Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché

Nadja Kuchařka: Nadja

Bezmasá jídla 9 názorů

Suroviny

1 PL sádla
(místo sádla lze použít cca 100 g slaniny anglické nakrájené na kostičky)
1 střední cibule - nakrájet najemno
500 g kysané zelí (červené nebo bílé)
voda dle potřeby
kmín
1 bobkový list
cukr podle chuti
na zahuštění cca 1 PL mouky polohrubé
(nebo 1 střední syrový brambor jemně nastrouhaný)
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zelí ochutnat a je-li moc kyselé, vymačkat z něj lák - ale nevylévat, uschovat !!!

  2. Sádlo rozpustit (nebo slaninu trochu vyškvařit a škvarečky vyndat).

  3. Na tuku zpěnit cibuli - množství podle chuti.

  4. Potom vložit zelí bez láku, podlít vodou, přidat kmín, bobkový list a dusit téměř doměkka.

  5. Kyselost regulovat přiléváním láku ze zelí.
    Nakonec dochutit cukrem, příp.solí a kdo má rád i pepřem.

  6. Na zahuštění zaprášit moukou nebo přidat jemně nastrouhaný brambor a nechat ještě provařit.

  7. Při podávání lze posypat osmaženou cibulí nebo škvarečky.

  8. A co k tomu? Kdo co rád – knedlíky bramborové, houskové, špekové, nebo vařené brambory, vařené těstoviny, vše nejlépe i s masem, ať už pečeným či uzeným. Já mám ráda i samotné zelí.

Poznámka

Dát sem recept na zelí, který je tu už mnohokrát, hlavně jako příloha k masu, ... mě přimělo to, že někteří lák ze zelí vylévají a ještě zelí proplachují vodou. Je to škoda, protože se ochudí o spoustu vitamínů a vůbec látek našemu tělu prospěšných.

Některé kysané zelí je ale tak kyselé, že ho bez slití láku vůbec nelze pozřít. Nemám ráda zelí moc kyselé a cukr tu kyselost nesrazí, i když ho tam nasypete hodně.

Lák, který mi zbyde, podle chuti naředím vodou a vypiji, takže ho ani kapka nepřijde nazmar.

--------------------------

Já měla dnes zelí s opečeným bramborem, nejprve uvařeným v mikrovlnce:

http://www.toprecepty.cz/recept/15538-brambory-var...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    LucieVavrova: jsem ráda, že se Ti povedlo a že chutnalo. ;-)

    Odpovědět

  • LucieVavrova LucieVavrova

    Zelíčko se mi povedlo :-) Zahustila jsem ho dle návodu nastrouhanou bramborou a paráda. :-K

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    voduska: také bych si pošmákla - kachnička, pěkně vypečená, k ní zelí a chlupaté knedlíky, ....., to je mňamka. Tak ať vám chutná.;-)

    Odpovědět

  • voduska voduska

    zelíčko už se vaří dle vašeho raceptu....kachnička už je taky v troubě...tož dneska chlopek si pošmákne...děkuji za recept:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Také tak dělám zelíčko,zahušťuji nastrouhanou bramborou a šťávu hned vypiju:-8o tu je u nás boj;-):-D
    Na talíři je to červené zelí moc hezké:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    moc lákavé je to tvoje zelíčko..mňáám:-p:-p;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Nadi, s chutí bych si dala. :yes: A jinak: taky moc nerozumím tomu, proč někdo zelí proplachuje, vždyť už pak snad ani nebude kyselé, ne? Já zelí vyklopím z pytlíku nebo ze sklenice celé do kastrolu a ještě trochu podleji vodou. Prostě ať se dusí ve vlastní šťávě! :-D A Tvoje zelíčko je moooc pěkný. :-K:yes:+

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Kupuji zelí v Albertu,je kyselé tak akorát a vždycky se těším jak si na láku pochutnám :-D:-D:-D Dělám zelí podobně jako ty a taky říkám že máš máš pravdu,že je lák škoda vylévat:-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Stejným způsobem dělám a máš pravdu, že škoda lák vylévat My ho vypijeme i jako šťávu. A zelí u nás také rádi samotné:-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kysané zelí recepty z něj jak uvařit kysané zelí dušené zelí bílé kysané vařené kysané zelí vařené kyselé zelí recept varene kysele zeli recept na vařené kyselé zelí vařené kysané zelí recept červené zelí kysané kysele zeli recept jak uvarit kysele zeli kyselé zelí jako příloha vařené zelí k masu červené zelí kysané recept kysané zelí jako příloha kysané zelí vařené moravské kysané zelí recepty kysané zelí recept recept kyselé bílé zelí kysané červené zelí

Zapomněl/a jsem heslo