Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Budapešťský krém podle ČSN: Oblíbená pomazánka je snadná a skvěle zasytí
Zdroj: Toprecepty

Budapešťský krém znáte nejspíše pod názvem budapešťská pomazánka, jedná se však o totéž. Díky dostupnosti norem si na ní můžeme pochutnat stejně jako kdysi. Kdo by mohl odolat? Je z pár surovin a hned hotová.

Budapešťský krém má dlouhou historii. Odedávna jsme si však na něm mohli pochutnávat nejen v pohodlí domova, ale také v rámci svačinek ve školkách a ve školách. Naše babičky nám ji pak mnohdy ještě na chlebu ozdobily vařeným vejcem.

Jak připravit budapešťský krém podle ČSN

Na 1 kg budapešťského krému budete potřebovat 550 g měkkého tvarohu, 220 g másla, 170 g sterilované kapie bez nálevu, 60 g cibule, 5 g soli, 40 g mléka a 5 g mleté papriky - připravujete-li krém pro dospělé, můžete použít papriku pálivou.

  1. Tvaroh vyšlehejte s máslem a mlékem v jemný krém bez hrudek.
  2. Krém osolte, zamíchejte do něj mletou papriku a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Okapanou sterilovanou kapii nakrájejte na drobné kousky a jemně vmíchejte do připraveného krému.
  4. Budapešťský krém následně uložte ve vzduchotěsné nádobě do lednice, kde ho nechte do druhého dne odpočinout. Chutě surovin se tak skvěle prolnou.
  5. Krém podávejte na libovolném pečivu či topinkách, můžete jím však mazat i chlebíčky či jednohubky, které pak stačí dozdobit kolečky vařeného vejce, kouskem sýra, proužkem červené cibule a trochou petrželové natě.

Tip: Budapešťský krém lze libovolně dochutit, záleží pouze na vašich preferencích a obsahu lednice. Využít můžete zbylou zeleninu, pálivé papričky, ale i uzeniny.

Máte rádi pomazánky stavěné na tvarohovém základu? Pokud ano, jistě si vyberete z těch nejoblíbenějších tvarohových pomazánek, které jsme zpracovali do výběru. A hledáte-li další chutnou inspiraci, co zkusit dobrou pomazánku na chlebíčky?

Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky