Žitné rohlíky

cathleen Kuchařka: cathleen

Soutěžní recept. Přidejte fotku a vyhrajte.

Domácí pekárna 67 názorů

Suroviny

1.fáze:
100 ml vody
2 lžičky cukru
170 g hladké mouky
14 g čerstvého droždí
1 vejce
program Těsto, necháme projít až do konce, pak přidáme:
2. fáze:
30 ml oleje
150 ml vody
220 g žitné chlebové mouky
100 g hladké mouky
1,5 lžičky soli
1 lžíce sušené bramborové kaše nebo bramboráku v prášku
1 lžíce lněného semínka
2 lžíce dýňového semínka
Recept si zatím oblíbilo 32 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme suroviny potřebné pro 1.fázi, a necháme projet celý program Těsto. Přidáme zbytek surovin, zapneme program Těsto, ale teď necháme jen umíchat, nenecháváme kynout.

  2. Hned potom uložíme těsto v zakryté míse přes noc do lednice. Ráno nebo dopoledne vyndáme (už je nakynuté), rozdělíme na 6-8 bochánků, trošinku podsypáváme jen tak, aby se těsto nelepilo.

  3. Každý bochánek pak rozválíme na ovál a srolujeme do rohlíku. Ten pak ještě rukou uválíme - spoje záhybů se hezky slepí a rohlík vypadá úhledněji.

  4. Na plechu je necháme nakynout, pak pomašlujeme vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. Troubu vyhřejeme na 200°C, stáhneme na 180°C a pečeme cca 20 minut.

  5. Hotové rohlíky ihned přendáme z plechu na mřížku.

Poznámka

Kdysi mi manžel koupil překvapivě lehounké a dobré žitné rohlíky. Moc mi chutnaly a tak jsem se pokusila vyrobit podobné. Protože žitná mouka poměrně špatně kyne, volila jsem tento způsob výroby těsta. A aby nelepilo, nechala jsem ho přes noc kynout v lednici.

Rohlíky jsou veliké, krásně pórovité, lehounké a je vidět, že nejsou jen z bílé mouky.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 29 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Žitné rohlíky

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Terrys: samozřejmě ;-) umíchejte v misce vařečkou nebo lžící.

    Odpovědět

  • Terrys Terrys

    Dobry den,chtela jsem se zeptat,zda je mozne rohliky delat v tomto postupu i bez pekarny,kterou nemam,nebo je to jine? Dekuji za odpoved

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    cathleen:děkuju moc za superrychlou odpověď,jdu na to ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    dexulka: pokud testo zdvojnasobilo objem, necekej, propracuj ho a tvaruj :-)

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Měla bych dotaz:jak dlouho musí těsto kynout v lednici minimálně?Zadělala jsem v poledne a už mám plnou mísu :-O Troubu rozpálenou na jiné pečení,tak bych to tam mohla přihodit.Šlo by to?nebo to chce opravdu kynout přes noc.Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    cathleen:Vaší pochvaly si velmi cením,děkuji :-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    dexulka: mas je opravdu velice pekne, diky za fotky!:-K

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Tak,druhý pokus,tentokrát včetně všech správných ingrediencí a výsledek je luxusní :-p Přidávám foto pro srovnání a ukládám do velmi oblíbených ;-) Děkuji mnohokrát ! :yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    dexulka: Chlebovou žitnou i chlebovou pšeničnou mívají i v Kaufu, Tescu a asi i jinde;-)

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    cathleen:Děkuji moc za vysvětlení.Chlebovou mouku jsem tedy zatím asi nikde nepotkala,proto mám veškeré pečivo jiné než ostatní :-8 Ale hlavně,že nám chutná,víme,co jíme a je to zdravé ;-)Za pochvalu děkuji,od někoho jako vy si jí velmi vážím :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    dexulka: žitná chlebová (která je v receptu), vypadá jako tmavší hladká mouka, používá se na chleba (proto ten název). Celozrnná mouka bývá hrubší, je i zdravější, ale trochu víc saje vodu, než chlebová.
    Rohlíky máš opravdu výstavní:-!:-!:yes:

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    BILKOVAI:No,nikde jsem to nějak moc nestudovala,až pak jsem si všimla,že je tam psané žitná celozrnná a je pravda,že je spíš hrubší.Ale i tak nám rohlíky chutnali :-p

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Dexulka, to byla asi hrubě mletá mouka. Já např. používám skoro do všeho pečiva jemně mletou.;-)

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Tak hotovo :-) Mé první rohlíky a ještě k tomu celozrnné. Ale vypadají i chutnají moc dobře,určitě zopakuji :-8 Neměla jsem už vejce na potření,tak jsou matné.Místo lněného semínka jsem použila jen slunečnicová a dýňová. Akorát se mi zdá,že je mám z jiné žitné mouky,než ostatní.Je to celozrnná žitná.Ani nevím,zda existuje nějaká jiná,jsem začátečník a tady mají jen tuhle.Posílám bod i foto :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    sivonka: nezkoušela jsem (obměny s moukami, které popisuješ). Ale pokud vyzkoušíš ty, počítej s tím, že chlebová (a celozrnná ještě víc) saje vodu víc, než hladká - budeš jí potřebovat méně, než hladké. A taky rohlíky budou asi trochu hutnější, těžší.
    Pokud vyzkoušíš, písneš?:-8:-K

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: domácí rohlíky z žitné mouky rohlíky z žitného kvásku recepty z žitné mouky žitná mouka domácí žitné rohlíky sójový rohlík žitná mouka chlebová recepty žitné pečivo recept sojové rohlíky recepty ze zitne mouky sojový rohlík recept domácí sojové rohlíky žitné pečivo rohlíčky z žitné mouky chlebové rohlíky domaci zitny rohlik žitná mouka recepty domácí pečivo z žitné mouky rohlíky ze žitného kvásku domácí rohlíky ze žitné mouky

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít