Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K darům lesa je potřeba přistupovat nejen s vděčností, ale také s rychlostí. Proč? Protože lenost nás v tomto případě může stát opravdu hodně - od nevolnosti až po silné křeče. Jaké chyby provázejí zpracování lesních hub?

Znáte to, po celém odpoledni stráveném v lese donesete domů někdy i několik košíků lesních hub. A ačkoli se vám už nechce je zpracovávat, raději se do toho pustíte. Rychlost zpracování hub je totiž velmi zásadní - pro kvalitu i bezpečnost.

Časté chyby při zpracování lesních hub

Zpracování hub není složité, záleží však na rychlosti a důkladnosti očištění. Nemějte obavy, s naším výčtem chyb budete přesně vědět, čemu se vyhnout:

  1. Neočištěné houby už v lese vám připraví horké chvilky doma, kdy je budete muset čistit o poznání důkladněji - nečistoty mohou být napadané i v lupenech.
  2. V nezpracovaných houbách se rychle množí bakterie i plísně, což se může podepsat na reakci vašeho těla. Zpracujte je ihned po jejich přinesení domů.
  3. Houby nikdy nemáčejte ve vodě, správně byste je měli očistit nasucho. Pokud však nemáte v plánu houby sušit, můžete je v rychlosti propláchnout, ovšem až bezprostředně před jejich zpracováním, abyste nepodpořili růst plísně.
  4. Červavé houby můžete okrájet, to však neplatí v případě plesnivějících hub. Plíseň je již prostoupena celou houbou, proto je bez milosti vyhoďte.
  5. Zažívacím potížím snadno předejdete vhodnou tepelnou úpravou hub. Ty nestačí jen krátce orestovat, ale je nutné je pozvolna smažit alespoň 20 minut.
  6. V rámci smažení mějte na paměti, že houby se solí až na konci tohoto druhu tepelné úpravy, případně až po něm. Sůl na sebe váže vodu, a tak by se houby namísto smažení spíše dusily ve vlastní šťávě. Pozor na to hlavně u restování.
  7. Máte-li v plánu houby uložit k ledu, buďte tuplem obezřetní. Houby totiž nepatří do mrazáku "v syrovém stavu", je podstatné je nejprve tepelně upravit.
  8. Zavařované houby se musí sterilovat dvakrát, v opačném případě si zahráváte s vlastním zdravím. Pro klid duše i těla je sterilujte opětovně ještě druhý den.
  9. Jak poznat správně usušené houby? Krásně šustí a při pokusu o jejich ohnutí se zlomí. Pokud se namísto zlomení ohnou, jsou houby nedostatečně usušené. Také myslete na to, že ne každý druh hub se na sušení hodí.

Tip: Nemáte čas houby zpracovat hned po jejich přinesení? Zabalte je do vlhké utěrky a uložte do lednice. Takto vydrží do dalšího dne, poté je však zpracujte.

Jaké chyby napadly v otázce zpracování lesních hub právě vás? Podělte se o své rady a poznatky s ostatními čtenáři v komentářích, a pokud hledáte inspiraci k přípravě houbového pokrmu, co zkusit staročeskou bramborovou omáčku s hříbky?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli