Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokosový likér coquito: Vánoční drink s kouzlem exotiky voní rumem a kokosem, nahradí vaječňák a příprava je snadná
Zdroj: Freepik, jcomp

Různé likéry k vánočním svátkům patří. Hodí se jako neobvyklé vánoční dárky, navodí pohodu u stromečku a báječně chutnají s cukrovím. Likér coquito připomíná u nás tradičnější vaječný koňak, nadchne však milovníky kokosu a klasickým českým Vánocům dodá trochu toho tropického kouzla.

Místo vaječňáku likér z kokosu

Vánočních likérů je spousta, kromě klasického vaječňáku se připravují různé alternativy na Baileys a další smetanové likéry ochucené třeba kakaem, čokoládou, karamelem nebo mandlemi. Pokud likéru dodáte aroma kokosu, rázem se můžete aspoň v představách přenést od vánočního stromečku na prosluněnou pláž Karibiku. Sníh tam sice nepadá a ozdobit si tam můžete leda tak palmu, přesto je kokosový likér coquito místním tradičním vánočním nápojem. 

Vaječný likér z Portorika

Likér coquito pochází z amerického ostrova Portoriko, který leží v Karibském moři, a je místní verzí vaječného koňaku, jenž je neoddělitelnou součástí amerických Vánoc. V Americe mu říkají eggnog a prodává se tam již hotový v nealkoholické variantě v krabicích stejně jako u nás mléko. To, zda si do něj pak přidáte brandy, bourbon, koňak, rum či jiný alkohol, pak už záleží jen na vás. Z Ameriky se eggnog rozšířil jako oblíbený vánoční nápoj do celého světa a v některých zemích si vytvořili své vlastní verze – coquito je právě jednou z nich. 

Likér vylepšený rumem

I když se coquito považuje za portorický národní nápoj, není jisté, zda odsud přímo pochází. V každém případě se podobné kokosové drinky připravují i na dalších karibských ostrovech a usuzuje se, že se vyvinuly právě z vaječného koňaku, který sem přivezli španělští osadníci  v době kolonialismu. Ti jej pak obohatili místním rumem a coquito bylo na světě. 

Tradiční vánoční nápoj

Coquitu se často přezdívá portorický vaječný koňak, vejce však v původní verzi nejsou. Místo nich mu chuť dodává kokosové mléko (název likéru v překladu ostatně znamená „malý kokos“), které doplňuje portorický bílý rum. V nejnovějších verzích se sice objevují i vejce, ale ty v originálním receptu chybí. Coquito se navíc často dochucuje vanilkou, skořicí, muškátovým oříškem, někdy i hřebíčkem či badyánem. Když vše smícháte dohromady, získáte lahodný, voňavý, krémový nápoj, který v Portoriku nesmí chybět na žádné oslavě.

A protože v Karibiku není třeba se zahřívat, podává se likér obvykle ve sklence doplněný kostkami ledu. Coquito se často používá do slavného karibského koktejlu Piña Colada, stačí je jen smíchat s ananasovým džusem, smetanou a bitterem a ozdobit třešničkou maraschino. Coquito je možné i různě dochucovat, třeba nutellou, kávou, jahodami, pistáciemi, citrusy a zázvorem, nebo i dýněmi na Den díkuvzdání. 

Recept na pravé karibské coquito

Máte-li chuť kokosu v oblibě, určitě tento likér vyzkoušejte. Kokosové mléko nebo krém dnes koupíte v každém supermarketu, sladkou chuť navíc likéru dodává klasická ingredience využívaná i do českých likéru – slazené kondenzované mléko, které si můžete připravit i domácí. Hotový likér si pak můžete stylově dát třeba ke kokoskám, ale klidně i k vanilkovým rohlíčkům. A jak na něj? 

Budete potřebovat: 1 plechovku kondenzovaného mléka, 1 plechovku salka, 1 plechovku kokosového krému, ¼ lžičky skořice, ⅛ lžičky muškátového oříšku, 1 lžičky vanilkového extraktu, 1 a ½ šálku bílého rumu (množství alkoholu můžete snížit na 1 šálek a pak případně přidávat), tyčinky skořice na ozdobu. 

  1. Všechny ingredience nalijte do mixéru  a promixujte při vysokých otáčkách. Likér přelijte do láhve a nechte v chladničce odležet minimálně 1 hodinu.
  2. Před podáváním dobře protřepejte. Likér podávejte studený v malé sklenici ozdobené celým kouskem skořici.
  3. V lednici likér vydrží 4 až 6 měsíců. Jen počítejte s tím, že odležením se stává chuť alkoholu silnější. Pokud část kokosového tuku ztuhne, nechte likér 10 minut odstát při pokojové teplotě a před podáváním ho pořádně protřepejte. Likér snadno připravíte i bez alkoholu, stačí rum nahradit kokosovým mlékem a přidat rumový extrakt podle chuti. 

Náš tip: Vyzkoušet můžete třeba i likér z ledových kaštanů podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Coquito

Thenoshery.com: Authentic coquito recipe | puerto rican coconut nog

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více