Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se dělá tradiční bosenská káva? Hlavně si ji nepleťte s kávou tureckou
Zdroj: Freepik: wirestock

Pití kávy je v mnoha zemích považováno za součást tradice a kultury. Jinak tomu není v Bosně a Hercegovině, kde je nejen pití, ale i příprava kávy doslova rituál. Důkazem toho je i fakt, že malebné kavárničky najdete na každém rohu.

Bosna a Hercegovina se stává stále více oblíbenou destinací turistů, a to nejen pro nedotčenou přírodu a dechberoucí scenérie, ale i pro rozmanitou kulturu a samozřejmě dobré jídlo a pití. Při návštěvě Bosny je snad povinností ochutnat pravou bosenskou kávu.

Bosenská káva

Příprava bosenské kávy se neobejde bez servírovacího, většinou měděného setu, který se skládá z džezvy, malého šálku na kávu, nádoby na cukr, lžičky a sklenky vody. To vše je umístěno na podnosu.

  • Do džezvy se nalije studená voda a nechá se dojít k varu. To je hlavní rozdíl mezi bosenskou a tureckou kávou, se kterou si ji lidé často pletou. Při přípravě kávy turecké se voda ohřívá již společně s kávou.
  • Jakmile voda vře, malé množství se jí odlije stranou a následně se do džezvy přidají zhruba dvě lžičky jemně mletých kávových zrn. Káva se ještě krátce povaří a dá stranou.
  • Takto se káva často nechává povařit několikrát za sebou. Díky tomu vznikne hustá krémová pěna.
  • Když si tuto kávu objednáte v bosenské kavárně, donesou vám celý set s čerstvě uvařenou kávou ještě v džezvě. To je další rozdíl mezi kávou bosenskou a tureckou, kdy turecká se servíruje již v šálku.
  • Káva se nejprve promíchává lžičkou, a poté se nalévá do malého šálku. Dříve, než se však kávy napijete, dejte si trochu vody, abyste neutralizovali chuťové pohárky, a mohli si pak plně vychutnat chuť kávy.
  • Ještě před nalitím kávy se do šálku dává kostka cukru. Někteří místní však pijí kávu tak, že si z kostky cukru kousek ukousnou, nechají si ho v puse a napijí se. Cukr se bude v ústech postupně rozpouštět.
  • Na servírovacím podnose se může objevit i lokum, což jsou kostky ze škrobu a cukru, trochu připomínající želé.

Pokud máte v těchto horkých letních dnech spíše chuť na kávu ledovou, zkuste ji připravit podle následujícího receptu. Instantní kávu s cukrem a studenou vodou pouze protřepete v zavařovací sklenici, zalijete mlékem a můžete vychutnávat.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli