Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hledáte cukroví, které vypadá slavnostně, ale jeho příprava nezabere celé odpoledne? Cikánské cukroví potěší křehkým těstem i výraznou ořechovo-kakaovou náplní. Ukážeme vám, na co si dát pozor, aby mělo krásný tvar a dobře se krájelo.

Cikánské cukroví

Když hledáme cukroví, které není složité na přípravu, ale přesto na vánočním talíři okamžitě přitáhne pozornost a výborně chutná, cikánské je perfektní volbou. Jedná se o kombinaci křehkého těsta a výrazné ořechovo-kakaové náplně.

Původ názvu se nepodařilo dohledat, s romskou kuchyní nejspíš vůbec nesouvisí. Pravděpodobně je to lidové pojmenování oblíbeného tradičního cukroví. V domácnostech se zabydlelo pro svou praktičnost. Není třeba nic vykrajovat, mazat, slepovat ani polévat. Jednoduše vypracujeme těsto, vyválíme pár válečků, naplníme je pomocí cukrářského sáčku, upečeme a rozkrájíme.

Na co si dát pozor při přípravě těsta

Těsto u tohoto cukroví musí být dostatečně tvárné, ale zároveň pevné, aby udrželo tvar válečku a vytvořený žlábek pro náplň. Na co dalšího si dát pozor? 

  • Důležité je těsto po vypracování zbytečně nezahřívat dlouhým hnětením, po upečení by bylo tuhé a lámalo by se.
  • Rozdělení těsta na několik stejných dílů má praktický význam. Válečky se lépe tvarují, mají podobnou tloušťku a zároveň se rovnoměrně propečou.
  • Vytvořený žlábek je potřeba udělat opatrně (podle videoreceptu v úvodu článku je to velmi snadné), aby těsto nepraskalo a náplň při pečení zůstala uvnitř. Dobře to jde plochou stranou nože, vařečky či hřbetem dlaně. 
  • Bílky je nutné vyšlehat do opravdu pevného sněhu. Čím stabilnější je sníh, tím lépe náplň drží tvar při pečení.
  • Suché suroviny zapracujeme do sněhu opatrně a rovnoměrně, aby nevznikly shluky a zároveň aby se sníh nesrazil. Hotová náplň musí být hutná, ale stále nadýchaná.
  • Náplň dáme do zdobicího sáčku. Pokud sáček nemáme, lze použít i pevnější mikrotenový sáček se zastřiženým rohem. Tak bude náplň jen uprostřed žlábku těsta. 

Pečeme poměrně krátce, při vyšší teplotě, aby se těsto rychle zpevnilo a náplň zůstala vláčná. Po vytažení z trouby je důležité nechat cukroví zcela vychladnout. Krájení zatepla vede k drobení a deformaci řezů.

Po vychladnutí a nakrájení je ideální uložit cukroví do uzavřené dózy v chladnější místnosti. Díky kombinaci křehkého těsta a bílkové náplně si dobře drží konzistenci a nevysychá tak rychle jako některé jiné druhy.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit cikánské cukroví

Na 1 plech budete potřebovat: Na těsto: 350 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 220 g tuku (Hery nebo másla) a 3 žloutky. Na náplň: 160 g mletých ořechů, 20 g kakaa, 3 bílky a 140 g moučkového cukru.
Jak na to? 

  1. Mouku prosejte do mísy, přidejte cukr a promíchejte. Rozkrájejte do směsi máslo a pomocí nože obalte kostičky tuku v mouce. Rychle promněte v prstech do konzistence drobenky a přidejte žloutky. Svižně vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto rozdělte na šest stejných dílů. Vyválejte z nich válečky (šišky) o délce šířky plechu.
  3. Uprostřed po délce udělejte vařečkou nebo rukou „žlábek“.
  4. Plech vyložte pečicím papírem. Válečky opatrně přeneste na připravený plech. 
  5. Na náplň promíchejte mleté ořechy s kakaem.
  6. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Troubu předehřejte na 180 °C.
  7. Do sněhu opatrně vmíchejte sypkou směs.
  8. Pomocí cukrářského sáčku „žlábek“ naplňte náplní.
  9. Plech vložte do vyhřáté trouby a válečky pečte dozlatova zhruba 15 minut
  10. Po upečení nechte cukroví vychladnout. Pak krájejte na dílky.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli