Frankfurtská polévka voní paprikou a pikantními párky: S fazolemi a bramborami výborně zasytí a rychle zahřeje
7. 11. 2025 Vaření
Při pohledu ven se zdá, že se stmívá každý den dřív. Mlhavý podzim přímo vybízí k zahřátí a co může být lepšího, než talíř voňavé, barevné, husté a syté polévky? Frankfurtská s fazolemi doplňuje oblíbenou kombinaci brambor, párku a mleté papriky o luštěniny, což z ní činí vydatný oběd i večeři. Zjistěte, čím ji dochutit, aby měla vyváženou chuť a správnou konzistenci.
Frankfurtská polévka
Krkolomný název odkazuje na německé město, ale jedná se o ryze českou specialitu, která se dříve podávala jako dopolední přesnídávkové jídlo. Její výrazná papriková chuť a sytost jí zajistily neutuchající oblibu, i když dnes si ji spíše připravujeme jako oběd nebo večeři. Někomu stačí samotná, jiný ji doplňuje pečivem.
Frankfurtská polévka dostala své jméno podle frankfurtských párků, které se do ní původně přidávaly. Z německého Frankfurtu nad Mohanem totiž párky pocházejí a ty stejnojmenné vynikají vůní muškátového oříšku a bílého pepře. Párky doplňují brambory a vývar, v našem receptu přidáváme i fazole a libeček pro výraznější vůni.
Jaké párky a fazole vybrat
Volba surovin má vliv na chuť, vůni i plnost polévky.
- Párky volíme ideálně jemně uzené, s vyšším podílem masa. Kořeněné frankfurtské jsou perfektní.
- Fazole můžeme namočit a uvařit zvlášť, pak dochutíme polévku výrazněji v závěru.
- Nebo si přípravu zjednodušíme a použijeme fazole konzervované. Ty nejprve slijeme. Fazole mohou být v rajčatové omáčce — přidají polévce jemný kyselkavý podtón.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě frankfurtské polévky
Při přípravě je třeba dodržet pár pravidel, která zásadně ovlivní výsledek.
- Papriku nesmíme připálit, jinak zhořkne a ovlivní chuť polévky. Necháme ji jen lehce rozvonět a pak ji hned zalijeme vývarem.
- Polévku solíme až nakonec, zvlášť pokud používáme bujon nebo slanější párky.
- Fazole ohřejeme jen krátce — zachovají si strukturu a nerozpadnou se.
- Libeček a majoránku přidáváme až ke konci, aby si uchovaly svou vůni.
Čím vylepšit frankfurtskou polévku
I tuto polévku si můžeme upravit podle vlastních představ. Co můžeme pozměnit?
- Část fazolí můžeme rozmačkat a přidat do základu pro jemnější texturu. Polévka tak bude hustší.
- Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat špetku pálivé papriky nebo chilli.
- Polévku můžeme zjemnit přidáním lžíce zakysané smetany na talíři.
- Výraznější uzený tón dodá mletá uzená paprika, ale i vývar z uzených kostí.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Jak připravit frankfurtskou polévku s fazolemi
Na 5 porcí budete potřebovat: 5 nožiček tenkých párků, 1 konzervu bílých fazolí (např. v rajčatové šťávě), 1 velkou cibuli, 3–4 brambory, 3–4 stroužky česneku, 1 lžíci sádla, 1 lžíci hladké mouky (vrchovatou), 2 rovné lžíce mleté sladké papriky, 1/2 lžičky mleté pálivé papriky, 1,5 l vývaru (nebo vody s bujonem), snítku libečku, majoránku, sůl, mletý pepř a kmín.
Jak na to?
- Cibuli a stroužky česneku oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Párky nakrájejte na kolečka.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci rozpusťte sádlo, přidejte cibuli a kmín a restujte dozlatova. Vmíchejte česnek a krátce opečte. Zasypte mletými paprikami a nechte je rozvonět.
- Vmíchejte mouku a jakmile začne zlátnout, zalijte ji vývarem. Přiveďte k varu a přidejte brambory.
- Po 10 minutách vsypte párky. Vařte do změknutí brambor, pak vmíchejte fazole (i s rajčatovým nálevem).
- Krátce povařte a dochuťte solí, pepřem, majoránkou a libečkem. Podávejte s pečivem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více