9 častých chyb při zpracování lesních hub: Plesnivé a červavé kousky musí pryč
K darům lesa je potřeba přistupovat nejen s vděčností, ale také s rychlostí. Proč? Protože lenost nás v tomto případě může stát opravdu hodně - od nevolnosti až po silné křeče. Jaké chyby provázejí zpracování lesních hub?
Znáte to, po celém odpoledni stráveném v lese donesete domů někdy i několik košíků lesních hub. A ačkoli se vám už nechce je zpracovávat, raději se do toho pustíte. Rychlost zpracování hub je totiž velmi zásadní - pro kvalitu i bezpečnost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při zpracování lesních hub
Zpracování hub není složité, záleží však na rychlosti a důkladnosti očištění. Nemějte obavy, s naším výčtem chyb budete přesně vědět, čemu se vyhnout:
- Neočištěné houby už v lese vám připraví horké chvilky doma, kdy je budete muset čistit o poznání důkladněji - nečistoty mohou být napadané i v lupenech.
- V nezpracovaných houbách se rychle množí bakterie i plísně, což se může podepsat na reakci vašeho těla. Zpracujte je ihned po jejich přinesení domů.
- Houby nikdy nemáčejte ve vodě, správně byste je měli očistit nasucho. Pokud však nemáte v plánu houby sušit, můžete je v rychlosti propláchnout, ovšem až bezprostředně před jejich zpracováním, abyste nepodpořili růst plísně.
- Červavé houby můžete okrájet, to však neplatí v případě plesnivějících hub. Plíseň je již prostoupena celou houbou, proto je bez milosti vyhoďte.
- Zažívacím potížím snadno předejdete vhodnou tepelnou úpravou hub. Ty nestačí jen krátce orestovat, ale je nutné je pozvolna smažit alespoň 20 minut.
- V rámci smažení mějte na paměti, že houby se solí až na konci tohoto druhu tepelné úpravy, případně až po něm. Sůl na sebe váže vodu, a tak by se houby namísto smažení spíše dusily ve vlastní šťávě. Pozor na to hlavně u restování.
- Máte-li v plánu houby uložit k ledu, buďte tuplem obezřetní. Houby totiž nepatří do mrazáku "v syrovém stavu", je podstatné je nejprve tepelně upravit.
- Zavařované houby se musí sterilovat dvakrát, v opačném případě si zahráváte s vlastním zdravím. Pro klid duše i těla je sterilujte opětovně ještě druhý den.
- Jak poznat správně usušené houby? Krásně šustí a při pokusu o jejich ohnutí se zlomí. Pokud se namísto zlomení ohnou, jsou houby nedostatečně usušené. Také myslete na to, že ne každý druh hub se na sušení hodí.
Tip: Nemáte čas houby zpracovat hned po jejich přinesení? Zabalte je do vlhké utěrky a uložte do lednice. Takto vydrží do dalšího dne, poté je však zpracujte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké chyby napadly v otázce zpracování lesních hub právě vás? Podělte se o své rady a poznatky s ostatními čtenáři v komentářích, a pokud hledáte inspiraci k přípravě houbového pokrmu, co zkusit staročeskou bramborovou omáčku s hříbky?
Komentáře