Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na prefermenty? Smíchejte mouku, vodu, droždí a dopřejte směsi dostatek času
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Preferment je předkvašenou částí těsta a vzniká smícháním mouky, vody a droždí z odvážených surovin na vybraný recept. Nemáte-li rádi drožďovou pachuť v pečivu, pak jsou pro vás prefermenty ideálním řešením.

Rádi pečete, ale na kváskování se zatím necítíte? Zkuste začít s prefermenty, stačí vám běžné ingredience na přípravu těsta. Před každým pečením si připravíte nový, odpadne vám tím pravidelná péče o kvásek, ke kterému určitě jednou také dojdete.

Jak na přípravu prefermentu

Prefermentů je více druhů, od poliše, omládku, až po bigu. Každý pak má jinou hustotu, některé jsou velmi řídké, jiné hutné téměř jako finálně vypracované těsto.

  1. Preferment se připravuje ze surovin, které jsou potřeba na vámi vybraný recept na těsto. Odebírejte tedy vždy až z odvážených surovin.
  2. Odebírá se 20–30 % hmotnosti potřebné mouky, stejné množství vody a z hmotnosti mouky použité na preferment odeberte váhově 1 % droždí.
  3. Všechny tři ingredience smíchejte a zakryté proti oschnutí či znečištění ponechte při pokojové teplotě po dobu 8–12 hodin kynout.
  4. Poté k prefermentu přidejte zbytek potřebných surovin z receptu a vypracujte těsto, se kterým pracujte jako vždy - nechte vykynout, rozdělte a vytvarujte, nechte kynout podruhé a nakonec upečte chutné pečivo.

Byť se čekání na pečivo prodlouží o dobu kynutí prefermentu, jeho samotná příprava je otázkou chvilky. Výhodou je lepší lepková struktura, nadýchanější pečivo s lepší chutí a v neposlední řadě jeho delší trvanlivost. A to rozhodně stojí za vyzkoušení. Upečte si s námi klasické české rohlíky za pomoci omládku:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více