Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co je to BLW metoda? Když dítě učíte jíst samostatně už od batolete
Zdroj: Troy T, Unsplash.com

Mezi mladými maminkami se v současnosti hodně mluví o tzv. BLW metodě krmení dětí. Co to ale vlastně je? Zkratka BLW znamená Baby Led Weaning. Jinými slovy jde o to, že dítě necháváte, aby si samo vybralo, co, kdy a kolik toho bude jíst, a to klidně už od půl roku věku. Jaké jsou výhody BLW metody a jak s ní správně začít?

Co je to BLW metoda?

Maminky, už jste slyšely o tzv. BLW metodě? Je to metoda krmení, která se v poslední době mezi moderními matkami hodně probírá. Ta zkratka BLW totiž znamená Baby Led Weaning. Doslovný překlad tedy napovídá, že jde o odstavení dítěte od kojení v režii samotného caparta. O BLW metodě je tedy vhodné uvažovat, pokud se zrovna chystáte přejít ze 100% kojení na doplňování stravy pomocí příkrmů. Filozofie Baby Led Weaning vychází z toho, že když dítě krmíme, nevím, jestli má zrovna hlad, kdy už má dost a jestli chce to, co mu podáváme, protože si o to ještě neumí pořádně říct. Proto je lepší dát mu svobodu a nechat ho, aby si samo vybíralo, kolik čeho přesně spořádá. Vede to nejen k jeho spokojenosti, ale také k větší samostatnosti.

Smyslem BLW je i to, že dítěti můžete servírovat totéž, co jí zbytek rodiny, takže všichni členové mohou hodovat pospolu, což utužuje vztahy a vytváří harmoničtější rodinné prostředí. To samozřejmě vychází z předpokladu, že všichni v rodině konzumují jídlo upravené tak, aby bylo vhodné i pro toho nejmenšího. To znamená minimum soli a koření, maso spíše dušené nebo vařené, hodně ovoce a zeleniny atd. Jediné, co je potřeba ohlídat, je, aby bylo všechno nabízené jídlo dostatečně měkké. Jako základní kontrolní pravidlo platí, že pokud potravinu zmáčknete mezi prsty a je měkká, vaše batole by to mělo zvládnout.

Kdy začít s BLW metodou?

V jakém věku je možné s BLW metodou začít? Názory odborníků i maminek se různí, většina se ale shodne, že děti se začínají o jídlo zajímat kolem šestého měsíce věku. Základem pro BLW je, aby vaše dítě už bylo schopné samo a bezpečně sedět a udržet hlavičku. Pak by BLW metodu mělo zvládnout, v opačném případě by mohlo hrozit třeba zadušení. Dalším ukazatelem je i to, že dítě dokáže vzít do ruky něco z vašeho talíře. S jedením je to u dětí stejné jako s chozením nebo čímkoliv jiným. Někdo začne v roce, někomu to trvá déle. Určitě na svého milého potomka nespěchejte, pozorujte, o co si sám říká a o co projevuje zájem a řiďte se tím a vaším mateřským instinktem. Zastánci BLW tvrdí, že zdravé dítě samo dosáhne důležitých milníků vývoje přesně v tom čase, kdy se na to cítí připravené a jídlo není výjimkou. Zdravé dítě by se tedy podle nich mělo příkrmů začít přirozeně dožadovat samo.

Tipy a rady, jak správně začít s BLW metodou:

1. Pořiďte kvalitní silikonový bryndáček, který je zakončený mističkou. Jídlo nebudete muset sbírat všude možně a silikonové bryndáky snadno omyjete.
2. Investujte do vlnitého kráječe ovoce a zeleniny. Některá jídla, třeba banány, se dětem špatně berou do rukou. Jsou měkké, kluzké - a tak dále. Potomkovi samokrmení velmi usnadníte, když mu jídlo naservírujete ve formě vlnek, které snadněji uchopí.
3. Začněte jedním samostatným jídlem denně. Bude trvat i několik měsíců, než bude dítě opravdu samostatně jíst. Jděte na to pomalu a počet samostatných jídel denně zvyšujte postupně.
4. Ze začátku bude dítě spíše ochutnávat, než jíst a je to v pořádku. Vašemu dítku se s BLW metodou otevře nový svět. Vy před něj položíte talíř s různými barevnými věcmi a ono si je nejprve bude muset osahat, ochutnat a samo přijít na to, co preferuje. Takže se vůbec neděste, když toho potomek během prvních pokusů reálně mnoho nespořádá.

5. Nechte ho být. I když se vám bude zdát, že se dětem nedaří vybraný kus zkonzumovat, nechte ho, ať si to vyřeší samo (samozřejmě pokud se například nedusí). Při nejhorším ten nezvladatelný kousek mrkve prostě zahodí. Je důležité, aby se dítě rovnou od začátku BLW metody učilo, že má krmení plně ve svých rukou.
6. S kašovitými jídly počkejte. Cokoliv, co se musí jíst pomocí příboru, dítěti nabídněte až po čase, kdy si osvojí základy samokrmení. Naučit se rovnou zacházet se lžící nebo vidličkou by ho mohlo jen mást a zbytečně stresovat.
7. Spolu s jídlem můžete dítě pomalu učit i samostatnému pití. K jednotlivým jídlům postupně začněte přidávat malou skleničkou s deckou čisté vody.
8. Jděte příkladem. Pamatujte, že jedním z pilířů úspěchu BLW metody je, že dítě odkouká, co má dělat, od ostatních strávníků u stolu. Jděte tedy dítěti příkladem, mluvte s ním a ono už se dovtípí, co dělat.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více