Margotková kolečka: Křehké cukroví s vůní kokosu a s krémem s příchutí oblíbené tyčinky vypadá božsky, přitom je snadné
28. 11. 2025 Vaření
Čokoládovo-kokosový krém a křehké máslové těsto tvoří neodolatelnou kombinaci, která vám zpříjemní advent i svátky. S čokoládovou polevou vypadají margotková kolečka jako malé dortíčky, příprava je přitom jednoduchá. Naučíme vás je krok za krokem.
Margotková kolečka
Margotková kolečka jsou oblíbeným hitem poslední doby. Toto vánoční cukroví kombinuje jemné máslové těsto a výraznou kokosovo-čokoládovou náplň ze strouhané tyčinky Margot. Je to jedna z variant cukroví, kdy využíváme jiné druhy cukrovinek. Dalším příkladem je třeba tatrankové cukroví či kuličky. Ovšem přichystat si můžeme i domácí tyčinku Margot, která je snad ještě lepší než ta kupovaná.
Tyčinka Margot je oblíbená pro svou kokosovou chuť, která s Vánocemi výborně ladí. Na toto cukroví však můžete vyzkoušet všechny varianty této tyčinky. Margotková kolečka na svátečním stole působí elegantně, mají krásně rovný tvar a patří mezi druhy, po kterých se během adventu rychle zapráší. Možná právě i pro jinou chuť, než jsme zvyklí u tradičních slepovaných druhů.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se dělají margotková kolečka
Základem je křehké máslové těsto, které po upečení vytváří pevný a přitom jemný základ pro pozdější slepování. Kombinace hladké mouky, másla, cukru a vejce dává těstu typickou křehkost, která se po upečení projeví čistým tvarem a jemnou strukturou. Důležité je, aby těsto zůstalo během přípravy studené – jen tak se při pečení neroztéká a zachová si rovnoměrnou výšku.
Náplň tvoří strouhaná tyčinka Margot promíchaná s máslem, cukrem a rumem. Rum podtrhuje aroma krému, kdo se vyhýbá alkoholu, může ho samozřejmě vynechat.
Na co si dát pozor při přípravě
Margotková kolečka nejsou složitá na přípravu, přesto se vyplatí dát si pozor na několik kroků, aby byl výsledek perfektní.
- Odležení a práce s těstem
Křehké těsto potřebuje odpočinek v chladu (alespoň hodinu až dvě v lednici), aby se jeho struktura ustálila. Bude lépe držet tvar při válení, vykrajování i pečení. Odležení také usnadňuje práci — těsto se méně trhá a vytvoří rovnoměrný plát. To je důležité proto, aby všechna kolečka byla stejně vysoká a stejnoměrně se upekla.
Těsto vyválíme na výšku zhruba 3 mm. Pokud se těsto začne při práci zahřívat, je nejlepší vrátit ho část zpět do lednice a chvíli počkat — těsto v chladu zpevní a půjde znovu snadno tvarovat. - Správná teplota pečení
Margotková kolečka pečeme při 160 °C. Zůstanou hezky světlá. Doba pečení se obvykle pohybuje kolem 10 minut, ale může se lišit podle typu trouby. Kolečka mají být po okrajích jen lehce zlatavá a uprostřed stále měkčí — při chladnutí zpevní. - Náplň a slepování
Máslová náplň s nastrouhanou margotkou má hustší konzistenci. Slepujeme vždy vychladlá kolečka, aby se náplň nezačala rozpouštět.
Když chceme, aby poleva dobře zatuhla, necháme kolečka krátce v chladném a suchém prostředí.
Margotková kolečka vydrží nejlépe v chladnější místnosti nebo lednici, protože obsahují máslovou náplň. Měla by být uzavřená nejlépe v plastové krabičce, aby cukroví nenabralo vlhkost ani pachy z lednice. Cukroví měkne a chutě se propojují, postupně chutná stále lépe. Při dobrém skladování vydrží až 2 týdny.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit margotková kolečka
Na 30 kousků potřebujete: Na těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vejce a špetku citronové kůry. Na náplň: 150 g tyčinky Margot, 200 g másla, 2 lžíce moučkového cukru a 3 lžíce rumu. Na zdobení: čokoládová poleva a 1 tyčinka Margot.
Jak na to?
- Ze surovin vypracujte těsto a nechte ho v lednici odpočinout alespoň 1 hodinu (může být do druhého dne).
- Plech vyložte papírem na pečení.
- Z těsta vyválejte plát o síle 3 mm a vykrojte kolečka. Postupně je dávejte na připravený plech.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Kolečka pečte zhruba 10 minut, až zpevní, ale střed zůstane ještě měkký. Doba pečení a teplota je orientační, každá trouba peče jinak. Po upečení nechte vychladnout.
- Připravte si náplň. Máslo utřete s cukrem, přidejte rum a nastrouhanou margotku.
- Vychladlá kolečka slepujte po dvou náplní, vršek namočte do polevy a posypejte nastrouhanou tyčinkou Margot.
Náš tip: Připravte si margotková kolečka podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více