Hitem internetu je recept na domácí kebab! Stačí jen mleté maso, fígl s pečicím papírem a jogurtem a je hotovo
25. 11. 2025 Vaření
Kebab vnímáme jako oblíbené pouliční občerstvení. Poměrně snadno si ho ale můžete udělat i doma a nepotřebujete k tomu ani obří vertikální gril a spoustu masa. Kebab z mletého, který se stal na sociálních sítích virálním, je toho důkazem. Chutná totiž úplně jako originál!
Turecká specialita z Německa
Kebab je v posledních pár letech jedním z největších streetfoodových konkurentů burgerů a hot dogů. Původně blízkovýchodní pokrm z grilovaného masa proslavila jeho německá verze, respektive verze od tureckých přistěhovalců, kteří v Berlíně již před více než padesáti lety vymysleli speciální verzi döner kebabu.
S ním brzy začali slavit úspěchy a pokrm z na tenko nařezaných plátků masa grilovaného na rožni, podávaného v pita chlebu společně se zeleninou, se brzy proslavil po celém světě.
Mohlo by vás zajímat
Kvalitní maso nebo polotovar?
Dnes i u nás seženete kebab ve větších (někdy i menších) městech skoro na každém rohu. Můžete si vybrat, zda si nařezané kousky masa dáte v pitě, v tortille, nebo jen na talířku či do krabičky s hranolkami či se salátem. V poslední době se rovněž diskutuje i o kvalitě masa v kebab podnicích.
Ve většině z nich totiž nepřipravují kebab tak, jak by se správně dělat měl – tedy z plátků kořeněného čerstvého masa, které se ve vrstvách napíchnou na vertikální gril, ale z mraženého polotovaru obohaceného o různé přídatné látky.
Virální domácí kebab
Pokud nemáte ke kebabu ze stánku nebo bistra důvěru, můžete si jej jednoduše udělat i doma. Recept na domácí kebab se proslavil v nedávné době na sociálních sítích, především na Instagramu, a můžete jej najít na profilech mnoha českých food influencerů. Všichni si chtějí ve svých videích vyzkoušet, zda opravdu funguje, což z něj během chvíle udělalo takřka virální recept.
Půvab tohoto kebabu tkví v tom, že se při jeho přípravě obejdete bez speciálního grilu na kebab a vlastně vůbec bez jakéhokoliv grilu. Bez problémů ho totiž zvládnete udělat doma v obyčejné troubě. Potřebujete na něj jen mleté maso, které se rozetře v tenké vrstvě na pečicí papír a pak upeče.
Maso je potřeba jen správně ochutit a pak směs rozmixovat, případně přidat k masu jedlou sodu a perlivou vodu, aby měla masová směs tu správnou mazlavou konzistenci. Důležité je, aby šlo maso rozetřít co nejvíce dotenka a po upečení pak nařezat na tenoučké proužky, které vzhledem připomínají tenké plátky döner kebabu.
Aby bylo maso měkké a šťavnaté
Tento kebab je od toho klasického téměř k nerozeznání. Mnozí dokonce říkají, že je dokonce lepší. Maso má úžasnou texturu, je šťavnaté, měkké, plné chuti a s lehce křupavými okraji. Na něj lze použít nejlépe hovězí nebo jehněčí maso, ale klidně můžete vyzkoušet i verzi z kuřecího či krůtího masa.
Na dochucení je vhodná cibulová pasta, česnek, sladká paprika (případně uzená nebo chilli) a oregano, které zajišťují optimální chuť.
Nezbytnou surovinou je pak plnotučný jogurt, který přispívá ke zjemnění a změkčení masa. Díky němu je maso dokonale šťavnaté a přímo se rozplývá na jazyku. Případně lze použít trochu mléka nebo zakysané smetany, ale s jogurtem dosáhnete nejlepšího výsledku. Při práci s masem je dobré si připravit vedle misku s vodou nebo olejem, do nichž si můžete namáčet prsty, aby se vám směs tolik nelepila.
Recept na virální domácí kebab
Pokud kebab milujete a tato domácí verze vás zaujala, můžete si ji vyzkoušet třeba podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 450 gramů mletého masa, 1 nastrouhanou cibuli, rozmixovanou s 1 lžičkou vody na pastu, 3 stroužky česneku, nasekané, 1 lžičku soli, 1,5 lžičky sladké papriky, 1 lžičku oregana, ¼ šálku jogurtu (cca 60 g), 1 lžíci olivového oleje, citronovou šťávu.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Do mísy přidejte mleté maso a ostatní ingredience. Vezměte si jeden list pečicího papíru a masovou směs položte doprostřed. Maso zakryjte druhým listem pečicího papíru a přes papír rozválejte na tenoučký obdélníkový plát.
- Začněte od delší strany a papíry s náplní uvnitř několikrát přeložte, aby vznikla jakási roláda (viz video výše). Maso zabalené v papíru položte na plech a pečte při teplotě 200 °C, dokud není propečené. Trvá to asi 40 minut. Pak nechte rolky mírně vychladnout, opatrně je rozbalte a nakrájejte nebo natrhejte maso na proužky.
- Vymačkejte na něj trochu čerstvé citronové šťávy, vložte zpět do trouby a ještě chvíli opékejte, dokud nebude lehce zlaté a mírně křupavé. Hotový kebab podávejte v teplé pitě s nakrájeným salátem, rajčaty a česnekovým nebo bylinkovým dresinkem.
Náš tip: Takzvaný šiš kebab v podobě válečků na špejli rovněž z mletého masa můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více