Zelná omáčka

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Omáčky 24 názorů

Suroviny

1/2 menší hlávky bílého zelí
2 hrsti kysaného zelí
2 klobásy
5 větších brambor předem uvařených
1 smetana na vaření
2 cibule
3 stroužky česneku
1 KL drceného kmínu
1 PL sladké papriky
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
1 PL sušené majoránky
kousek másla
2 PL hladké mouky
2 bujóny
sůl
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hlávkové zelí nakrájíme na proužky, cibuli na kostičky a pokud je kysané zelí příliš dlouhé, překrájíme jej. Klobásu nakrájíme na kolečka.

  2. Na másle zpěníme cibuli, přidáme klobásu, posekaný česnek a orestujeme. Zasypeme paprikou, přidáme obě zelí, koření kromě majoránky, promícháme a zalijeme vývarem. Vaříme zhruba 20 minut, poté přidáme nakrájené vařené brambory, majoránku, přilijeme smetanu, prohřejeme a zahustíme podle potřeby světlou jíškou.

  3. Vaříme ještě cca 10 minut. Podáváme s pečivem nebo bez.

Poznámka

Určitě bude chutná i " bílá " varianta bez papriky.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 575 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zelná omáčka

  • ladislav ladislav(neregistrovaný)

    Takovej blaf, by nevymyslel ani Babica, kdyby mu šíblo.8-(

    Odpovědět

  • hrabje.bas hrabje.bas(neregistrovaný)

    No to je zase alchymie... Takže: ...vaříme asi 20 minut. A teď: Zahustíme, provaříme asi 10 minut!!!!!!!!!!!!!! Přeci! Pak přidáme vařené brambory, majoránku, česnek smetanu a HOTOVO. Toto je další ŠLENDRIÁN!!! Ale oceňuji velmi jedu dobrou věc, česnek do základu dává jídlu SÍLU!

    Odpovědět

  • Michal Jalč Michal Jalč(neregistrovaný)

    Prostě zelná polévka...

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    aisha:Marti, děkuju za krásné foto a jsem ráda, že i v Izraeli vám šmakovalo;-):-K

    Odpovědět

  • aisha aisha

    Dnes jsem mela hroznou chut na nejakou dobrotu ze zeli a Tvuj receptik mi padl do oka..moc jsem si pochutnala..:yes::yes:. Pridavam foto..;-)

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    to mi nějak uniklo, ale to může moc dobré a rychlé:-p:yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    1974andrea: já to tedy takto neznám, vypadá to legračně:-)), na český název jsem koukala do receptů našich babiček je segedín.. tady ve vyhledávači je jen s měkkým "i" ale je to fuk, hlavně, že je to dobré, ne? :-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    varilamyskakasicku:Ivko, to je věc nářečí, správně je segedínský (guláš), ale myslím, že je to dost zbytečná debata, ne?
    Andrejko, jasný, psát si může kdo chce a jak chce, ale segedin není s ypsilonem, promiň

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    varilamyskakasicku:Já myslím, že se může psát oboje http://search.seznam.cz/?q=seged%C3%BDn&count=10&p...

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    1974andrea: jejda, píše se ale segedín, Andrejko, ne segedýn:-/

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Děkuji všem za komentíky;-):-K

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    Mýlíte/nemýlíte...prostě variací je mnoho :-) Jako u každého jídla

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    rebeka:Taky jsem nikdy o segedýnu z hlávkového zelí, brambor a okořeněném majoránkou neslyšela, ale třeba se mýlíme;-)

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Jejda, ještě, že to nevidí manžel. To by mi překopal mé plány, co v dalších dnech vařit. On totiž má moc rád zelí. Ale tato dobrota se tiskne a bude čekat připíchnutá na lednici na její realizaci.;-) Díky za inspiraci:-K:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    aaadobromila: tak to slyším, resp. vidím, poprvé, že by se segedín dělal z hlávkového zelí, navíc s bramborem:-O:-O
    ale jistě, možné je všechno

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: zelná omáčka zelná segedin z hlavkoveho zeli omáčka zelná segedínský guláš z hlávkového zelí omacka ze zeli zelná om áčka hlávkové zelí omáčka omáčka se zelim nazev segedín z klobásy omačka segedin bílá zelná omáčka zelna omáčka recept omáčka s bílého zelí bílá omacka ze zelí zelna bila omačka omáčka recept omacka z hlávkového zelí zeli omacka zelna omacka s klobasou

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít