Jak se dělá tradiční bosenská káva? Hlavně si ji nepleťte s kávou tureckou
Pití kávy je v mnoha zemích považováno za součást tradice a kultury. Jinak tomu není v Bosně a Hercegovině, kde je nejen pití, ale i příprava kávy doslova rituál. Důkazem toho je i fakt, že malebné kavárničky najdete na každém rohu.
Bosna a Hercegovina se stává stále více oblíbenou destinací turistů, a to nejen pro nedotčenou přírodu a dechberoucí scenérie, ale i pro rozmanitou kulturu a samozřejmě dobré jídlo a pití. Při návštěvě Bosny je snad povinností ochutnat pravou bosenskou kávu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bosenská káva
Příprava bosenské kávy se neobejde bez servírovacího, většinou měděného setu, který se skládá z džezvy, malého šálku na kávu, nádoby na cukr, lžičky a sklenky vody. To vše je umístěno na podnosu.
- Do džezvy se nalije studená voda a nechá se dojít k varu. To je hlavní rozdíl mezi bosenskou a tureckou kávou, se kterou si ji lidé často pletou. Při přípravě kávy turecké se voda ohřívá již společně s kávou.
- Jakmile voda vře, malé množství se jí odlije stranou a následně se do džezvy přidají zhruba dvě lžičky jemně mletých kávových zrn. Káva se ještě krátce povaří a dá stranou.
- Takto se káva často nechává povařit několikrát za sebou. Díky tomu vznikne hustá krémová pěna.
- Když si tuto kávu objednáte v bosenské kavárně, donesou vám celý set s čerstvě uvařenou kávou ještě v džezvě. To je další rozdíl mezi kávou bosenskou a tureckou, kdy turecká se servíruje již v šálku.
- Káva se nejprve promíchává lžičkou, a poté se nalévá do malého šálku. Dříve, než se však kávy napijete, dejte si trochu vody, abyste neutralizovali chuťové pohárky, a mohli si pak plně vychutnat chuť kávy.
- Ještě před nalitím kávy se do šálku dává kostka cukru. Někteří místní však pijí kávu tak, že si z kostky cukru kousek ukousnou, nechají si ho v puse a napijí se. Cukr se bude v ústech postupně rozpouštět.
- Na servírovacím podnose se může objevit i lokum, což jsou kostky ze škrobu a cukru, trochu připomínající želé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pokud máte v těchto horkých letních dnech spíše chuť na kávu ledovou, zkuste ji připravit podle následujícího receptu. Instantní kávu s cukrem a studenou vodou pouze protřepete v zavařovací sklenici, zalijete mlékem a můžete vychutnávat.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře