Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečené brambory s kuřecím masem: Takhle budou krásně propečené a šťavnaté
Zdroj: Toprecepty.cz

Z jednoho pekáčku, jednoduché na přípravu a ideální pro všední den. Zapečené brambory s kuřecím masem mohou být sázkou na jistotu. Ukážeme, jak se vyhnout typickým přešlapům, abyste si mohli vychutnat vynikající jednoduché jídlo.

Zapečené brambory s kuřecím masem

Zapečené brambory na stotisíc a jednu variantu patří mezi jistoty naší kuchyně. Kterou si ale vybrat? Dnes ji pro vás máme s kuřecím masem. Jednoduché syté jídlo do jednoho pekáčku snadno přizpůsobíme tomu, co zrovna máme po ruce. Hodí se na všední oběd, ale stejně tak dobře i jako večeře pro rodinu.

Výhodou tohoto pokrmu je, že správně připravené zapečené brambory s kuřecím masem zvládnou spojit křehké maso, měkké brambory, zeleninu i zapečený povrch do jednoho výborného celku. Aby výsledek nebyl suchý, nevýrazný nebo nedopečený, vyplatí se dodržet několik důležitých zásad. Shrnujeme je pro vás.

Proč se zapečené brambory někdy nepovedou

U zapečených brambor s kuřecím masem se většina chyb projeví už během pečení, jen je potřeba si jich včas všimnout. Právě v těchto chvílích máme ještě šanci zachránit výsledek dřív, než jídlo vytáhneme z trouby suché nebo nedopečené.

  • Maso se vysušuje a ztrácí šťavnatost, pokud ho dáme do pekáčku úplně syrové nebo ho na pánvi restujeme příliš dlouho – jakmile se začne vysušovat už při zatahování, v troubě se problém jen zvýší a zálivka ho už nedokáže napravit. Maso krátce zprudka orestujeme, uvnitř ho necháme ještě lehce syrové. Zároveň nám pomáhá i menší množství tuku z klobásy a cibule, které šťávu podpoří během pečení.
  • Brambory jsou nahoře zapečené, ale uvnitř tvrdé, když pečeme od začátku na příliš vysokou teplotu nebo použijeme moc silné plátky – povrch se rychle zatáhne, zatímco střed nemá dost času změknout. Brambory nakrájíme na rovnoměrné tenčí plátky (3—4 mm, budou hezky propečené pro šťavnatější střed až 1 cm) a pečeme při střední teplotě, aby měkly postupně. Vyšší teplotu používáme až ve chvíli, kdy už jsou brambory téměř měkké.
  • Celý pokrm je uvnitř rozbředlý a bez struktury, pokud použijeme příliš mnoho zálivky nebo špatně scedíme zeleninu – místo pečení pak dochází spíš k dušení a výsledkem je spíš nákyp než zapečené brambory. Zeleninu důkladně scedíme a přidáváme ji do směsi až k orestovanému masu. Zaléváme až v závěru pečení, kdy už jsou brambory téměř měkké.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit zapečené brambory s kuřecím masem

Na směs pro 4 osoby budete potřebovat: 1 cibuli, 500 g kuřecích prsou, 100 g pikantní klobásy, 300 g konzervované zeleniny (fazole, kukuřice, mrkev, paprika, hrášek) a 1 stroužek česneku. Dále: 600 g brambor, 1 jarní cibulku, 1 stroužek česneku, 100 g strouhaného uzeného sýra, 2 vejce, 100 ml mléka, grilovací koření, sůl, mletý pepř, kmín a tuk na vymazání
Jak na to? 

  1. V pánvi osmahněte na kostičky nakrájenou pikantní klobásu a najemno nakrájenou cibuli. Přidejte stroužek rozetřeného česneku.
  2. Přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso, orestujte a vmíchejte konzervovanou zeleninu. Ochutit můžete grilovacím kořením. Směs odstavte.
  3. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Promíchejte v míse s pokrájenou jarní cibulkou, 1 stroužkem rozetřeného česneku. Dochuťte solí, pepřem, kmínem a grilovacím kořením.
  4. Do vymazaného pekáčku dejte první polovinu brambor, uhlaďte, navrstvěte směs z kuřecího masa, uhlaďte, posypte slabou vrstvou strouhaného sýra a přikryjte druhou polovinou brambor.
  5. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C, dokud se na bramborách nezačnou dělat puchýřky, tedy zhruba 20-30 minut.
  6. Pak vše zalijte rozšlehaným vajíčkem se zbytkem strouhaného sýra a mlékem a již jen asi 10 minut zapečte.

Náš tip: Přichystat si ale také můžete podle našeho videoreceptu zapečené brambory se smetanou a kuřecím masem.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli