebo marmeládou. Chuť vylepší skořice nebo citronová kůra.
  • Rohlíčky ovšem mohou být naplněné i povidly (švestkovými či hruškovými) nebo marmeládou. Povidlové náplni také prospěje ochucení skořicí nebo trocha rumu pro výraznější aroma.

Recept na nekynuté martinské rohlíčky

Pokud jste se rozhodli oslavit letos svatomartinské posvícení se vším všudy, můžete si upéct ořechové rohlíčky třeba podle následujícího receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 225 g hladké mouky, 1 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky, 125 g změklého másla, 75 ml smetany ke šlehání a špetku soli. Na náplň si připravte: 100 g mletých vlašských ořechů, 65 g moučkového cukru, 1 bílek a 1 lžičku vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr).

Postup: Do mísy nasypejte mouku a cukr, přidejte žloutky, máslo, smetanu, špetku soli a vypracujte nelepivé těsto. Pomoci si můžete robotem a zpracovat těsto v něm. Hotové těsto jsem zabalte do fólie a uložte na 30 minut do lednice. Mezitím si připravte ořechovou náplň z mletých vlašských ořechů, moučkového cukru, bílku a lžičky vanilkového extraktu. Vše spojte tak, aby vznikla tužší hmota. Pokud by byla hmota řídká, přidejte ořechy. Hotovou náplň uložte do lednice.

Odpočaté těsto rozdělte na 5 dílů a každý díl rozválejte dokulata na tloušťku asi 3 mm. Nožem pak z placky vykrájejte trojúhelníky. Na každý trojúhelník dejte ořechovou náplň a okraje potřete bílkem. Pak těsto z delší strany srolujte a vytvarujte rohlíčky. Okraje rohlíčku stiskněte prsty, aby se těsto spojilo. Hotové rohlíčky přeneste na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut dozlatova. Nakonec je posypejte moučkovým cukrem. Nejlepší jsou odleželé druhý den.

Recepty k tomuto článku