Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Expert varuje: Myčka je  „wellness resort“ pro bakterie a plísně, některé jsou tak odolné, že by mohly kolonizovat Mars
Zdroj: Freepik

Myčku nádobí má v současnosti většina vidí a mnozí si už bez ní ani nedokážou představit život. Občas sice řešíme, zda nám nepoškozuje nádobí, málokdo ale ví, že může mít i negativní vliv na naše zdraví. Víte, co se s v ní odehrává, když ji nepoužíváte správně?  

Myčka nejen jako pomocník

Myčka je v domácnosti neocenitelným pomocníkem a spousta z nás ji používá běžně každý den, ale jak se říká: „Dobrý sluha, zlý pán…“, a to platí i v jejím případě. Zatímco nám usnadňuje život, uvnitř ní se odehrává něco, co pro nás tak ideální není. Teplo, vlhko a zbytky jídla totiž vytvářejí ideální prostředí pro množení mikroorganismů, které nám příliš neprospívají, na což upozornil na svém facebookovém profilu RNDr. Petr Ryšávka. Vyhazovat myčku samozřejmě hned nemusíte, je ale nutné se pravidelně věnovat její údržbě. Teď před vánočními svátky, kdy nás čekají hory nádobí, pár tipů, jak myčku správně používat, určitě přijde vhod.  

Co se děje v myčce?

Když otevřete dvířka myčky, většinou vás přivítá horká pára, vůně čistoty a právě umytého nádobí. RNDr. Petr Ryšávka ale upozorňuje, že uvnitř se skrývá ještě něco navíc – a rozhodně to není nic, co bychom vítali. Myčka nádobí je totiž doslova rájem pro bakterie, plísně a různé houby

„Nejčastěji tam najdeme černé houby Exophiala dermatitidis, které zvládají pomyslné ‘saunování’ v myčce. Jsou tak odolné, že by klidně mohly kolonizovat Mars,“ upozorňuje Ryšávka. Zdravým lidem většinou neublíží, ale u osob s oslabenou imunitou mohou být podle něj opravdu nebezpečné a mohou jim způsobit závažné infekce. A pak jsou tu bakterie. Kolik jich v takové myčce může být? Odpověď není úplně uklidňující. „V myčce může být až 632 bakteriálních druhů, včetně těch oportunních – infekčních, jako jsou Pseudomonas, Acinetobacter nebo Sphingomonas,“ říká molekulární biolog a expert na probiotika.

Najednou ta horká pára, která se po otevření dvířek vyvalí ven, působí trochu jinak. „Až příště otevřete myčku a uvidíte tu stěnu horké páry, vzpomeňte si, že se vám právě nad umytým talířem možná dobíhá mikrobiální afterparty,“ dodává Petr Ryšávka.

Jak čistit myčku na nádobí?

Samozřejmě se nemusíte hned děsit a od teď mýt nádobí jen ručně. Nejde o to, že by u každého mytí nádobí v myčce mělo vyvolat nějaké zdravotní potíže, často mikroby zůstanou neškodné, nebo nebo je imunitní systém zvládne, jak již bylo zmíněno. Navíc většina těchto mikroorganismů se v myčce drží jen tehdy, když se o ni nestaráme. A přitom její údržba není žádná věda. Jak se tedy o myčku starat?

  • Nejdůležitější je nevyužívat na mytí jen nejšetrnější programy (Eco), které myjí při nižší teplotě. Čas od času je třeba spustit program s vysokou teplotou (ideálně kolem 70 °C), jistotu máte, když tento program budete používat stále. 
  • Nezapomínejte rovněž na důkladné a pravidelné čištění gumového těsnění, filtru a odtoku myčky. Nejvhodnější je k tomu ocet – kvasný lihový nebo bílý ocet. Jako dezinfekce působí kyselina octová, takže na druhu nezáleží. 
  • Po skončení mycího programu je třeba ihned otevřít dvířka a nechat je pootevřená, aby vnitřek dokonale vyschnul.
  • Pokud má někdo u vás doma oslabenou imunitu, berte myčku vážně jako možné místo zvýšené mikrobiální zátěže a dbejte na hygienu důsledně.
  • Jedna ze čtenářek pod diskuzí pod příspěvkem RNDR. Petra Ryšávka doporučuje použít při každém mytí perkarbonát sodný. Pokud myjete nad 60 °C, nehrozí pak podle ní nic. Doporučuje dát do přihrádky lehce pod první rysku perkarbonát a trochu eco jaru a místo leštidla 20% roztok kyseliny citronové nebo ocet. Poměr jaru perkarbonátu je třeba vychytat – pokud se prý dá hodně perkarbonátu, může mít nádobí mléčný povlak. Ideální je zvolit program na hrnce na 70–75 stupňů.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli