Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít citrusy v kuchyni? Svíčkové nebo koprovce dodají šmrnc, ryby jsou díky nim stravitelnější a pár kapek snese i vývar
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Citrusy mají bohaté využití v domácnosti, ale i v kuchyni samotné. Jak využít citrusy v kuchyni? Není to jen vymačkaná šťáva z plodů, mohou i doplnit chuť různých jídel, a to nejen sladkých.

Citrusy v kuchyni

Mezi citrusy patří nejen citron, ale i pomeranče, mandarinky a grepy. Je známé, že jejich aroma má velmi příznivý vliv na povzbuzení psychiky. Tato ovoce jsou ale také zásobárnami důležitých látek. Citrusy jsou ideální v čerstvé podobě, především s ohledem na obsažený vitamin C, který se tepelnou úpravou ztrácí.

Citrusy v kuchyni mohou posloužit ale nejen ve studené, ale i teplé kuchyni. Jídlům dodají podle potřeby kyselost, někdy zase i mírnou sladkost, případně nahořklost. Jak využít citrusy v kuchyni? Můžeme přidávat kousky ovoce, ale i samotnou šťávu.

Citrusová šťáva jako dochucovadlo

Citrusové šťávy díky svému rozmanitému charakteru dodají ale hlavně kyselost v různých stupních. Jídlo dokáží krásně pozvednout. Víte, kdy citrusovou šťávu použít? Šťávu naléváme do jídla až nakonec po tepelné úpravě, aby svůj charakter neztratila.

A do čeho ji využít? Hodí se nejen na zeleninu, ale také na smažená jídla. Typickým případem je obalovaný řízek. Skvěle se snoubí s rybami. Ať už je to kapr, losos, ale i další druhy rybího masa. Jídlo bude s citrusy lépe chutnat, ale také bude stravitelnější.

Omáčka z citrusů

Citrusy nemusíme používat jen na dochucení, mohou být i základem omáčky. Takovým příkladem je citronová omáčka na tuňáka. Nemusíme se ale omezovat jen na tuto rybu. Výborná bude i k dalším druhům ryb, jako jsou losos, pstruh, nebo třeba pangasius.

Využití kousků ovoce do jídla

Některé pokrmy obsahují plátky ovoce, s kterými se pečou. Velmi oblíbenou kombinací je kuře a citrony. Pokud jste ještě nevyzkoušeli kuře na citronech, hodí se využít této příležitosti na chutné jídlo

Máte rádi pečené čaje? Zkuste si takový přichystat i doma, jednou z variant je pečený zázvorový čaj s citrusy.

Citrusy

Mají rády teplé podnebí, proto rostou především v jihovýchodní Asii a Africe. Citrusy se dají pěstovat jako okrasné rostliny, důležitější ovšem je, že nám dávají sladko-kyselé plody plné vitamínu C a…

Takhle získat nejvíce citrusové šťávy

Co si budeme říkat, citrusy nejsou úplně zadarmo. Dobrou zprávou je to, že se z nich dá využít vše. Slupka třeba na dekoraci, na úklid, a pokud nebyla chemicky ošetřena, má i další využití. Ze samotného plodu potřebujeme často samotnou šťávu, je třeba proto provést následující kroky. Citrusový plod vyválejte dlaní po stole. Pak ovoce rozřízněte. Je možné vzít si na pomoc lis na citrusy, jde to ale i bez něj. Při této variantě jednou rukou vymačkávejte šťávu a nechte ji kapat přes prsty druhé ruky. Ruka případně zachytí jadérka. 

Náš tip: Připravte si třeba hřejivou batátovou polévku se zázvorem a pomerančem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více