Polévka z pečené dýně

isindy Kuchařka: isindy

Doba přípravy: 2 h Polévky 9 názorů

Suroviny

1 dýně Hokkaido
2 paličky česneku
500 ml vývaru (dle potřeby)
100 ml smetany či kokosového mléka (dle chuti)
sůl
olivový olej
popř bylinky dle chuti
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dýni rozpůlíme, odstraníme jádra a do vzniklé dutiny vložíme celé neoloupané stroužky česneku (jedna půlka dýně = 1 palička česneku), lehce prosolíme a zakápneme olejem. Dle chuti můžeme přidat i bylinky, např. tymián, rozmarýn.

  2. Jednotlivé poloviny dýně zabalíme do alobalu a pečeme v troubě asi 1-1,5 hodinu (200°C). Poté vyjmeme z trouby, rozbalíme a necháme zchladnout, aby česnek v ruce nepálil.

  3. Lehce vychladlý česnek vymačkáme do hrnce, přidáme na kousky nakrájenou dýni (netřeba loupat, Hokkaido má kůru měkkou), zalijeme trochou teplého vývaru a ponorným mixerem rozmixujeme. Prohřejeme a dosolíme dle chuti.

  4. Nakonec zjemníme smetanou či kokosovým mlékem.

Poznámka

Množství vývaru a smetany je orientační, záleží na velikosti dýně a na vkusu každého (někdo raději polévku hustější, jiný smetanovější...)

Česnek díky pečení zesládne a "zoříškovatí", ztratí svou typickou štiplavost a výraznost.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 19 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Polévka z pečené dýně

  • juannita juannita

    Právě jsem vytáhla z trouby upečenou dýni - krásně mi voní celý dům <3 a těším se, až polévku udělám a ochutnám - zatím si tu slintám do noťase.:-)<3

    Odpovědět

  • Jarkam Jarkam(neregistrovaný)

    Pěkné odpoledne všem .
    Před chvílí jsem tuto polévku dodělala a přijde mi málo pikantní.Dala jsem tam smetanu ke šlehání 31% asi půlku kelímku.Jedla jsem ji už u dcery a tam mi chutnala více.Asi příště přidám trochu kysané smetany ještě,nebo jak psala paní,trochu citronové,či limetkové štávy a ještě zkusim udělat krutonky.:-)

    Odpovědět

  • MarcelaPa MarcelaPa

    Dnes večer jsem polévku uvařila, přidala jsem ještě červenou cibuli a místo smetany dala asi 1-2 PL limetkové šťávy a špetku pepře. Je výborná.:yes: Jestli nevadí, přidala jsem foto. A chutná mi i studená.

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    jarda Kadic: díky za vyzkoušení i fotku :-):-K

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Uvařeno, snědeno.Přidal jsem foto.Chuť nezvyklá ,ale ne nepříjemná.:yes: chutná trochu,jako krémová hrachovka;-)

    Odpovědět

  • ja106b ja106b

    Tak to musí být bomba, nedávno jsem četla podobný recept v časopise:-) Už teď se mi sbíhají sliny a jsem jak Pavlovův pes:-) Mám dýni koupenou včera čerstvou.:-p:-K

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Nedávno přišel synovec (ten má hubu mlsnou,prý po mně)že jedl dýňovou polévku a chutnala mu.Tak jí zkusím taky a dám vědět:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Mňam, úplně se mi při čtení sbíhaly sliny :-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Perfektné to musí byť, veľmi sa mi páči!:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: dýňová polévka z pečené dýně polévka z pečene dýně polévka z pecene dyne hokaido pečená dýnová polévka polevka z pecene dyne hokkaido dýnová polévka hokaido pečená dýnová polévka pečená v troubě dýňová polévka pečená dýnová polévka pečená v troubě polevka z pečené hokaido dýně pečená dýně polévka pečená dýně recepty z dýně pečená dýně hokaido polévka polévka s pečené dýně dýňová polévka hokaido pecena v troubě dýňová polévka z pečené dýně hokaido pečena dýňová polévka hokaido polévka z pečené dýně+ hokaido polévka z pečené hokaido