Kuře jako svatomartinská husa: Výborný sváteční oběd, který vás finančně nezruinuje, je rychle hotový a ctí tradici
2. 11. 2025 Vaření
Na svatého Martina se tradičně peče husa, ale ta bývá drahá, velká a hůře dostupná. Upečte si místo ní kuře a dochuťte ho tak, aby jí připomínalo. Šťavnaté maso a křupavá zlatavá kůrka spolu s knedlíky a zelím potěší všechny u stolu.
Jak udělat kuře jako svatomartinskou husu
Svátek svatého Martina připadá na 11. listopadu a tradičně se s ním spojuje podávání husy. Proč zrovna husy? Prý svým kejháním prozradily úkryt sv. Martina, který nechtěl přijmout biskupský úřad. Husa se také objevovala na venkovských hostinách v pozdním podzimu, kdy bylo běžné porážet vykrmenou drůbež, aby neujídala ze zimních zásob.
Ne vždy je reálné péct celou husu. Kuře je menší, připravíme ho rychleji a je také levnější a dostupnější. Pro domácnost o dvou až čtyřech lidech je to praktičtější volba než několikakilová husa.
Mohlo by vás zajímat
Jak ochutit svatomartinské kuře
Základní kombinace pro tuto úpravu je jednoduchá a stejná jako u husy: sůl a kmín. Důkladné nasolení zvenku i zevnitř pomáhá křupavé kůži a výrazné chuti masa.
Do pekáče přidáme trochu tekutiny, například vývar nebo vodu, aby se kuře nevypékalo nasucho. Během pečení ho můžeme přelévat výpekem. Nejde o povinný krok, ale pomůže dosáhnout správné zlatavé barvy a křupavé kůrky. S kořením se držíme spíše při zemi – cílem je tradiční chuť podobná huse, ne moderní varianta s výraznými bylinkami.
Pokud chceme, aby se kuře ještě více podobalo husímu pokrmu, přidáme do pekáčku tuk, ideálně husí sádlo. Maso můžeme také prošpikovat slaninou či špekem. Podobně jako v našem níže uvedeném receptu je možné pro výraznější chuť zalít drůbež pivem či vínem.
Proč se do drůbeže dává jablko
Pokud chceme, můžeme do břišní dutiny vložit cibuli nebo jablko pro jemné zvlhčení masa při pečení. Jedná se o tradiční postup, z pozvolna se pečícího jablka se odpařuje vlhkost, která pomáhá udržet maso šťavnaté, zejména prsa.
Po upečení jablko nebo cibuli z masa vyndáme. Můžeme je propasírovat do šťávy, nebo podávat zvlášť s masem. Jemná sladkost jablka, případně cibule, ladí s kyselostí zelí a vytváří chuťový základ, který dobře funguje i tehdy, když místo husy použijeme kuře.
Na co si dát pozor při přípravě
Kuře má méně tuku než husa, a tak mu hrozí vysušení, zejména prsou. Proto volíme pomalejší pečení v úvodu a teprve ke konci teplotu zvýšíme kvůli vypečení kůže dokřupava. Po upečení necháme maso krátce odpočinout, aby zůstalo šťavnaté.
Důležitá je i volba správného pekáče: příliš velký zbytečně odpaří tekutinu, příliš malý zase neumožní volné proudění tepla kolem celého kusu masa. Jestliže máme poklop (nebo alobal), použijeme ho na první část pečení a následně odkryjeme.
Kuře servírujeme s tradičními přílohami, vynikající jsou třeba lokše nebo bramborové knedlíky a dušené zelí, abychom zachovali charakter svatomartinského jídla, i když připravujeme jiný druh drůbeže.
Středověká tradice uctívání kultu sv. Martina je spojena s velkým hodováním a tedy i přípravou tradičních pokrmů. Protože prý husy kejhaly Martinovi do kázání, končí za trest každým rokem kolem 11.…
Jak připravit kuře à la husa
Na kuře jako svatomartinskou husu budete potřebovat: 1 větší kuře, 4 kyselejší jablka, 0,5 l černého piva, sůl, kmín, 2 tenké plátky špeku a sádlo na vymazání pekáčku.
Jak na to?
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Kuře osolte a okmínujte zvenčí i zevnitř více než obvykle (cca dvojnásobně). Pod kůži prsíček vsuňte po plátku špeku, aby prsíčka po upečení byla šťavnatá.
- Kuře naplňte čtvrtkami jablek (bez jádřinců) i se slupkou, dejte do pekáče prsíčky nahoru, podlijte 1 dl vody, zakryjte víkem nebo poklicí a vložte do trouby.
- Po 20 minutách pečení kuře podlijte černým pivem. Vraťte ho do trouby a pečte zakryté dalších 40 minut.
- Sundejte pokličku, teplotu trouby zvyšte na 200 °C a dopékejte kuře do zlaté barvy za občasného přelévání šťávou.
- Upečené kuře vyndejte a naporcujte. Jablka propasírujte přes cedník do šťávy. Podávejte s knedlíkem a dušeným zelím.
Náš tip: Upečte si kuře à la husa podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více