Chyby při přípravě marokánek: Zjistěte, jak se jim vyhnout, aby bylo oblíbené cukroví křupavé a zároveň šťavnaté
16. 12. 2025 Vaření
Voňavé, křupavé a s čokoládou. Marokánky plné kandovaného ovoce a oříšků milují všichni. Umíte je však správně připravit? Známe nejčastější chyby i jak se jim vyhnout, abyste upekli báječně křupavé cukroví.
Oblíbené marokánky
Vánoční svátky jsou výbornou příležitostí, kdy si dopřát něco speciálního. Marokánky představují skvělou volbu. Placičky zespodu obvykle namáčené v čokoládě jsou plné výborných ingrediencí.
Obvykle do nich dáváme kandované ovoce, kůru a také oříšky. Pokud nemáme rádi takto zpracované ovoce, můžeme ho vyměnit za sušené ovoce podle našich chutí: za rozinky, pokrájené sušené meruňky, švestky, hodí se i kokos. Z ořechů to mohou být nejen arašídy, ale i vlašské či lískové ořechy i mandle.
Mohlo by vás zajímat
Chyby při přípravě marokánek
Příprava této dobroty není tak složitá ani dlouhá, jak by se mohlo zdát na první pohled. Podívejme se, jak docílit toho, abychom si připravili vynikající marokánky.
- Šetření na ingrediencích. Pokud chceme výborné marokánky, měli bychom hlídat kvalitu ovoce i ořechů. Žádné zatuchlé, žluklé ani nevábně vonící kousky nemají v marokánkách co dělat.
- Vysoké marokánky. Když budou placičky z ovocno-ořechové směsi příliš vysoké, nemusí se dobře propéct. Proto připravujeme pouze tenké placičky, max. do výšky 5 mm.
- Odcházení od plotny a trouby. Pár minutek nepozornosti může vést ke zbytečnému zničení směsi spálením, nebo tím, že nám „uteče z plotny“. A to rozhodně nechceme. O připáleném nádobí ani nemluvě.
- Okamžité tvarování kousků. Připravenou směs raději necháme před tvarováním marokánek alespoň trochu vychladnout. Půjde nám to pak snáz.
- Nepřizpůsobení doby pečení. Protože každá trouba peče trochu jinak, je třeba hlídat stav marokánek, aby se nepřepekly a nebyly velmi tvrdé. Jak poznat hotové marokánky? Barva jejich okrajů zezlátne. Pak s nimi hned pryč z trouby.
- Okamžité máčení horkých kousků v čokoládě. Pokud budeme teplé marokánky máčet v čokoládě, budou se nám rozpadat a čokoláda nebude zasychat. Proto počkáme, až marokánky vychladnou. Až teprve potom je budeme namáčet.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit nejlepší marokánky
Na těsto na marokánky potřebujete: 250 ml smetany ke šlehání, 150 g ořechů (nesolené arašídy, mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy), 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g kandovaného ovoce (nebo sušeného), 100 g cukru krupice, 40 g hladké mouky, 30 g másla a 1 lžíci medu. Dále: čokoládovou polevu a trochu nasekaných mandlí (nemusí být).
Jak na to?
- Smetanu s cukrem rozehřejte v hrnci, přidejte med, máslo a provařte na hustou konzistenci. Vařte na středním stupni, ať se směs nepřipálí a neuteče z hrnce.
- Přidejte mouku, provařte na hustou kaši a vmíchejte zbylé suroviny.
- Troubu předehřejte na 180 °C (na horkovzduch). Plech vyložte pečicím papírem.
- Lžící nanášejte hromádky na pečicí papír a rozetřete je na slabou placku.
- Pečte ve vyhřáté troubě 10–15 minut. Marokánky hlídejte, jakmile jim zezlátnou okraje, vytáhněte je a nechte zchladnout.
- Vychladlé marokánky zespodu namáčejte nebo potírejte čokoládovou polevou.
Náš tip: Připravte si měkké a vláčné marokánky podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více