Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marokánky patří mezi nejoblíbenější druhy cukroví. Příprava není složitá, když víte, jak na to.
Zdroj: Toprecepty.cz

Voňavé, křupavé a s čokoládou. Marokánky plné kandovaného ovoce a oříšků milují všichni. Umíte je však správně připravit? Známe nejčastější chyby i jak se jim vyhnout, abyste upekli báječně křupavé cukroví.

Oblíbené marokánky

Vánoční svátky jsou výbornou příležitostí, kdy si dopřát něco speciálního. Marokánky představují skvělou volbu. Placičky zespodu obvykle namáčené v čokoládě jsou plné výborných ingrediencí.

Obvykle do nich dáváme kandované ovoce, kůru a také oříšky. Pokud nemáme rádi takto zpracované ovoce, můžeme ho vyměnit za sušené ovoce podle našich chutí: za rozinky, pokrájené sušené meruňky, švestky, hodí se i kokos. Z ořechů to mohou být nejen arašídy, ale i vlašské či lískové ořechy i mandle. 

Chyby při přípravě marokánek

Příprava této dobroty není tak složitá ani dlouhá, jak by se mohlo zdát na první pohled. Podívejme se, jak docílit toho, abychom si připravili vynikající marokánky.

  • Šetření na ingrediencích. Pokud chceme výborné marokánky, měli bychom hlídat kvalitu ovoce i ořechů. Žádné zatuchlé, žluklé ani nevábně vonící kousky nemají v marokánkách co dělat. 
  • Vysoké marokánky. Když budou placičky z ovocno-ořechové směsi příliš vysoké, nemusí se dobře propéct. Proto připravujeme pouze tenké placičky, max. do výšky 5 mm.
  • Odcházení od plotny a trouby. Pár minutek nepozornosti může vést ke zbytečnému zničení směsi spálením, nebo tím, že nám „uteče z plotny“. A to rozhodně nechceme. O připáleném nádobí ani nemluvě.
  • Okamžité tvarování kousků. Připravenou směs raději necháme před tvarováním marokánek alespoň trochu vychladnout. Půjde nám to pak snáz.
  • Nepřizpůsobení doby pečení. Protože každá trouba peče trochu jinak, je třeba hlídat stav marokánek, aby se nepřepekly a nebyly velmi tvrdé. Jak poznat hotové marokánky? Barva jejich okrajů zezlátne. Pak s nimi hned pryč z trouby.
  • Okamžité máčení horkých kousků v čokoládě. Pokud budeme teplé marokánky máčet v čokoládě, budou se nám rozpadat a čokoláda nebude zasychat. Proto počkáme, až marokánky vychladnou. Až teprve potom je budeme namáčet.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit nejlepší marokánky

Na těsto na marokánky potřebujete: 250 ml smetany ke šlehání, 150 g ořechů (nesolené arašídy, mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy), 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g kandovaného ovoce (nebo sušeného), 100 g cukru krupice, 40 g hladké mouky, 30 g másla a 1 lžíci medu. Dále: čokoládovou polevu a trochu nasekaných mandlí (nemusí být).
Jak na to? 

  1. Smetanu s cukrem rozehřejte v hrnci, přidejte med, máslo a provařte na hustou konzistenci. Vařte na středním stupni, ať se směs nepřipálí a neuteče z hrnce. 
  2. Přidejte mouku, provařte na hustou kaši a vmíchejte zbylé suroviny.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C (na horkovzduch). Plech vyložte pečicím papírem.
  4. Lžící nanášejte hromádky na pečicí papír a rozetřete je na slabou placku.
  5. Pečte ve vyhřáté troubě 10–15 minut. Marokánky hlídejte, jakmile jim zezlátnou okraje, vytáhněte je a nechte zchladnout. 
  6. Vychladlé marokánky zespodu namáčejte nebo potírejte čokoládovou polevou.

Náš tip: Připravte si měkké a vláčné marokánky podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku