Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboráky jsou jedním z nejlepších bramborových pokrmů a také jídlem, které nesmí chybět na jídelním lístku snad žádné české hospody. Podávají se samostatně, jako příloha i jako obal na řízky i hermelín. Ve všech podobách chutnají skvěle. Vy si je nyní můžete připravit klasicky podle tradičního receptu na křupavé placky.

Bramboráky aneb smažené placky z brambor

Správné bramboráky báječně voní, musí být křehké, křupavé a zároveň vláčné. Nesmí být moc mastné, zároveň se těm smaženým na tuku žádné jiné placky nevyrovnají. Navíc se bramboráky na rozdíl od klasických bramborových placek připravují ze syrových brambor, což jim dodává specifickou chuť a křupavou texturu.

Není divu, že je tolik lidí naprosto zbožňuje. Bramboráky jsou tím pokrmem, který si spojujeme s prázdninami a výlety, ale i s posezením v hospodě u piva. Bramboráky zkrátka potěší každého bez ohledu na věk a jídelní preference.

Aby byly bramboráky křupavé

Udělat dokonalé bramboráky není na první pohled nijak složité. Stačí jen nastrouhat brambory, smíchat je s vajíčkem, případně s trochou mouky a kořením, vytvarovat tenké placičky a osmažit je na pánvi na vrstvě oleje nebo jiného tuku z obou stran dozlatova. Chcete-li ale dosáhnout co nejlepšího výsledku, je třeba si na nich dát o trochu víc záležet. Co si tedy při přípravě této bramborové delikatesy ohlídat, aby chutnala úžasně?

  • Dobré bramboráky dělá hlavně výrazné ochucení. S kořením je třeba nešetřit, jinak budou příliš mdlé. Správné bramboráky se neobejdou bez soli a pepře, ale i hlavně bez majoránky a česneku. Přidat můžete i kmín
  • Kvalitu bramboráků ovlivňuje i to, jaké brambory na ně použijete a jak je nastrouháte. Nejvhodnější je varný typ C, tedy brambory na kaši či pyré. Případně lze použít i brambory B neboli přílohové. Důležité hlavně je, aby byly starší a moučné. Brambory lze nastrouhat nahrubo i najemno. Nejlepší textury dosáhnete, když nakombinujete oba způsoby. Brambory je rovněž nutné nechat okapat, aby těstíčko nebylo příliš vodnaté. 
  • Strouhané brambory spojuje do podoby placiček vejce. Bramboráky se dají udělat i jen z těchto dvou ingrediencí, chcete-li si ale pojistit, aby držely pohromadě, je dobré přidat trochu mouky (hladké, hrubé i polohrubé). Křupavější konzistence dosáhnete, když mouku nahradíte strouhankou nebo ovesnými vločkami. Použít lze i bramborový škrob. Díky němu budou bramboráky lépe držet pohromadě. Správné těstíčko by mělo být husté tak akorát, aby se dalo rozetřít na pánev, nemělo by však být ani moc řídké. 
  • Bramboráky lze vylepšit tím, že do těstíčka přidáte malé kostičky uzeného nebo škvarky. Někdo přidává i strouhaný sýr nebo jiné druhy zeleniny. 
  • Na chuť bramboráků má vliv i to, jak jsou osmažené. I když je možné je osmažit na oleji, nejlepšího výsledku dosáhnete, když je připravíte na sádle. Sádlo jim dodá lepší chuť a vůni, navíc se tak snadno nepřepaluje jako některé druhy olejů a bramboráky díky tomu nasáknou méně tuku a jsou pak úžasně křupavé. 

Recept na domácí bramboráky

Pokud bramboráky milujete a nemáte na ně žádný prověřený recept, můžete si je snadno udělat podle toho našeho. Domácí jsou stejně nejlepší. Jak tedy na ně?

Na 4 porce budete potřebovat: 8 středních brambor, 2 vejce, sůl, 2–3 stroužky česneku (nebo podle chuti), majoránku, strouhanku na případné zahuštění těsta (nebo hladkou mouku) a sádlo nebo olej na smažení. 

  1. Brambory oloupejte a nahrubo nastrouhejte do mísy. Česnek oloupejte a prolisujte k bramborám. Přidejte vejce, sůl a majoránku podle chuti. Vše důkladně promíchejte.
  2. Těsto podle potřeby zahustěte strouhankou tak, aby se z něj na pánvi daly snadno tvarovat placky. Nemělo by být ani příliš tekuté, ani husté.
  3. V hluboké pánvi rozehřejte pár lžic sádla nebo vyšší vrstvu oleje. Pomocí lžíce vkládejte do tuku hromádky těsta a rozetřete je na placičky. Bramboráky smažte dozlatova z obou stran. Odkládejte je na ubrousek, aby se do nich nasákl tuk.

Náš tip: Bramboráky můžete podávat s masovou směsí. Připravte si ji podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli