Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

mražené potraviny
Zdroj: Pixabay, HeilkraftErnährung

Mražení je skvělé a velmi ho oceníte v zimě. V létě si naopak můžete úrodu zamrazit právě na chladnější období roku. Kromě správného zmražení je ovšem důležité umět správně potraviny i rozmrazit. Zjistěte, jak na to a jak mít jídlo připravené k dalšímu využití.

Jak na rozmrazování potravin

Mrazíte v létě a na podzim, co to jen jde, abyste později mohli využívat ovocné, zeleninové a další poklady z jídla? Pamatujte na to, že při vyndávání věcí z mrazničky je třeba postupovat od nejdéle uložených potravin, abyste předešli  překročení vhodné doby pro mražení, která je u každé potraviny jiná.

Hlídejte si proto datum, kdy jste potravinu dávali zmrazit. Co byste neměli nikdy dělat? Určitě nerozmrazujte potraviny v horké vodě a už vůbec je neskladujte na kuchyňském pultu. Není to bezpečná teplota, protože vnější vrstvy potraviny se už nachází při teplotách nad 4,5 °C, kdy dochází k intenzivnímu množení bakterií.

1. Jak nejlépe rozmrazovat maso

Rozhodně se vyplatí zvolit lednici. Maso rozmrazujte na spodní polici chladničky, dál od ostatních potravin. Při rozmrzání totiž může vytéct velké množství tekutiny. Ta pak může rozšířit bakterie na další jídlo a povrchy, se kterými je v kontaktu. Maso zakryjte, aby se nemohlo dotýkat jiných potravin nebo na ně kapat.

Měli byste počítat s rozmrazením 2–2,5 kg na jeden den. Po rozmrazení potřebujete jídlo uvařit nebo sníst do 24 hodin. Určitě ho znovu nezmrazujte. Před tím, než budete vařit drůbež, tak se ujistěte, že je úplně rozmrazená. Jinak by se vařila pomaleji a dlouho to trvá, než dosáhne dostatečně vysokou teplotu, aby zabila škodlivé bakterie. Při rozmrazování celého kusu drůbeže zkontrolujte, že v dutině nejsou žádné krystalky ledu.

Rozmrazit maso můžete i ve velmi studené vodě. Musí být ale uloženo ve vzduchotěsném sáčku, aby se tam nedostala voda, a je potřeba, abyste měnili vodu každou půlhodinu

2. Jak rozmrazovat potraviny v mikrovlnné troubě

Tímto způsobem je rozmrazujte jen tehdy, když se chystáte vařit a rovnou jídlo sníte. V mikrovlnné troubě se totiž může jídlo dostatečně zahřát, aby umožnilo růst škodlivých bakterií. Vyřeší to pouze okamžité vaření. Při rozmrazování se řiďte příručkou k mikrovlnné troubě.

3. Jak rozmrazit máslo

Máslo v mrazničce může vydržet dokonce rok. Hodí se, když ho máte rozdělené na menší části, které můžete odebírat pohodlněji. Pokud ho máte vcelku, tak si na pomoc vemte nůž nahřátý nad vodní lázní a ukrojte potřebný kousek. Zbytek zase vraťte do mrazničky. Když chcete využít celé máslo, můžete naplnit sklenici vařící vodou a počkat, až bude sklenice horká. Vodu vylijte, sklenici osušte a do sklenice dejte máslo. Brzy bude máslo změklé. Můžete ho dát i do mikrovlnky, ale bez obalu a při rozmrazování ho dobře hlídejte.

4. Jak rozmrazit ovoce

U ovoce, například jahod, záleží na tom, co s ním pak máte v plánu. Většinou je ale není potřeba rozmrazovat a lze je použít tak, jak je. Při přípravě koláče se na připravené těsto používá ovoce hned po vyndání z mrazáku. Když totiž začne tát, pustí vodu a ta pak vsákne do těsta. Výsledkem je rozbředlý koláč. A to nechcete.

V létě je skvělou vychytávkou mražené ovoce ve vínu, limonádě nebo džusu. Pití tak ochladíte, ale nenaředíte. Navíc s ovocem získá zajímavou podobu. Využít tak můžete rybíz, maliny, jahody. 

5. Jak rozmrazit zeleninu

Zeleninu rozmrazujte podobně jako ovoce. Když ji budete tepelně zpracovávat, hned ji přidejte do pokrmu. Pokud nebude dále tepelně upravována, nechte ji rozmrznout v lednici. Zachováte tak dostatek vitaminu C a zároveň předejdete množení bakterií. Podobně jako u masa nejde znovu mrazit už jednou rozmrazenou zeleninu. 

6. Jak rozmrazit pečivo

Zmrazené housky, rohlíky, chleba by se měly zkonzumovat ideálně do tří měsíců (stejně jako ryby). Pečivo rozmrazujte nejlépe při pokojové teplotě. Vyndejte ho z obalu a nechte na talířku. Když se rozmrazí, můžete mu dodat křupavou podobu tím, že ho necháte pár minut rozpéct v troubě, v topinkovači nebo sendvičovači. Po rozmrazení můžete vrátit pečivu křupavost pouze jednou a nejlépe ho hned snězte.

Mražení

První vlaštovkou tepých měsíců bývá zahájení prodeje točené zmrzliny. Pokud tuto osvěžující dobrotu milujete, nemusíte čekat na její sezónu. Zmrzlinu si totiž snadno zvládnete vyrobit i doma. Výhodou…

7. Jak rozmrazit koláč

Běžné pečivo a koláče kypřené droždím nebo kypřicím práškem by v mrazničce mělo vydržet až půl roku a zmrazení trvá zhruba den. Kynuté koláče na rozmražení se ohřívají v troubě 200 °C zhruba 5-10 minut. Koláče s kypřicím práškem můžete dát péct přímo při 175 °C zhruba hodinu.

Zdroje informací:
https://www.bezpecnostpotravin.cz
https://www.bannerhealth.com
https://www.tasteofhome.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více