Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejoblíbenější recepty z paprik

Nejoblíbenější recepty z paprik

PAPRIKY mají dlouhou a bohatou tradici pěstování. Domorodé národy Severní Ameriky ji pěstovaly dávno před příchodem Španělů. Do Evropy přivezl papriku poprvé v roce 1943 lékař druhé Kolumbovy výpravy do Karibiku. Na Moravě je o ní zmínka dokonce z roku 1585.

Co se dá udělat z paprik

Paprika je jednoletá bylina, s plody, které jsou mylně považovány za lusky, ale v botanickém smyslu jde o bobule. Paprika má spoustu odrůd a druhů. Mohou být pěstovány jako užitkové nebo okrasné. Plody se liší velikostí, barvou a ostrostí. Rozlišujeme sladké papriky, feferonky, beraní rohy a chilli papričky. Škála barev je od bílé, žluté, oranžové, červené, fialové, zelené, dokonce i hnědé a černé. Tvarově mohou být papriky špičaté, podlouhlé, kulaté nebo baňaté. Feferonky a chilli papričky jsou výrazně menší a většinou podlouhlé.

Paprika obsahuje velké množství vitamínu C, A a E, je zdrojem draslíku, vápníku a hořčíku. Na 100 g váhy obsahuje víc vitamínu C než citrusové plody. Pálivou chuť paprik způsobuje látka kapsaicin, stupeň pálivosti je uveden v jednotkách SCU, od mírně pálivých feferonek, přes středně pálivé jalapeño, až po velmi pálivé odrůdy chilli.

Papriky konzumujeme čerstvé, nejčastěji v zeleninových salátech, jako ozdobu různých chuťovek, chlebíčků či kanapek, dále sterilované samostatně i v různých zeleninových čalamádách nebo tepelně upravené. Typické jsou papriky plněné mletým masem a rýží, součást masových pokrmů a omáček, grilované a další nepřeberné množství možností, jak papriku v kuchyni využít. Sušená paprika se využívá jako koření, pokrmům dodává typickou chuť a barvu. Je nepostradatelná při přípravě gulášů, omáček, klobás a salámů.

 

Více

1 2

Naposledy jste si prohlédli