Budapešťský krém podle ČSN: Oblíbená pomazánka je snadná a skvěle zasytí
Budapešťský krém znáte nejspíše pod názvem budapešťská pomazánka, jedná se však o totéž. Díky dostupnosti norem si na ní můžeme pochutnat stejně jako kdysi. Kdo by mohl odolat? Je z pár surovin a hned hotová.
Budapešťský krém má dlouhou historii. Odedávna jsme si však na něm mohli pochutnávat nejen v pohodlí domova, ale také v rámci svačinek ve školkách a ve školách. Naše babičky nám ji pak mnohdy ještě na chlebu ozdobily vařeným vejcem.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit budapešťský krém podle ČSN
Na 1 kg budapešťského krému budete potřebovat 550 g měkkého tvarohu, 220 g másla, 170 g sterilované kapie bez nálevu, 60 g cibule, 5 g soli, 40 g mléka a 5 g mleté papriky - připravujete-li krém pro dospělé, můžete použít papriku pálivou.
- Tvaroh vyšlehejte s máslem a mlékem v jemný krém bez hrudek.
- Krém osolte, zamíchejte do něj mletou papriku a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Okapanou sterilovanou kapii nakrájejte na drobné kousky a jemně vmíchejte do připraveného krému.
- Budapešťský krém následně uložte ve vzduchotěsné nádobě do lednice, kde ho nechte do druhého dne odpočinout. Chutě surovin se tak skvěle prolnou.
- Krém podávejte na libovolném pečivu či topinkách, můžete jím však mazat i chlebíčky či jednohubky, které pak stačí dozdobit kolečky vařeného vejce, kouskem sýra, proužkem červené cibule a trochou petrželové natě.
Tip: Budapešťský krém lze libovolně dochutit, záleží pouze na vašich preferencích a obsahu lednice. Využít můžete zbylou zeleninu, pálivé papričky, ale i uzeniny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Máte rádi pomazánky stavěné na tvarohovém základu? Pokud ano, jistě si vyberete z těch nejoblíbenějších tvarohových pomazánek, které jsme zpracovali do výběru. A hledáte-li další chutnou inspiraci, co zkusit dobrou pomazánku na chlebíčky?
Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře