Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybíz, to je drobné ovoce ze zahrádky, jehož kyselou chuť využívá mnoho receptů

Rybíz, to je drobné ovoce ze zahrádky, jehož kyselou chuť využívá mnoho receptů

Říká vám něco pojmenování meruzalka? Pokud nejste botanik, pravděpodobně ne. Když se ale řekne rybíz, to už jistě budete vědět, co si představit. Ano, trs malých bílých, červených nebo černých bobulek rostoucích na keři, dost možná právě na vaší zahrádce.

Proč konzumovat rybíz

Kyselá chuť rybízu napovídá, že obsahuje hodně vitamínu C. V rybízu však najdeme také množství flavonoidů (ty chrání buňky před volnými radikály a brání růstu nádorových buněk a jsou obsaženy např. také v citrusech) a minerálů.

Jak využít rybíz v kuchyni

Všechny druhy rybízu jsou výborné samy o sobě nebo např. jen s cukrem či šlehačkou jako takové letní osvěžení. Z rybízu lze vyrobit svěží šťávu nebo kyselkavou marmeládu, skvěle chutná také v lehkých bublaninách a mnoha dalších moučnících.

 

Více

1 2 3

Další témata

Další recepty