Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké cukroví se běžně peče dopředu, protože klasické těsto potřebuje odležet. Když ale použijete recept na těsto, které je určené k okamžitému použití, můžete si linecké připravit i těsně před Vánoci bez ztráty chuti nebo kvality. Jak na to jsme se dozvěděli v oblíbeném lahůdkářství Zlatý Kříž.

Odležení zaručuje skvělý výsledek

Linecké cukroví se peče dopředu hlavně kvůli tomu, aby získalo správnou strukturu a chuť. Těsto je totiž po upečení poměrně křehké a potřebuje čas, aby změklo a jednotlivé vrstvy se propojily. Následné spojení džemem způsobí, že cukroví během několika dní natáhne vlhkost a stane se jemnějším.

Upečení s předstihem také pomáhá lépe rozložit práci před svátky, protože těsto vyžaduje odležení a samotné cukroví vydrží při správném skladování bez problémů několik týdnů. Díky tomu si lze vánoční období užít s větším klidem, protože nejpracnější část je hotová dopředu a cukroví má dostatek času dosáhnout ideální chuti i konzistence.

Příprava lineckého na poslední chvíli

Ne každý má ovšem možnost a hlavně čas si cukroví chystat dlouho dopředu. Buď mu to nedovolí pracovní povinnosti, nebo třeba nenechavé ruce členů rodiny, kteří si vánoční atmosféru chtějí vytvořit o něco dříve. Pak se může stát, že týden před Štědrým dnem zjistíte, že pečlivě připravené linecké je fuč.

Podle provozní legendárních Lahůdek Zlatý Kříž, Lany Libin Mayer, však není důvod k panice. „Mám recept, o který se s vašimi čtenáři ráda podělím. S ním si připravíte linecké, které nemusíte nechat odležet,“ říká pro Toprecepty.cz nejdůležitější osoba v provozu znovuzrozeného lahůdkářství. 

Široká nabídka tradice i novinek

Lana sama cukroví ráda peče, a proto jí udělalo radost, když do nabídky Zlatého Kříže letos právě vánoční pečivo přibylo. „Chceme umožnit lidem, kteří bydlí nebo pracují v centru Prahy, aby si trochu ulehčili práci okolo chystání svátečních dobrot,“ vysvětluje.

V nabídce Zlatého Kříže najdete 17 druhů cukroví, z nichž si můžete nechat sestavit půlkilovou krabičku za 600 Kč, obsahující až dvanáct druhů. Patří mezi ně pochopitelně ty tradiční, jako jsou vanilkové rohlíčky, išelská kolečka, medové perníčky, linecké kytičky nebo rumové kuličky.

Kdo chce ochutnat i něco méně obvyklého, může sáhnout po malinových vosích hnízdech, citronovo-levandulových kolečkách či kuličkách s chalvou (pozn. red. –tradiční sladký dezert pocházející z Blízkého východu).

„V našem pekařství připravujeme cukroví z poctivých surovin: používáme opravdové máslo, belgickou čokoládu a kvalitní moravské ořechy. Opíráme se o rodinné recepty předávané po generace, ale zároveň se nebojíme inovovat,“ říká Lana.

Záchrana na Štědrý den

Provozní Zlatého Kříže vysvětluje, že cílem speciální vánoční nabídky, ve které zákazníci najdou i čerstvé saláty, chlebíčky a řízky, je ulehčit práci těm, kteří jí mají až nad hlavu. „Znáte to, v tom shonu člověk na něco zapomene a pak už se u štědrovečerního stolu nestačí divit, co mu schází,“ říká Mayer pro Toprecepty.cz.

„Budeme mít otevřeno i na Štědrý den až do 15 hodin, takže jsme připraveni být záchrannou stanicí pro všechny, komu bude něco na sváteční tabuli scházet,“ dodává a zároveň přidává slibovaný recept na linecké, které nemusíte chystat dlouho dopředu. 

Linecké cukroví, které nemusí odležet

Na přípravu těsta na populární druh cukroví budete potřebovat: 330 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 50 g Solamylu, 250 g studeného másla, 1 vejce velikosti M a špetku soli.

Jak na to?

  1. Do mísy nasypte mouku, moučkový cukr, Solamyl a sůl.
  2. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a vypracujte drobenku – buď ručně, nebo v kuchyňském robotu.
  3. Přidejte vejce a rychle zpracujte těsto. Nemíchejte příliš dlouho, stačí, aby se těsto spojilo.
  4. Hotové těsto dejte na 30 minut odpočinout do lednice.
  5. Poté těsto vyválejte, vykrajujte tvary a pečte v troubě předehřáté na 165 °C 10–12 minut při dozlatova.
  6. Vychladlé cukroví slepujte svým oblíbeným džemem.

Tip na ozvláštnění:

  • Pokud chcete cukroví něčím zpestřit, potřete kolečka před pečením lehce bílkem a posypte plátky mandlí.

Jak vypadá nabídka Lahůdek Zlatý Kříž, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Zlatý Kříž nabízí vánoční cukroví za skvělou cenu

Ukázat 51 fotografií

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli