Lahodné pařížské kostky: Zákusek jako z cukrárny připravíte snadno a rychle, pařížskou šlehačku uvařte den předem
29. 10. 2025 Vaření
Pařížský dort miluje mnoho mlsných jazýčků, ale málokdo si ho připraví doma. Pařížské kostky chutnají neméně skvěle a zvládnete je i v domácích podmínkách. Postup je snadný, suroviny dostupné, jen je třeba začít včas. Poradíme vám přesný postup na lahodný kakaový korpus i pařížskou šlehačku.
Pařížské kostky
Pařížské kostky jsou jedním z těch dezertů, které si zamilujeme hned na první pohled a když je ochutnáme, vrníme blahem.
Kakaový korpus s pařížskou šlehačkou má vše, co od sladkého zákusku čekáme: jemnou texturu, mechové těsto, nadýchaný krém, sladkou vůni a úžasnou čokoládovou chuť. Jsou vynikající, stejně jako jejich předloha, slavný pařížský dort. Na rozdíl od něj jsou ale kostky jednodušší na přípravu a snadno je naporcujeme. Báječně se hodí na oslavy i k běžné kávě.
Mohlo by vás zajímat
Jak se dělá pařížská šlehačka
Základem této tmavé šlehačky je smetana ke šlehání. Do pravé pařížské šlehačky patří kakao. Některé recepty ale uvádějí místo něj čokoládu. Šlehačka má pak sice čokoládovější chuť, ale je hutnější a působí tučnějším dojmem.
Směs kakaa, smetany a cukru nešleháme, ale svaříme. Jakmile přejde varem a cukr se rozpustí, odstavíme ji a necháme alespoň 12 hodin vychladit v lednici. Tento postup je nezbytný, aby pařížská šlehačka byla nadýchaná a držela tvar. Do krému ji vyšleháme až po vychlazení. Déle pak i vydrží.
Na co si dát pozor při sestavování kostek
S přípravou pařížských kostek je třeba začít den předem, ale nejedná se vůbec o složitý dezert. Nejméně 12 hodin před podáváním uvaříme pařížskou šlehačku. Necháme ji zchladnout. Den předem můžeme upéct i nadýchaný korpus.
Vychlazenou svařenou smetanu vyšleháme na hustý nadýchaný krém a pomocí špachtle ho rozetřeme na korpus potřený zavařeninou. Dezert necháme ztuhnout, nejlépe v lednici. Lépe pak drží pohromadě.
Teprve poté ho nakrájíme na kostky. Nejlépe to jde nožem namočeným v horké vodě. Řezy díky tomu budou hladké a nenaruší strukturu krému. Povrch pak můžeme posypat kakaem, Grankem, nebo ozdobit nastrouhanými čokoládovými hoblinkami.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Jak připravit pařížské kostky
Na plech 30 x 40 cm stačí 2dl sklenka (1 sklenka = 120 g mouky nebo 170 g cukru). Je lepší, když těsto není příliš vysoké.
Na plech pařížských kostek potřebujete: Na těsto: 3 vejce, 1 sklenku krupicového cukru, 1 sklenku mléka, 1/2 sklenky oleje, 2 sklenky polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva a 3 lžíce kakaa. Na pařížskou šlehačku: 500 ml smetany ke šlehání (33%), 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce kakaa a 1 sáček vanilkového cukru. Na dokončení: strouhanou čokoládu nebo Granko na posypání.
Jak na to?
- Den předem připravte pařížskou šlehačku. Smetanu dejte do rendlíku a přisypte oba cukry. Do směsi přidejte kakaový prášek. Promíchejte metličkou a za stálého šlehání přiveďte směs k varu.
- Jakmile je směs převařená a zcela hladká, odstavte ji a dejte do lednice vychladit do druhého dne (alespoň 12 hodin). Pokud není hladká, přeceďte ji přes sítko.
- Plech vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 170 °C.
- Na těsto ušlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Přilijte mléko a olej. Mouku promíchejte s kakaem a kypřicím práškem a přisypte ji k těstu. Promíchejte dohladka.
- Těsto nalijte na plech a vložte do vyhřáté trouby. Pečte na 170 °C asi 10 minut. Upečení vyzkoušejte vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Nechte vychladnout.
- Korpus potřete pikantním džemem. Z lednice vyndejte pařížskou šlehačku a vyšlehejte ji do hustého krému (jde to velmi rychle).
- Na džem rozetřete krém a povrch můžete posypat strouhanou čokoládou (např. Margot) nebo posypat Grankem.
Náš tip: Připravte si lahodné pařížské kostky podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více