Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční mazanec symbolizuje slunce. Peče se na Bílou sobotu a patří mezi nejstarší druhy velikonočního pečiva. Je z kynutého těsta, které nás může pěkně potrápit. Čeho se vyvarovat a na co si dát pozor, aby se mazanec povedl?

Mazanec se pekl na Bílou sobotu, aby byl připraven na nedělní snídani. Předtím ho ale ještě hospodyňky donesly do kostela pro svaté pomazání, a tak vznikl jeho název. Aby byl váš mazanec chutný i krásný na pohled, je třeba dodržet určité postupy a vyvarovat se častých chyb. Které to jsou, to se dozvíte v následujícím článku.

Nejčastější chyby při pečení mazance

U kynutého těsta se nemůžeme příliš řídit časem, ale těstem. Musíme umět poznat, kdy je těsto správně nakynuté. 

  1. Nespařte si droždí! Často se totiž stává, že si chceme urychlit vyběhnutí kvásku a zalijeme droždí moc teplým mlékem. Už teplota nad 45 °C nám zabije kvasinky a těsto pak nebude vůbec kynout
  2. Krátké hnětení těsta může zapříčinit nedostatečné promíchání surovin a také neuvolnění lepku. Lepek se uvolňuje hnětením a protože je těsto na mazanec těžké a hutné, hnětení musí probíhat dostatečně dlouhou dobu. Nebojte se tedy s těstem pracovat 10–15 minut.
  3. Nemíchejte všechny suroviny naráz, ale zapracujte máslo a sůl až nakonec, do dostatečně vyhněteného těsta. 
  4. Častým kamenem úrazu bývá samotné kynutí. Nedostatečně nakynuté těsto je hutné, bez vzduchových bublin. Nechte těsto nakynout tak, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  5. Nevytvarované těsto způsobí nevzhledně popraskaný mazanec, který nedrží svůj tvar. Proto těsto zpracujte do koule, tu utáhněte a teprve potom ho můžete mírně zploštit a dát kynout.
  6. Nespěchejte a dejte mazanci dostatek času, aby znovu nakynul. Dáte-li ho do trouby příliš brzy, popraská. Průměrná doba kynutí je jedna hodina.
  7. Nezapomeňte před pečením mazanec potřít rozšlehaným vajíčkem, získá tak krásnou a lesklou kůrku.
  8. Pozor na vysokou teplotu, mazanec je lepší péct při nižší teplotě. Prvních 10 minut na 180 °C a následně teplotu snížit na 160 °C.

Nebojte se kynutého těsta - pokud dodržíte dané postupy a vyvarujete se častých chyb, nemá se co pokazit a výsledek vás potěší. Na závěr přidáváme ještě videorecept, podle kterého se mazanec jistě podaří.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky