Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
12. 3. 2024 Vaření
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než jeho vánoční verze vánočka. Vždyť nemusíte tvořit prameny a ani není nutné nic zaplétat. I velikonoční bochánek ale dokáže pěkně potrápit. Třeba tím, že se vám během pečení na něm vytvoří nevzhledná trhlina nebo se rozplácne na placku. Víme, jak tomu zabránit.
Mazanec a zvyky kolem něj
Mazanec patří mezi nejstarší obřadní pečivo a pojí se s ním různé zvyky. Jeho původ sahá až do pohanských dob. Typický je pro něj tvar bochánku, tedy vlastně kola, které má symbolizovat slunce a odkazovat k tomu, že Velikonoce jsou svátky jara. I právě proto by měl být dozlatova vypečený a zářit skoro jako sluníčko.
Pekl se vždy na Bílou sobotu, aby byl připravený na velikonoční neděli, kdy jej hospodyně nosily do kostela k posvěcení. Teprve pak se mohl nakrojit. Naši předkové jej jedli nejčastěji s medem, říkalo se totiž, že si tak zajistí zdraví.
Někdy se do středu mazance dávalo i červené vajíčko, takové mazance pak dávaly při koledě dívky svým chlapcům a ženy manželům. Občas se mazance po okrajích zdobily řetízkem z mandlí, který měl symbolizovat Kristovu trnovou korunu, nebo se do jeho středu zapíchla větvička. S Ježíšem Kristem souvisí i kříž, který se nožem, nůžkami nebo žiletkou vyřezává na povrchu mazance. Symbolizoval totiž Kristovu smrt ukřižováním.
Mohlo by vás zajímat
Křížek proti prasknutí těsta
Tento křížek má ovšem i ryze praktický důvod. U mazance totiž často hrozí, že během pečení na povrchu popraská a nevypadá pak již tak hezky. Když jej ale naříznete do kříže, vytvoří se otvor, jímž může uniknout pára a mazanec se pak jen lehce rozevře, ale nepraskne úplně. Řez nemusí být příliš hluboký, stačí jen lehce pod kůrku.
Prasknutí zabráníte i tím, že nebudete péct mazanec příliš zprudka. Troubu nejprve předehřejte na 180 °C. Při vyšší teplotě pečte ale jen 15 minut, pak teplotu snižte na 150-160 °C a dopečte při mírnější teplotě. Nakonec můžete ještě mazanec pokrýt alobalem nebo pomaštěným papírem, aby se nespálil.
Pro dokonalý tvar mazance
Správný mazanec by měl mít tvar krásného kulatého bochánku, často se však stane, že se v troubě rozjede a nakonec spíš než bochánek připomíná placku.
- Aby měl mazanec krásný tvar, je hlavně třeba při přípravě těsta prosít mouku. Mazanec pak bude díky tomu i nadýchanější.
- Těsto je pak nutné samozřejmě důkladně propracovat, nejprve vařečkou a potom rukou, dokud není krásně hladké, hebké, pružné a nelepí se na vál. Na pomoc si můžete vzít i kuchyňského robota. Při hnětení hlavně těstem namlaťte. Jinak by mohlo tzv. spadnout a neudrželo by požadovaný tvar.
- Dále je třeba nechat těsto dobře vykynout. V teple by mělo kynout minimálně hodinu, klidně to mohou být až tři hodiny. Vše záleží na velikosti mazance i teplotě v místnosti. Těsto by hlavně mělo zdvojnásobit objem. I nedokynuté těsto může způsobit praskliny v mazanci, neboť se při pečení rychle zvedne a praskne.
- Těsto během kynutí 1-2x propracujete a nechte znova kynout. Výsledku to prospěje.
-
Pak ještě kyne cca 30 minut samotný bochánek. Před kynutím jej lehce potřete vodou, aby nevyschl a pak nepopraskal.
- Dejte si však pozor na překynutí. I to může způsobit, že bude mazanec placatý. Navíc se může propadnout vršek mazance v místě kříže.
- Na výsledný tvar mazance má vliv i to, jak budete bochánky tvarovat. Těsto je hlavně nutné utahovat. To znamená, že bochánek tvarujete podobně jako buchty. Spodní „šev“ je nutné spojit pevně k sobě a při válení jej pak prsty zasouvat pod těsto, aby vznikla pevná koule.
- Po vyjmutí z trouby by měl mazanec zůstat v nějaké teplejší místnosti. Pokud by putoval do velkého chladu, pára by z něj unikala nestejnoměrně a opět by mohl prasknout.
Náš tip: Samotný mazanec si pak můžete upéct podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyčistit rychlovarnou konvici: Ideálním pomocníkem je citron i jedlá soda
Zjistili jste, že vaše konvice poslední dobou pomaleji vaří, uvnitř konvice se objevil nehezký povlak z vodního kamene nebo se vám kousíčky dokonce… Číst více
Jak vyčistit myčku na nádobí? Zvládnete to i bez chemie
Zjistili jste po ukončení programu, že nádobí není dokonale čisté a lesklé nebo dokonce cítíte zápach linoucí se z vaší myčky? Je načase věnovat se… Číst více
Sladká sněhová nadílka: Co je vlastně meringue a jak se liší italská od francouzské a švýcarské?
Když se řekne pusinka, většina z nás si představí… Číst více
Jak vyčistit připálený hrnec. Osvědčené a jednoduché postupy, jak se zbavit připáleniny bez zbytečné námahy
Když se jídlo v hrnci lehce přichytí Jakmile se pokrm začne přichytávat ke dnu, bývá nejlepší obsah hrnce co nejrychleji přemístit do jiné nádoby.… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
Cukrovinka nebo dezert? Ptačí mléko je obojí. A víte, co má společného s plovoucími ostrovy?
Představte si moře lahodného vanilkového krému, v… Číst více
Jak vyčistit mlýnek na mák. Jednoduché postupy, které nám usnadní čištění přístroje
Různé způsoby mletí máku K mletí použijeme buď mechanický mlýnek, který si mnozí schováváme ještě po babičce, nebo moderní elektrický přístroj. S… Číst více
Jak vyčistit sítko. Jednoduché tipy nám usnadní pracné čištění zanesených otvorů v cedníku či sítku
Čištění zanesených otvorů v sítku Sítko, kterým jsme prosívali mouku, nikdy neoplachujeme horkou vodou, ale nejprve ho propláchneme studenou. Horká… Číst více
Babské rady: Deset osvědčených způsobů, jak v domácnosti využít kávovou sedlinu a ušetřit
Připravujete si často kávu a zbytek z ní skončí v… Číst více
Jak dobře vyčistit mikrovlnnou troubu. Pomůže měkký hadřík i miska s teplou vodou
Mikrovlnná trouba je výborným pomocníkem při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec
8 častých chyb při pečení mazanců: Na co si dát pozor?
Barevné dny Velikonoc: Proč je pondělí modré a sobota bílá? A kdy zadělat na mazanec?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 13 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 17 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 18 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 21 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 23 hodinami