Máslo vs. margarín: Zjistěte, co z toho je lepší pro naše zdraví
22. 10. 2020 Životní styl
Při vaření člověk často narazí na rozporuplné okamžiky. Musí se v nich rozhodnout, zda použije „lepší“ nebo „zdravější“ ingredienci. Asi nejmarkantnější je tento problém v souboji „máslo vs. margarín“. Jak je však člověk v dnešní době v obchodě rozezná? A co je pro nás skutečně lepší?
Co je co?
Máslo je z minimálně 80% z mléčného tuku, dále má vysoký obsah nasycených mastných kyselin a velice nízký obsah esenciálních mastných kyselin. Rovněž obsahuje nežádoucí trans mastné kyseliny v množství 2-3 %. U BIO másla tato hodnota může vystoupat až k 8%.
Margarín je založen na rostlinném tuku. Na rozdíl od másla neobsahuje cholesterol, a tak je mnohem prospěšnější z hlediska prevence srdečně-cévních onemocnění. Největším přínosem margarínů je vyšší obsah polynenasycených mastných kyselin řady n-3 (omega 3) a n-6 (omega 6), které jsou pro organismus esenciálními látkami. Je však nutné vždy kontrolovat etiketu výrobku, protože složení jednotlivých margarínů se velice různí.
Zpět do historie
Souboj mezi margarínem a máslem začal již během minulého století. Zprvu experty vyzdvihovaný margarín však ztratil body, když se zjistilo, že tělu může škodit mnohem více než máslo. Napovrch se totiž dostalo, že vedlejším efektem při procesu hydrogenace, během kterého se při výrobě margarínu měnily rostlinné oleje skupenství z kapalného na pevné, je vznik takzvaných transmastných kyselin. Tyto látky lidskému tělu škodí ještě více než nasycené kyseliny obsažené v másle.
Margarín se tak rázem stal psancem číslo jedna. Nepomohlo mu ani, že většina výrobců během několika let přešla k jiným technologickým postupům a dnes již vyrábí margarín bez transmastných kyselin.
Co na to naše tělo?
Bezesporu největší nevýhodou másla je cholesterol. V současné době má v krvi zvýšenou hladinu cholesterolu zhruba polovina Čechů. Ti často nadále kupují máslo a argumentují tím, že margaríny obsahují příliš „eček“.
Přídavné látky v margarínech nemusejí však vždy být nutně jen na škodu. Většina z nich je podmínkou toho, aby se vůbec produkt dal namazat na chleba. Markantní je to u nejlevnějších margarínů, které obsahují řádově jen 20% tuku. Zbytek tvoří převážně voda. Bez emulgátorů by to tedy nešlo.
Mohlo by vás zajímat
Většina Čechů tak dává přednost máslu před margarínem. Často argumentují i tím, že se v margarínech nevyznají. Pozice férových prodejců je silně znevýhodněna obchodníky, kteří se snaží prodávat výrobky s nutričně nevhodným složením a zavádějícími názvy, které mohou vést k záměně margarínu za máslo.
Lékaři se však shodují na tom, že ani vyšší obsah „eček“ by lidi od margarínů neměl odrazovat. Zvednutí prodeje margarínů by tak mohl pozitivně přispět na snížení hladiny cholesterolu v „české krvi“, což by řadě z nás prodloužilo život a zároveň ulehčilo i státní pokladně.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uchovat syrovou zeleninu v soli? Zeleninová směs vydrží až do další sezony a výborně dochutí naše polévky a další jídla
Domácí zelenina v soli je k dochucení a doplnění polévek velmi vhodná. Výhodou je, že známe složení - použijeme pouze kvalitní a chutnou zeleninu.… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
20 receptů na pokrmy s levným masem: Jak ušetřit a přitom se dosyta najíst
Kolikrát se nám stalo, že jsme se museli uskrovnit, protože jsme se vydali z peněz? Někdo to naštěstí nemusí vůbec řešit, ale pro mnoho lidí… Číst více
18 levných pomazánek na chlebíčky: Připravte chutné mazání za pár korun
Chlebíčky miluje mnoho z nás, protože je lze připravit na mnoho způsobů - a tak si každý přijde na to své. Obměňovat lze pomazánku, kterou natíráme… Číst více
Jaké jídlo uvařit, když je málo času a v lednici zůstaly knedlíky z předchozího dne? To je snadné - přece knedlíky s vajíčkem
Použít můžeme buď knedlíky, které máme od včerejška uložené v lednici, nebo i knedlíky mražené. Nakrájíme si je na úhledné kousky a můžeme se pustit… Číst více
Zelí jako příloha: Máme 4 možnosti. Které dáte přednost?
Víte, že zelí můžete připravit několika základními způsoby? A to k tomu nepočítáme různá vylepšení a rodinné recepty na to "nejlepší" zelí. Způsob… Číst více
MasterChef Česko 2022: Dokonalé tartaletky podle loňské vítězky Besky rozhodly o postupu do finálové šestnáctky
Nebeská tartaletka podle Besky rozhodla o… Číst více
Jak zužitkovat staré rohlíky: Zapečené s klobásou, nebo s vejci a sýrem jsou vynikající levnou večeří pro celou rodinu
Problematiku přebývajících rohlíků z předešlého… Číst více
Depresivní dort je ideální moučník do časů krize. Bez vajec i másla, přesto chutná naprosto úžasně
I když by se mohlo zdát, že depresivní dort je… Číst více
7 receptů na žemlovku: Spotřebujete do ní starší pečivo i jablka z vlastní úrody
Můžeme upéct jednoduchou žemlovku s jablky, která vyjde nejlevněji a suroviny na ni často máme po ruce, nebo vylepšenou žemlovku, do které se nám… Číst více
Komentáře (6)
Možná, díky tomu, že jsme byli vychováváni v chudobě a střídmosti, tak se nám choroby vyhýbaly.
Dnes, když vidím ty "inteligentní šílence", kteří si připravují jídlo s tabulkami nutričních hodnot v ruce, tak je lituji.
Chutná mi vše, a jak říká jedno rčení : "Když mi chutná, je mi všechno putna".
Za svých 67 let života se mi bohudík choroby vyhýbali a tak se v jídle neomezuji a nezkoumám jakou mají nutriční hodnotu, jaké složky obsahují a pod.
Takový dobrý bůček nebo vepřové koleno je výborný. My jsme vždy smažili na sádle a žijeme.
Když mi doktor sdělil, že bych neměl to či ono, tak jsem se zařekl, že mne již vícekráte neuvidí (až bude vypisovat ohledák).
Vím, že řada lidí nemá to štěstí jako já, který za svůj život nebyl nemocen, ale to je osud.
My jsme museli od mládí pracovat na poli (když mi byly dva roky, musel jsem na poli nosit povřísla - víte co to je?, později chodit králíkům a slépkám na zelené a pod.).
To jen správný recept na dobré zdraví.
Vo všetkom má kaja.f pravdu, všetkého s mierou. Na vysokom cholesterole sa určite viac podieľa nezdravý spôsob stravovania celkove - vysoké množstvo bravčového mäsa, mäsových výrobkov, málo rýb, zeleniny a ovocia a málo pohybu. Určite nie je na vine iba maslo.
takže za mě-na chleba máslo, na salát olej (olivový, lněný, dýňový..) a hlavně přiměřeně
kdo umí anglicky: http://people.csail.mit.edu/seneff/why_statins_don...