Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šéfkuchař Turnovské pivnice Josef Šorejs prozrazuje recept na výborné blbouny s trhaným masem.
Zdroj: se souhlasem Turnovské pivnice/koláž Toprecepty

Knedlíky jsou nejoblíbenější přílohou české kuchyně, ty plněné ale s přehledem mohou být i hlavním jídlem. Stačí k nim už jen přidat dušené zelí a vznikne lahodná kompaktní verze pečené husy či kachny či vepřa knedla zela. Blbouny s husím masem z oblíbené sítě restaurací jsou toho důkazem. 

Nadýchané obří knedlíky

Jsou obří, nadýchané a plné dobré náplně. Pro někoho jsou to normální kynuté knedlíky, na některých místech se ale těmto velkým plněným knedlíkům říká blbouny. Blbouny bývají obvykle sladké, plněné ovocem, povidly či marmeládou, což je přibližuje slovenským pareným buchtám nebo rakouskému Germknödelu.

Právě povidlová verze je nejpůvodnější – dříve se prý totiž jako blbouny označovaly vězeňské kynuté knedlíky plněné právě povidly, které ovšem, jak se dá v tomto prostředí čekat, nebyly úplně nejchutnější. 

Blbouny s masovou náplní

Blbouny však nemusejí být jen sladké. V poslední době jsou populární i ty se slanými náplněmi. Jsou tedy takovou větší a nadýchanější verzí rovněž oblíbených bramborových knedlíků plněných uzeným masem. I blbouny lze naplnit uzeným masem, můžete do nich dát ale i prejt nebo třeba pečené trhané maso.

Knedlíky jsou tak jednou z možností, jak využít masovou pečínku, kterou jste nesnědli během svátečního oběda. Hodí se do nich nejen vepřové, ale třeba i maso z pečené husy nebo kachny. Když k nim pak připravíte dušené zelí, získáte vynikající sváteční pokrm, aniž byste museli péct celou husu nebo kachnu

Blbouny podle šéfkuchaře

Slané blbouny bývají jednou z položek menu Turnovských pivnic – sítě několika restaurací v Turnově a v Praze. Spojuje je to, že se v nich čepují piva z Měšťanského pivovaru Turnov. Stejnou péči, jakou věnují sládci řemeslnému pivu, dávají šéfkuchaři i pokrmům v pěti restauracích. Jejich základem jsou poctivé suroviny, pečivo z jejich pekárny a vlastní uzeniny od řezníka přímo z areálu pivovaru.

V Turnovských pivnicích nabízejí všechny studené i teplé pokrmy vhodné k pivu, klasické české speciality a pravidelně i různá sezonní menu. V rámci svatomartinských hodů to byly třeba i tyto blbouny s pečeným husí masem, na něž jsme získali recept přímo od šéfkuchaře Turnovských pivnic Josefa Šorejse. A pokud byste nesehnali husí maso, můžete si je udělat klidně i s kachním nebo s vepřovým. A jak je tedy připravíte?

Budete potřebovat: Na knedlíky: 500 g hrubé mouky, 30 g čerstvého droždí, 1 vejce, 350 ml vlažného mléka, sůl a 1 lžíce cukru. Na náplň: 2 husí (nebo kachní) stehna, sůl, kmín a pepř. Na zelí: 1 hlávku zelí, 50 g soli, 200 g cukru, 4 g kmínu, 15 ml octu, 50 g polohrubé mouky, 1 cibuli, husí nebo vepřové sádlo. 

  1. Začněte přípravou masa. Stehna omyjte, osušte, osolte, okmínujte a nechte v lednici odležet klidně i jeden den. Pak je dejte do pekáčku a podlijte je trochou vody. Pečte je v troubě předehřáté na 100 °C až 5 hodin. Občas je podlévejte výpekem. Maso musí být dostatečně měkké, aby šlo dobře od kosti. Pak je natrhejte vidličkami na kousky. Výpek můžete použít jako šťávu na knedlíky. 
  2. Ve vlažném mléce rozdrobte droždí, přidejte cukr a trochu mouky a nechte vzejít kvásek. Zbylou mouku nasypte do mísy, přidejte do ní kvásek, vejce a sůl a vypracujte hladké těsto. To pak nechte v teple vykynout. Zhruba 45 minut. 
  3. Těsto rozdělte na stejné díly podle toho, jak velké chcete mít knedlíky. Vytvořte z nich placičky, naplňte je trhaným husím nebo kachním masem a vytvarujte knedlíky. Ty pak nechte ještě cca 15 minut nakynout a vařte je ve vodě nebo v páře 22 minut. 
  4. Mezitím připravte dušené zelí. Cibuli oloupejte, nasekejte nadrobno a zpěňte v hrnci na sádle s kmínem, přidejte nakrouhané zelí, sůl, cukr a vše lehce podlijte vodou. Duste přibližně 15–20 minut pod pokličkou. Poté vše dochuťte solí, cukrem a octem a lehce zaprašte moukou (můžete případně i vynechat). Krátce povařte do zhoustnutí. Podávejte s knedlíkem.  

Náš tip: Máte-li raději kysané zelí, můžete je uvařit podle našeho videoreceptu


 

Recepty k tomuto článku