Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavého a šťavnatého řízku docílíte, když maso nejdříve namarinujete.
Zdroj: Toprecepty.cz

Chcete mít řízky opravdu křehké a šťavnaté? Prozradíme vám oblíbený trik šéfkuchařů, kterým zajistí, že se výsledek vždy povede a host dostane křupavý řízek se šťavnatým a křupavým masem. Kouzelnou přísadu máte zaručeně i ve své lednici.

Jak správně připravit maso na řízky

Když chceme opravdu křehké, šťavnaté a rovnoměrně ochucené řízky, záleží na tom, jak maso připravíme ještě před samotným obalováním. Základem je samozřejmě nákup správného kusu masa. Kuchaři si často úspěch pojistí ještě jedním krokem.

Velmi oblíbeným způsobem, jak docílit šťavnatého řízku, který je na povrchu křupavý a uvnitř měkký, je naložení masa před obalováním a smažením. Správná marináda ovlivní strukturu masa, dodá mu chuť a pomůže mu udržet vláčnost i po tepelné úpravě. Vhodně zvolený způsob nakládání může vyřešit i problém se suššími částmi vepřové kýty. Nakládat můžeme i drůbeží maso, kterému ale bude stačit mnohem kratší čas.

Než maso naložíme do marinády, je potřeba pár základních kroků. Plátky lehce naklepeme, aby byly křehčí a zhruba stejně silné. Osolíme je a opepříme. Do marinády je ukládáme v jedné vrstvě, aby působila rovnoměrně a maso chutnalo v každém soustu stejně. 

Jakou marinádu použít na řízky

Možností je víc a každá funguje trochu jinak. Jogurtové a mléčné marinády zjemňují maso svou přirozenou kyselostí, citronová nebo octová varianta zkracuje nutnou dobu naložení a sójová marináda zvýrazní chuť masa a podtrhne jeho aroma. Vybereme si proto marinádu, která se nám bude právě hodit. 

  • Jogurtová marináda
    Díky kyselině mléčné jogurt maso šetrně změkčí a zvláční. Naložit ho můžeme na 6–24 hodin. K jogurtu lze přidat drcený česnek, čerstvé a sušené bylinky a pepř. 
  • Podmáslí nebo kefír
    Kysané mléčné výrobky udržují maso šťavnaté a zjemňují jeho chuť. Maso se namarinuje už za 1–2 hodiny, ale klidně si může pobyt prodloužit na 12–36 hodin. Marinádu lze dochutit hořčicí nebo česnekem.
  • Citronová či octová marináda
    Rychlá varianta s lehkou aromatickou chutí. Směs oleje, citronové šťávy a nebo octa a česneku maso zkřehne. Marinuje se 1–3 hodiny, delší doba se nehodí, maso by změklo příliš.
  • Pivní marináda
    Dodá masu výraznější chuť a jemnou hořkost. Používáme spíše světlé pivo. Maso nakládáme na 4—12 hodin podle jeho tloušťky. Pivní marináda se výborně hodí pro vepřovou kýtu.
  • Sójová marináda
    Marináda ze sójové omáčky je výrazná a lehce slaná. Maso není třeba solit,  omáčku můžeme doplnit strouhaným zázvorem či medem. Na marinování postačí 1–4 hodiny, je to tedy rychlá volba. 

Na co si dát pozor při marinování

Naložením masa chceme zvýraznit jeho chuť, zvýšit jeho křehkost a udržet jeho šťavnatost. Je však třeba dbát pravidel správné manipulace s potravinami. 

  • Marinujeme ve skleněných či jiných nádobách na potraviny, které uzavřeme a dáme do lednice.
  • Maso musí být celé obalené nebo ponořené, na vzduchu by se začalo kazit.
  • Použitou marinádu znovu nepoužíváme.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit nakládané vepřové řízky

Na 6 porcí potřebujete: 6 plátků vepřové kýty, 500 g bílého jogurtu (3,8%), mletý barevný pepř, 4 stroužky česneku, 2 lžíce grilovacího koření, 2–3 vejce, sůl dle potřeby, strouhanku na obalení a vepřové sádlo (nebo olej) na smažení. 
Jak na to? 

  1. Plátky masa lehce naklepejte, osolte a opepřete.

  2. V uzavíratelné misce prošlehejte jogurt, vejce, grilovací koření a prolisovaný česnek.

  3. Plátky masa naložte do jogurtové marinády. Každý kousek masa by měl být marinádou pěkně obalený.

  4. Misku uzavřete a uložte do lednice. Nechte odležet 1–2 dny.

  5. Marinované plátky masa vyndejte z marinády a obalte ve strouhance.

  6. Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a řízky na něm pozvolna usmažte. Hotové řízky odkládejte na ubrousek, abyste je zbavili přebytečného tuku.

  7. Podávejte nejlépe s vařenými bramborami zdobenými pažitkou či petrželkou a se zeleninovým salátem.

Náš tip: Připravte si nakládané vepřové řízky v jogurtové marinádě podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku