Nejjednodušší likér z karamelek bez vaření: Stačí zamíchat, protřepat a nechat odležet, z lednice vytáhnete skvost
11. 12. 2025 Vaření
Tradičním likérem vánočních svátků je vaječňák, který dělávají mnoha rodinách. Pokud vám v něm ale vadí syrová vejce, máte na výběr spoustu dalších likérů. Karamelový, který překoná i slavné karamelové verze slavných značek, snadno uděláte doma a stačit vám na něj budou obyčejné karamelky.
Vánoční krémové likéry
Různé krémové likéry jsou o Vánocích oblíbeným svátečním nápojem jako stvořeným pro chvíle klidu a pohody a také ideálním jedlým dárkem. Vedle klasického vaječňáku se dělají i různé variace na slavné likéry, jako jsou Baileys nebo Carolans, ale i likéry kokosové, ořechové, kávové nebo třeba karamelové. Jejich společným rysem je, že jsou smetanové, krémovou konzistenci jim často dodává i sladké zahuštěné kondenzované mléko nebo naředěný pudink.
Mohlo by vás zajímat
S rumem, whisky i s vodkou
O pořádné grády se u likérů postará rum, ať už tuzemský nebo ten pravý z cukrové třtiny, někdo rum nahrazuje whisky, koňakem nebo brandy a někteří i jen obyčejnou vodkou. Možností, jak likér připravit a ochutit, je celá řada. Na ten karamelový můžete využít zkaramelizované salko i pudink, chcete-li si ale přípravu co nejvíc zjednodušit a dodat mu výjimečnou chuť, můžete jej udělat z karamelových bonbonů.
Likér z polských krówek
Na likér lze použít jakékoliv měkké karamely, přímo ideální jsou na něj ale slavné krówki. Tyto polské bonbony se řadí k nejznámějším karamelkám a jejich obliba dávno překročila hranice Polska. Krówki se vyrábějí z cukru, mléka a másla, což jim dodává lahodnou specifickou chuť máslového karamelu (navíc se dělají i v různých příchutích – třeba vanilkové nebo arašídové).
Výjimečné jsou pro svou jemnou a vláčnou texturu – na povrchu jsou tvrdší až křupavé, uvnitř téměř tekuté. Díky tomu se při žvýkání skoro rozplývají. Krówki seženete i u nás, pokud byste ale měli možnost si je koupit v Polsku, vyjdou mnohem výhodněji, neboť se tam v obchodech prodávají na váhu.
Mohlo by vás zajímat
Nejjednodušší likér z karamelek
Receptů na likér z krówek je možné najít hned několik – v některých se karamely mixují, v jiných se rozvaří ve smetaně. Chcete-li si ale přípravu co nejvíc zjednodušit, zkuste je podle receptu, který se stal na sociálních sítích takřka virální. Kromě toho, že vás dostane úžasnou chutí, vděčí za to rozhodně rozhodně své jednoduchosti.
Bonbony se totiž jen namočí do alkoholu, v němž se nechají odležet, dokud se nerozpustí (trvá to cca 1-2 dny). Pak už jen stačí přilít smetanu a vše společně protřepat, aby vznikl hladký a jemný likér.
Jak na virální karamelový likér?
Máte-li příchuť karamelu v oblibě, můžete si tento virální likér z krówek připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 800 g měkkých karamelových bonbónů (krówek), 1 litr vodky nebo rumu, 250–500 ml smetany ke šlehání (podle toho, jak chcete mít likér silný).
- Karamelové bonbony krówki naházejte do láhve se širokým hrdlem (např. velké zavařovací sklenice). Nalijte na ně alkohol a nechte 2 dny louhovat. Během té doby láhví několikrát zatřeste, aby se karamely lépe rozpustily.
- Když jsou bonbony rozpuštěné, opět protřepejte a přeceďte do jiné láhve přes jemnější síto. Hotový likér můžete naředit smetanou podle toho, jak ho chcete mít silný. Likér se smetanou opět promíchejte. Uchovávejte ho v chladu.
Náš tip: Ti, kteří mají rády tyčinku ledové kaštany, si mohou udělat likér z nich podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více