Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí uzená zelňačka: Voňavá polévka zahřeje a zasytí, zjemňuje ji smetana a výbornou chuť zajistí jednoduchý trik
Zdroj: Toprecepty.cz

Když se venku ochladí a zima zalézá pod kabát, dostáváme chuť na vydatnou polévku. Uzená zelňačka spojuje výrazné chutě uzeného masa, kysaného zelí a brambor v sytém a voňavém jídle. Poradíme, jak připravit jednotlivé suroviny, lahodně je propojit a jednoduchým trikem povýšit zelňačku o třídu výš.

Uzená zelňačka

Když se ochladí, nastane sychravo a ve vzduchu to začne vonět kouřem a spadaným listím, dostáváme chuť na něco teplého, slaného a co nám dodá energii. Uzená zelňačka to splňuje dokonale — je výrazná, plná chuti a zasytí i po dlouhé procházce nebo práci venku.

Základem je silný vývar z uzené kosti, který dodá celé polévce hloubku a aroma. Doplňuje ho kysané zelí, brambory, mrkev a koření. Vše korunuje zakysaná smetana, která dotváří typickou chuť této polévky.

Upravit ji můžeme podle sebe – přidat trochu pálivé papriky, kousky klobásy nebo pár sušených hub. Každá varianta má svůj půvab, důležité je ale zachovat rovnováhu mezi kyselostí zelí a slaností uzeného vývaru.

Na co si dát pozor při přípravě zelňačky

  • Jak vybrat kysané zelí a kdy ho propláchnout 
    Kyselost zelí závisí na délce kvašení i druhu zelí. Nejprve ho ochutnáme. Velmi kyselé zelí můžeme propláchnout, mírně kyselé necháme, aby se v polévce zachovala jeho typická chuť. Pokud zelí dusíme příliš dlouho, ztrácí svěžest a rozvaří se.
  • Poměr masa, vývaru a zelí
    Uzené maso může být hodně slané, proto se zpravidla nejprve povaří v čisté vodě a až po jejím slití se používá nová voda pro vývar. Nebo můžeme část vývaru z uzeného nahradit v polévce vodou, v každém případě je třeba vývar ochutnat. Polévka má mít výraznou plnou chuť, nikoliv chutnat přesoleně nebo příliš uzeně. Zbylý vývar můžeme využít v jiných jídlech, jako je třeba bramboračka.
  • Vaření brambor
    Syrové brambory v kyselém prostředí nezměknou, je proto třeba uvařit je zvlášť v čisté vodě a k zelí je přidat až měkké. 
  • Typické chyby při závěrečném dochucení 
    Chuť zelňačky určuje kyselost zelí a plná chuť masa. Pokud ji chceme zahustit a použijeme příliš mnoho mouky, ztratíme chuť vývaru. Když přidáme studenou smetanu do vařící polévky, srazí se. Smetanu proto včas vytáhneme z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Můžeme také nejprve do smetany vmíchat pár lžic vývaru a až pak smetanu rozmíchat v polévce. 

Uzená zelňačka chutná nejlépe, když ji necháme den—dva rozležet. Druhý den je hustší, voňavější a stačí k ní jen kousek chleba, abychom měli hotové jídlo, které báječně zahřeje.

Kysané zelí

Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Jak připravit uzenou zelňačku

Na 4 porce budete potřebovat: 1 uzenou kost (větší masitou), 500 g kysaného zelí, 2 větší mrkve, 4 větší brambory, 200 g zakysané smetany, 1 lžičku kmínu, 1 lžičku mleté sladké papriky, mletý pepř, 4 kuličky nového koření, 1 kostku bujonu, sůl, 2 stroužky česneku, 1 lžičku majoránky, 1–2 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíci hladké mouky a trochu cukru krupice.
Jak na to? 

  1. Uzenou kost vařte ve vodě alespoň 1,5 hodiny. Nechte vychladnout a maso oberte. Vývar přeceďte a ponechte.
  2. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte zvlášť v osolené vodě. Při vaření společně se zelím by nezměkly.
  3. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. 
  4. Do hrnce nalijte olej a restujte cibuli dosklovita.
  5. Poté přidejte obrané uzené maso, propláchnuté kysané zelí, mrkev a promíchejte. Zasypte sladkou paprikou a restujte pár vteřin.
  6. Promíchejte a zalijte uzeným vývarem. Přisypte kmín a nové koření, přidejte kostku bujonu a vařte doměkka.
  7. Po uvaření zahustěte moukou rozmíchanou ve 3 lžících vody.
  8. Přidejte majoránku, prolisovaný česnek, zakysanou smetanu a předvařené brambory. Promíchejte a vařte dalších 10 minut.
  9. Dochuťte solí a podle chuti oslaďte.
  10. Podávejte s chlebem.

Náš tip: Připravte si výbornou uzenou polévku podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli