Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokosová kolečka: Cukroví se rozplývá na jazyku, krásně voní kokosem a pro správný tvar ani nemusíte použít strojek
Zdroj: Toprecepty, eva hubova

Už brzy se naše domovy naladí na blížící se Vánoce. K vánoční atmosféře neodmyslitelně patří také vůně kokosu. Ten je důležitou ingrediencí mnoha druhů cukroví, například kokosových koleček.

Jaké kokosové cukroví připravit

Kokos je výbornou surovinou. Záleží ala na tom, jestli sáhneme po kokosové moučce, nebo po šťavnatém strouhaném kokosu. Z kokosu můžeme přichystat kokosky, nepečené kokosové kuličky, ale také třeba kokosová kolečka.

Někdy se jim také někdy říká kokosové věnečky nebo jednoduše cukroví ze strojku. V řadě domácností patří mezi tradiční a oblíbené kousky.

Jak vytvořit kokosová kolečka

Kolečka jednoduše připravíme v mlýnku na maso, na který je připevněn strojek s nástavcem na cukroví. Pokud mlýnek nemáme, existují dvě varianty.

První možností je kulaté vykrajovátko s otvorem. Z těsta vyválíme placku a vykrajujeme kolečka s otvorem. Sice nebude výsledek tak krásně střapatý jako ze strojku, ale na chuti se to nepozná.

Při druhé variantě naplníme těsto do cukrářského sáčku a vytlačujeme "hady", které tvarujeme jako v případě strojku do kolečka. Místo cukrářského sáčku můžeme vzít pevný igelitový a zubatě vystřihnout roh (těsto musí být trochu povolené).  

Jak dozdobit kokosová kolečka

Kokosová kolečka můžeme pouze obalit v moučkovém cukru s vanilkou. Variantou je ale také to, že část kolečka pokapeme čokoládou, jindy můžeme polovinu do čokolády přímo namočit.

Nabízí se také možnost spojit oblíbeným džemem dvě vychladná kolečka, a to stranou, na které se pekla. Nakonec ještě vše můžeme obalit v moučkovém cukru s vanilkou.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit kokosové věnečky

Těsto je třeba nechat odležet alespoň hodinu, lépe přes noc. Na jednu dávku kokosových koleček (věnečků) si připravte: 200 g hladké mouky, 100 g strouhaného kokosu, 80 g cukru moučky, 120 g másla (nebo rostlinného tuku), a 3 lžičky šťávy z citrónu.

Jak na to? Máslo nechte změknout. Do mísy nasypte mouku, přidejte kokos, cukr a změklé máslo. Přikápněte šťávu z citronu. Vypracujte vláčné těsto, zabalte ho do folie a dejte na hodinu do lednice (ideálně do druhého dne). S těstem se bude lépe pracovat.  

Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si strojek s nástavcem a tvořte stejně dlouhé "hady" a z nich tvarujte kokosová kolečka. Dávejte je na plech vyložený pečicím papírem.

Plný plech dejte do trouby a pečte dorůžova. Trvá to zhruba 12 minut (podle toho, jak vám peče trouba). Hotové kokosové věnečky můžete ozdobit podle vašich představ, třeba i slepit marmeládou. 

Náš tip: Z kokosu si můžete přichystat i kokosová vosí hnízda podle tohoto videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více