Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché jablečné řezy: Retro moučník jablečno-pudinkovou náplní je snadný na přípravu a nejlépe chutná, když se rozleží
Zdroj: Toprecepty

Chcete upéct nějaký moučník s jablky, ale nechce se vám motat štrúdl? Tak zkuste tyto jablečné řezy. Těsto je tak křehké, že se až rozplývá na jazyku, jablka je navíc příjemně zvláční. A hotové jsou raz dva, přípravu zvládne i začátečník.

Jablečný moučník jako od babičky

Jablečné řezy složené ze dvou plátů těsta a jablečné náplně jsou jedním z oblíbených  jablečných moučníků. Spousta lidí jej má možná spojený s dětstvím a nedělními návštěvami u babičky.

Na tyto řezy stačí jen pár ingrediencí a hotové jsou během chvilky. Jednodušší moučník k odpolední kávičce byste našli jen stěží. Jablka pak z něj dělají typickou podzimní sladkou dobrotu, která celý byt provoní vůní skořice. A navíc jde o ideální možnost, jak zpracovat do moučníku větší množství jablek, aniž by vám to zabralo nějak moc času. 

Řezy nebo pité?

Řezy s jablky jsou takovou jednodušší variací na štrúdl. Moučníku se někdy říká cukrářské řezy, známý je ale rovněž jako jablečné pité. Název pité pochází z maďarského almás pite, což znamená prostě a jednoduše jablečný koláč.

Slovo pite v maďarštině znamená vlastně to samé, co anglický pie, a používá se právě pro podobný koláč ze dvou vrstev těsta, jaký známe i z českých kuchařek. 

Nadýchané křehké těsto

Vrstvené jablečné řezy se dělají z lineckého nebo křehkého těsta, které se téměř rozpadá a má úžasnou máslovou chuť. Aby mělo tu správnou konzistenci, je třeba je připravit z dostatečně studeného másla, rychle je zpracovat a pak nechat odležet v lednici. Těsto můžete připravit klasické linecké (tedy jen z mouky, másla a cukru v poměru 3:2:1 a vejce nebo žloutku). 

Pokud do něj přidáte kypřicí prášek, bude nadýchanější a moučník zůstane delší dobu vláčný. Těsto se pak jednoduše rozválí na dva stejné pláty o velikosti plechu. Na ten první se nanese vrstva strouhaných jablek a vše se zakryje druhým plátem těsta. Právě jablka pak těsto krásně zvláční, což dodá moučníku jeho typickou konzistenci. Nejlépe tak koláč chutná až druhý den, kdy se rozleží a všechny ingredience se krásně spojí a prolnou

Recept na křehké jablečné řezy

Jablečnou náplň je samozřejmě vhodné nějak dochutit, nejlépe klasicky skořicí, přidat ale můžete třeba i rozinky (klidně namočené v rumu pro lepší aroma) a nasekané ořechy, které dodají náplni trochu křupavosti.

Jablka lze navíc smíchat se škrobem nebo vanilkovým pudinkovým práškem, který náplň zahustí a dodá jí krémovější konzistenci. Navíc se postará o to, aby koláč nebo řezy zůstaly šťavnaté, ale ne rozmočené. A jak tedy řezy připravíte?  

Budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce, 8 lžic mléka, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, kůru z 1 citronu. Na náplň si připravte: 2 kg jablek, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku a 5 lžic moučkového cukru. 

  1. Citron dobře omyjte a kůru z něj nastrouhejte. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a prosejte do mísy. K mouce přidejte vejce, mléko, máslo a citronovou kůru. Vypracujte těsto, zabalte je do potravinářské fólie a nechte asi 1 hodinu odpočinout v lednici.
  2. Troubu včas předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Jablka oloupejte, omyjte, vykrojte z nich jádřince a pak jablka nastrouhejte nahrubo. Přidejte k nim vanilkové cukry, pudinky a moučkový cukr. Důkladně promíchejte.
  3. Odpočaté těsto rozdělte na poloviny a rozválejte na dva pláty o velikosti plechu. Na plech nejprve položte jeden plát, rozprostřete na něj náplň, urovnejte a přikryjte druhým plátem. Povrch propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára.
  4. Koláč pečte v předehřáté troubě asi 30 minut. Hotový moučník nechte vychladnout a teprve pak jej nakrájejte na řezy. Před podáváním jej můžete případně pocukrovat moučkovým cukrem. 

Náš tip: Podobné cukrářské řezy si můžete upéct podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli