Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čalamáda je název zeleninové směsi sterilované ve sklenici, směs je původem z Maďarska. Obvykle obsahuje sezónní druhy zeleniny jako je zelí, cibule, papriky, okurky, mrkev, květák, celer, hrášek a další. Složení směsi je na každém výrobci podle jeho chuti.

Zavařit čalamádu není složité. Všechny zvolené druhy zeleniny očistíme a nakrájíme nebo nakrouháme. Ideální je kombinace pouze 3–5 druhů zeleniny. Tvrdé druhy (kořenová zelenina, zelí) předvaříme 2–4 minuty v mírně osolené vodě tak, aby zůstaly pružné (poloměkké) a ihned je zchladíme ve studené vodě. Pak veškerou zeleninu smícháme, nandáme do sterilizovaných sklenic, zalijeme nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme.

Jaký nálev na čalamádu

Obecně se nejlépe osvědčil a je oblíbený sladkokyselý nálev. Klidně použijte ten, kterým zaléváte sterilované okurky. Jen doporučujeme nálev scedit, aby se zrnka koření nedostala mezi jemně nakrájenou zeleninu, mohla by totiž vadit při konzumaci. Sterilujte při 85 °C asi 20–25 minut podle velikosti zeleniny. 

Jako inspiraci jsme pro vás natočili videorecept na přípravu jednoduché čalamády, její složení je převážně zelí, mrkev, papriky. Čalamáda je báječnou přílohou, kterou oceníme především v zimním období. Pokrmy, ke kterým ji přidáme, budou pro oko daleko lákavější.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli