Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při mražení zeleniny: Zapomeňte na ledové koule jednou provždy
Zdroj: Freepik

Mražená zelenina je hojně využívaná, protože ji máme po ruce, je předem naporcovaná a rychle ji upravíme do plnohodnotného pokrmu. Tedy alespoň v případě, kdy je správně zamražená a není to jeden velký kus ledu.

Na mraženou zeleninu nedá spousta z nás dopustit především v případech, kdy se nám nechce vymýšlet složité jídlo nebo zkrátka nemáme čas trávit hodiny v kuchyni. Mražení zeleniny může provázet několik zbytečných chyb - víte kterých?

7 chyb při mražení zeleniny

Abyste chybám mohli předejít, je potřeba vědět, jak pochybení ovlivní stav zeleniny a celý proces jejího mražení. V následujících řádcích vás s tímto seznámíme.

  1. Neomytá zelenina nepatří ani na krájecí prkénko, natož do mrazáku. Všechnu zeleninu nejprve řádně očistěte a omyjte, než začnete s přípravou k zamražení.
  2. Buďte si jistí, že vámi vybraná zelenina je opravdu vhodná k uskladnění v mrazáku. Takové saláty, okurky nebo rajčata jsou do mrazáku zcela nevhodná, protože se kompletně změní jejich konzistence na nevábně kašovitou.
  3. Zeleninu krájejte na stejně velké kousky, aby při tepelné úpravě všechna změkla během stejného časového úseku. Velké kusy budou ještě zmrzlé, zatímco ty malé se už mohou (v případě přípravy na pánvi) začít nehezky připalovat.
  4. Zmrzlé kouli předejdete tím, že zeleninu budete mrazit po částech, nejlépe nakrájenou a rozprostřenou v jedné vrstvě na plechu. Po zmražení ji pak sesypete do sáčku. Blanšírovanou zeleninu zamrazujte až po vychladnutí.
  5. Pomalé zamrazování není vhodné, neboť při něm vzniká mnoho ledu. Je-li to možné, zamrazte zeleninu nejlépe šokově. Některé mrazáky tuto funkci mají.
  6. Zelenina v sáčku či nádobě vhodné do mrazáku by měla být vždy popsána - stačí si poznačit, co jste mrazili (typ zeleniny či směsi - podle libosti) a datum, abyste věděli, jak dlouho ji v mrazáku máte a kdy je nejvyšší čas ke zpracování. Syrová zelenina vydrží až 5 měsíců, ta blanšírovaná pak až 1 rok.
  7. Pozor, jednou rozmraženou zeleninu už znovu nezamrazujte. Její konzistence by byla nedobrá a kašovitá, namísto žádoucích pevných kousků.

A jak na rozmrazování zeleniny? Nejlépe šokově, tedy ponořením do horké vody nebo vsypáním rovnou na rozpálenou pánev. Díky tomu neztratí nic ze své pevnosti. Připravíte si s námi kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou podle názorného videa?

Komentáře

Další tipy a triky