Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pita chléb je oblíbený v mnoha zemích po celém světě.
Zdroj: freepik

Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších typů chleba na světě. Původ tohoto oblíbeného „pečiva“ je historicky spojen s Blízkým východem a dodnes je základní potravinou v této oblasti, zejména v zemích jako jsou Egypt, Izrael, Jordánsko, Libanon, Palestina a Sýrie.

Z Mezopotámie na Blízký východ

Přestože je původ pita chleba pravděpodobně v oblasti Mezopotámie, mezi řekami Eufrat a Tigris, často se označuje také jako syrský, libanonský nebo arabský chléb. V Orientu se připravují také jiné typy chleba, které se podobají pitě. Příkladem může být indický naan, který je pečený v peci tandúr přitisknutý k její stěně.

Co k pitě

Původně se pita chléb vyráběl velmi specificky, kdy bylo těsto hněteno a poté roztaženo na tenký plát, který se pekl na horkém kameni. Jde o takzvaný kapsový chléb, tedy takový, který má uvnitř dutinu. V arabské kuchyni je pita chléb velice oblíbenou přílohou, obvykle se podává k tradičním pokrmům, jako jsou hummus, šašlik nebo falafel, ale také výborně chutná s zeleninovým ragú.

Fenomén mnoha zemí

Pita chléb se v důsledku migrace a globalizace rozšířil velmi rychle také do dalších částí světa. Je oblíbený na Kypru a v Turecku, kde se používá k přípravě tradičních pokrmů, jako je gyros a kebab. Můžeme jej najít i v kuchyních na Balkánu, v severní Africe, konkrétně v Maroku a Tunisku, a dokonce i v Indii, kde se pita chléb používá především při výrobě kebabů.

Netradiční náplně

Je oblíbený také mezi vegetariány a vegany, protože je velmi univerzální a může být naplněn různými druhy zeleniny, luštěnin a tofu. Kromě obvyklých „náplní“ se pita může naplnit třeba Caesar salátem, omeletou s bramborami a cibulí, doplněnou salátem a rajčaty, nebo vegetariánskou směsí z tofu, tempehu, seitanu, zeleniny, hummusu a guacamole.

Tradiční pita chleba

Na přípravu populární pochutiny budete potřebovat: 500 gramů hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 lžičky sušeného droždí, 300 ml vlažné vody a 2 lžíce olivového oleje.
Jak na to?

  1. Smíchejte mouku, sůl, cukr a droždí v míse a udělejte v ní důlek.
  2. Do důlku nalijte vodu a olej. Poté pomalu zapracujte tekutinu do mouky a tvořte těsto.
  3. Přendejte těsto na plochu lehce posypanou moukou a hněťte asi 10 minut, dokud není hladké a pružné. Poté těsto vložte zpět do mísy, zakryjte ji fólií nebo navlhčenou utěrkou a nechte asi hodinu kynout, dokud se těsto nezdvojnásobí.
  4. Pracovní plochu znovu lehce posypejte moukou. Těsto rozdělte na 8 stejných částí. Každý kus vyválejte do tvaru oválu o tloušťce asi 5 mm.
  5. Pečte každý chléb na rozpálené pánvi bez oleje po dobu asi 2-3 minut na každé straně, dokud se nezačne nafukovat a nezíská zlatohnědou barvu.
  6. Hotový chléb okamžitě zabalte do čisté utěrky, aby zůstal měkký.
  7. Pita chleby podávejte teplé. Lze je rozříznout a naplnit oblíbenými ingrediencemi.

Náš tip: Vyzkoušet můžete i náš videorecept na pita chleby:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více