Znáte pravé bramboráky? Liší se úpravou brambor a křupavé jsou díky vychytávce s olejem
21. 11. 2025 Vaření
Na bramboráky lze najít celou řadu receptů. Víte ale jak udělat ty poctivé české, smažené a zlatavé, zkrátka jako od babičky? Takové, které voní česnekem a majoránkou, jsou křupavé a hlavně se nerozpadají. Stačí dodržet pár triků při přípravě a během chvilky vykouzlíte doslova bramborákovou delikatesu.
Tradiční placky z brambor
Různé druhy placek, a nejen ty z brambor, patřily v minulosti k tradičním prostým pokrmům našich předků. Dnes bramboráky vnímáme jako takový malý hřích, mastný a sytý. Na rozdíl od obyčejných placek, které se opékají obvykle nasucho, se bramboráky smaží v pořádné vrstvě tuku, což z nich činí velmi vydatný pokrm.
Báječně chutnají k pivu, jsou vynikající přílohou k masovým i zeleninovým pokrmům. Klidně je můžete doplnit jen zelím nebo do bramborákového těstíčka zabalit maso či hermelín. Není divu, že bramboráky si v určité formě zamiluje snad každý.
Mohlo by vás zajímat
Tipy na křupavé bramboráky
Abyste si na bramborácích opravdu pochutnali, je třeba dodržet při jejich přípravě pár zásad. Pravé poctivé české bramboráky totiž musí mít krásně křupavé okraje, uvnitř jsou vláčné, drží tvar, nerozpadají se a příjemně chutnají a voní po česneku a majoránce. Jak ale takového výsledku dosáhnout?
- Zásadní je připravit bramboráky ze správného typu brambor. Nejlepší je na ně varný typ C, případně B. Rozhodně na ně nejsou vhodné brambory typu A neboli salátové. Důležité je hlavně to, aby byly brambory starší a moučné. Když totiž brambory obsahují více škrobu, těsto lépe drží pohromadě.
- I když se dnes objevují i recepty, v nichž se brambory mixují, na klasické české bramboráky je nutné brambory nastrouhat, nejlépe polovinu najemno a polovinu nahrubo. Placičky tak budou hutnější, ale i hezky křupavé.
- Z nastrouhaných brambor je třeba pořádně vymačkat vodu. Přebytečná tekutina totiž zabraňuje tomu, aby byly bramboráky křupavé.
- Okapané a vymačkané brambory se rovněž doporučuje zalít horkým mlékem. Nebudou díky tomu hnědnout a modrat.
- Naše babičky dělávaly bramboráky jen z brambor a vajec, dnes do nich často dáváme navíc mouku, aby těsto lépe drželo pohromadě. Použít můžete mouku hladkou, polohrubou i hrubou, chcete-li si ale pojistit křupavost, sáhněte po krupici, strouhance či ovesných vločkách. Pro lepší soudržnost těsta lze přidat i bramborový škrob.
- Zapomenout nesmíte ani na pořádné dochucení. Bramboráky se neobejdou bez soli (tou nemusíte šetřit – na 750 g brambor dejte klidně vrchovatější lžičku), prolisovaného česneku a majoránky. Někteří přidávají i mletý kmín.
- Bramboráky je sice možné upéct v troubě, aby byly zdravější, mnohem chutnější jsou ale smažené. Na smažení můžete použít slunečnicový či řepkový olej, ještě chutnějších bramboráků dosáhnete se sádlem. Pokud nechcete smažit jen na něm, je dobré do oleje aspoň trochu sádla přidat.
- Důležité je hlavně mít dostatečně rozehřátou pánev s tukem. V opačném případě by se do bramboráků nasáklo příliš mnoho tuku a byly by moc mastné. V dobře rozpáleném tuku se osmaží hezky dozlatova a dokřupava. Nesmažte je ovšem příliš zprudka, aby se nespálily dřív, než se propečou. Tuk by měl na okrajích bramboráků jen lehce probublávat. Hotové bramboráky pak nechte okapat na ubrousku, který přebytečný tuk vsákne.
Recept na šumavské bramboráky
Dostali jste na klasické bramboráky chuť? Tak můžete vyzkoušet třeba ty šumavské vylepšené loveckým salámem podle našeho receptu.
Budete potřebovat: 6 větších brambor, 1 vejce, 3 stroužky česneku, 100–150 g loveckého salámu, 1 větší špetku majoránky, 1 špetku mletého pepře, 1 špetku soli, 3 lžíce hrubé mouky a sádlo na smažení.
- Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Česnek oloupejte a také nastrouhejte najemno nebo ho prolisujte.
- K bramborům nakrájejte na maličké kostičky lovecký salám. Můžete ho také nastrouhat nahrubo.
- Do mísy k bramborám, česneku a salámu přidejte vejce, majoránku, osolte, opepřete a poprašte hrubou moukou (bramboráky jsou s ní křupavější než s moukou hladkou). Směs promíchejte.
- Lžící nabírejte těsto, vkládejte ho do rozpáleného sádla a vytvarujte tenké placičky. Smažte je z obou stran dozlatova, z každé asi 3–5 minut. Po usmažení nechte bramboráky okapat na papírové utěrce.
Náš tip: Pokud byste přece jen chtěli připravit bramboráky v troubě, můžete postupovat podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více